Etnovember 2018 – Dopo Festival

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Etnovember, a cărui deviză este „Ars vincere tenebras” – „Arta învinge întunericul”, poate să fie cel mai bine descrisă printr-o frază din comunicatul organizatorilor:
„A pune a laolaltă artele și îndemânările manuale, tradițiile creative, așezarea marilor creatori contemporani alături de tinerii debutanți, încurajarea exprimării personale, afirmarea mozaicului etnic unic al Brașovului – toate acestea se reunesc în tentativa de a suprapune dorința de frumos peste cea de a aduce bucurie. Astfel oamenii, fie ei creatori sau spectatori, sunt împreună, încep să comunice, să se asculte și să se înțeleagă. Această comunicare este cu adevărat rostul real al structurii festivalului pe care îl oferim.”
Sub îndrumarea coordonatorilor festivalului, Marina Cionca, Alin M. Olărescu, Ioan Muscu, Biborka Bartha și Antónia Czika, studenții Facultății de Ingineria Lemnului Brașov au oferit comunității Brașovului, un eveniment multicultural de artă și tradiții. „Toată lumea întreabă cum este posibil ca în contextul individualizării care predomină în viața studențească contemporană, să se configureze această ofertă culturală. Așa cum înaintașii noștri se prevalau de integritatea credințelor și valorilor lor, credem cu fermitate în faptul că studenții noștri iși afirmă cu modestie și bună credință valori la fel de importante, cum sunt admirația față de forța creației, respectul față de tradiție și o mare încredere în oameni.” se arată în același comunicat.
Festivalul Etnovember, organizat în parteneriat cu diferite instituţii culturale şi comunităţile etnice din Braşov, este un eveniment cultural finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov, Universitatea „Transilvania” fiind cofinanțator al proiectului. Festivalul este înscris în agenda culturală a Brașovului şi figurează în ghidurile internaționale ale Transilvaniei, precum și în programele diferitelor agenţii de turism naţionale şi internaţionale.
Cele 25 de expoziții și evenimente din prima zi, de la Aula Universității „Transilvania”, reunite sub titulatura „Arte – Tradiții – Muzică”, în prezentarea generală semnată de Beatrice Bota, au fost urmate de două concerte: unul de muzică veche românească, dedicat Centenarului Marii Uniri, „România. 100 de minute”, cu ansamblul „Trei Parale” (București) și unul de blues, „Back to Chicago…”, cu trupa „Maxwell Street Blues Band” (Belgia) compusă din Willy de Vleeschouwer, Eric de Wolf, Marino Noppe și Thierry Stievenart.
Fondurile adunate la Târgul Medieval de la Bastionul Țesătorilor, din a doua zi a Festivalului, au fost donate Asociației Copiii de Cristal (pentru copiii autiști) din Brașov, pentru pregătirea serbării de Crăciun.
Iar cea de a treia zi a avut în program maratonul de poezie, moderatori: Dan Țăranu, Georgeta Moarcăs, Romulus Bucur, Mihai Ignat, Robert Elekes, Rodica Ilie, Adrian Lăcătuș, invitat special: Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), workshop-ul „Brașovul și Unirea”, moderator: Ovidiu Savu, muzeograf Casa Mureșenilor și piesa de teatru, „Bufonus captivus”, de Laurențiu Budău, cu Andrei Netejoru și Alecs Vereș. Regie, decoruri și lumini: Florin Tronaru. Trupa „Teatrul de Aici” a Mediatecii „Norbert Detaeye”.
Expozițiile vor rămâne deschise spre vizitare până în 5 decembrie 2018, la Aulă.
Ne-am bucurat de încă o ediție de excepție a lui Etnovember, patronată de mascota Vulpița Catinca, moment de care ne-am despărțit cu plăcerea de a fi revăzut oameni dragi, prieteni buni și vechi dar și cu nerăbdarea pentru viitoarele ediții.
Fotografii din prima zi, cea e expozițiilor, realizate de Dan Străuți, puteti viziona în albumul:
https://www.facebook.com/pg/lapasprinbrasov/photos/?tab=album&album_id=1032051956982428
Unul dintre fimele organizatorilor:
1 Comment
Va fi un eveniment extraordinar