Etnovember 2018

Organizatorii celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Etnovember au încercat să acorde o solemnitate aparte evenimentelor organizate în acest an cu semnificație istorică aparte. Fără nici un fel de festivism, ei au alcătuit un puzzle care poate uimi prin diversitate, capabil totuși să exprime încrederea fermă în capacitățile creatoare ale omului, necesitatea de a le face cunoscute și apreciate.
A pune a laolaltă artele și îndemînările manuale, tradițiile creative, așezarea marilor creatori contemporani alături de tinerii debutanți, încurajarea exprimării personale, afirmarea mozaicului etnic unic al Brașovului – toate acestea se reunesc în tentativa de a suprapune dorința de frumos peste cea de a aduce bucurie.
Astfel oamenii, fie ei creatori sau spectatori, sunt împreună, încep să comunice, să se asculte și să se înțeleagă. Această comunicare este cu adevărat rostul real al structurii festivalului pe care îl oferim.
Este un festival unic în Europa, nicăieri nu s-a găsit un grup de studenți suficient de puternic încît să fie capabil să ofere unei comunități urbane de anvergura Brașovului o suită de evenimente de această natură și având anume aceste finalități.
Toată lumea întreabă cum este posibil ca în contextul individualizării care predomină în viața studențească contemporană, să se configureze această ofertă culturală. Așa cum înaintașii noștri se prevalau de integritatea credințelor și valorilor lor, credem cu fermitate în faptul că studenții noștri iși afirmă cu modestie și bună credință valori la fel de importante, cum sunt admirația față de forța creației, respectul față de tradiție și o mare încredere în oameni.
Mulțumim din toată inima tuturor instituțiilor și comunităților partenere în acest proiect, care dau valoare și culoare evenimentelor pregătite. Apreciem și ne bucurăm de sprijinul sponsorilor care sunt alături de noi în aceste zile.
Nu uităm nici în acest an că deviza festivalului nostru este Ars vincere tenebras/Arta învinge întunericul.
Detalii utile
- Este cea de-a XXI-a ediție a Festivalului ETNOVEMBER.
- Festivalul ETNOVEMBER este un eveniment cultural finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov. Festivalul este înscris în agenda culturală a Brașovului şi figurează în ghidurile internaționale ale Transilvaniei, precum și în programele diferitelor agenţii de turism naţionale şi internaţionale.
- Universitatea Transilvania este cofinanțator al proiectului.
- Anul acesta festivalul are 19 parteneri locali, naționali și internaționali.
- Această ediție se bucură de o prezență internațională numeroasa: delegația belgiană – 8 persoane, delegația austriacă – 5 persoane, expozanți din Republica Moldova, Elveția, Belgia, Austria și Bulgaria.
- În prima zi de festival, ale cărei manifestări sunt intitulate Arte – Tradiții – Muzică se deschid cele 25 de evenimente: filme, muzică, expoziții de arhitectură, design, grafică, restaurare, fotografie, pictură, modelaj, artizanat, precum și workshopurile de desen și croșetat jucării.
- Expozițiile vor rămâne deschise spre vizitare până în 5 Decembrie 2018.
- Cel mai semnificativ eveniment este prezentarea filmului Ţigăneşti – Piscu – Ţigăneşti. Imagine şi editare video Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache, după o idee de Adriana şi Virgil Scripcariu, realizat de Şcoala de la Piscu (jud. Ilfov), 2018. Piscu este declarat oficial Sat Cultural al României. Adriana și Virgil Scripcariu sunt invitații speciali ai acestei ediții a festivalului.
- Printre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri se numără:
Arta decorativă în primii ani ai României Mari – o interpretare contemporană, dr.arh. Bíborka Bartha.
Scrieri de la început de veac XX – dr.Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov,
Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești, un proiect al Asociației Forums Brașov, Muzeului Județean de Istorie și Facultății de Ingineria Lemnului, coordonare Ioana Șchiopu, Nicolae Pepene, dr. Alin M. Olărescu
Eroii din Stroeşti – Argeş şi evoluția familiilor lor timp de un secol: 1918 – 2018. Realizare dr. Alin M. Olărescu (UTBv)
Broderii inspirate de Regina Maria, dedicată Centenarului Marii Uniri. Realizare Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi, Brașov
- Și anul acesta fondurile provenite de la Târgul Medieval de la Bastionul Țesătorilor, care se deschide Duminică 18 Noiembrie la ora 13.00 vor fi donate Asociației Copiii de Cristal (pentru copiii autiști) din Brașov, pentru pregătirea Serbării de Crăciun.
- Festivalul îşi propune să integreze imaginea Universităţii în comunitatea braşoveană şi să promoveze, pe plan local, naţional şi internaţional, rolul cultural al Universităţii în configurarea identităţii locale.
- Misiunea promovării imaginii Universităţii este în mare parte preluată de studenţi, doctoranzi şi cadre didactice de la diferite facultăţi, mai ales de la Ingineria Lemnului, dar şi de la Design Industrial, Muzică, Litere.
- Studenţii din Universitatea Transilvania reprezintă un vector important în crearea şi comunicarea unor evenimente culturale semnificative pentru comunitatea Braşovului. Universitatea Transilvania însăşi este un promotor din ce în ce mai puternic al unor valori culturale în curs de afirmare şi în egală măsură este implicată în promovarea şi valorificarea moştenirii multiculturale a Braşovului.
- Festivalul Etnovember 2016 se desfăşoara cu precădere în spaţii interioare şi exterioare cu mare valoare istorică şi afectivă ale Braşovului, precum şi în spaţii semnificative ale Universităţii Transilvania, pentru a pune în valoare rolul cultural important al acesteia.
- Festivalul este organizat în parteneriat cu diferite instituţii culturale din Braşov, precum şi cu comunităţile etnice din oraşul nostru.
- Coordonatorii generali ai Festivalului sunt: Alin M. Olărescu, Ioan Muscu, Antónia Czika, Bíborka Bartha și Marina Cionca.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov