Expoziție de fotografie: ,,De la Sinai la Ierusalim”

Expoziție de fotografie la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.
Expoziția de față documentează călătoria făcută de Teofil MIHĂILESCU de la Muntele Sinai (Egipt) la Ierusalim (Israel) în primăvara anului 2017 pentru explorarea arhitecturii și spațiului sacru în Locurile Sfinte, topos-uri de care vorbesc textele biblice, deopotrivă novo şi veterotestamentare.
Mai mult decât o simplă călătorie, experiența a fost una inițiatică. O noapte petrecută la Mormântul Sfânt, o explorare de unul singur a sitului arheologic al Ierihonului, o baie în Marea Moartă, pașii pe locul templului ierusalimitan al lui Solomon, atingerea Zidului Plângerii, o noapte petrecută urcând pe Muntele Sinai, zile după zile de contact direct cu landmark-urile celor trei mari religii ale umanității – Iudaismul, Creștinismul și Islamul, miile de kilometri parcurși, emoțiile-nerăbdări, avalanșa de gânduri-întrebări-frământări, monologurile-dialoguri savuroase, stările de multe ori contradictorii, toate s-au transformat într-un portofoliu de câteva mii de fotografii, câteva dintre acestea aparținând expoziției de față, o invitație la meditație și dialog întru marile valori ale umanității: dragoste, toleranță, adevăr.
Vernisaj: 3 iunie, ora 18:30, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Expoziția poate fi vizitată până în 30 iunie 2019.
Teofil MIHĂILESCU (n. 1973) este arhitect, fotograf, artist vizual și scriitor român. Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și profesor al Universității Transilvania din Brașov, Teofil Mihăilescu are un doctorat şi un masterat în arhitectură şi urbanism (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București) şi un masterat în Comunicare și relații publice (Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București).
Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România (Filiala Brașov-Covasna-Harghita) și conduce Biroul de Arhitectură Teofil Mihăilescu din Brașov. Experiențele în domeniul arhitecturii la J. Paul Getty Museum (Los Angeles, California, SUA), Royal Institute of Technology (Stockholm, Suedia), Politecnico di Milano şi Università degli Studi di Genova (Italia), proiectele de arhitectură, fotografiile, lucrările de artă, precum şi proiectele culturale în care a fost implicat îi împlinesc un complex parcurs profesional ce include fotografia, artele vizuale şi scrisul ca mijloace de explorare antropologică a lumii.
Cărți recente semnate de Teofil Mihăilescu în calitate de autor: Athos. Arhitectură și spațiu sacru (2014), Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban (2014), Palladium (roman, 2015) și Lumina României (un album fotografic semn, un eseu în imagini dedicat primului Centenar al României moderne și unite (1918-2018), 2018).
Cărți recente semnate de Teofil Mihăilescu în calitate de co-autor, co-ilustrator şi coordonator: România Paralelă. Alienare și kitsch în arhitectură și spațiul public (2016), Cartea noastră de povești (2017) și monografia aniversară Universitatea Transilvania din Brașov: 70 de ani. 1948-2018 (2018).
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov