10 septembrie 2024

Contact us

Expoziție: „Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul  Junilor”

 Expoziție: „Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul  Junilor”

Muzeul de Etnografie Brașov deschide astăzi, 7 mai 2024, la orele 17:00, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, expoziția temporară „Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul  Junilor”.

Vizitatorii vor putea afla informații despre tradițiile din perioada pascală ale Junilor brașoveni: parastasul Junilor organizat în duminica Floriilor, obiceiul „stropitului” practicat a doua zi de Paști și „Aruncatul în țol”, din Săptămâna Luminată.

Junii din Șchei și din Brașovechi au dedicat ziua de Florii cinstirii și pomenirii junilor care au trecut la cele veșnice. Astfel, toți Junii, exceptând grupul Junilor Tineri, organizează câte un parastas. Un element specific al slujbei de pomenire este faptul că fiecare societate de Juni vine cu propriul său pomelnic, scris pe un caiet vechi, iar în mod excepțional preoții nu citesc doar prenumele răposatului ci și numele. 

După pomenire, preotul binecuvântează și sfințește colivele mari, realizate din 12 kg de grâu, decorate cu simbolurile și inițialele grupurilor de Juni și coșurile cu bucate în care sunt căpețele, mere, nuci și o sticlă de vin.

„Mersul cu stropitul”, cunoscut și ca „Mersul Junilor după ouă roșii”, este practicat și astăzi în a doua zi de Paști, când Junii Tineri colindă pe la casele cu fete, unde sunt primiți de gazde cu ouă roșii, cozonac și un pahar cu băutură iar fetele le prind flori, pe laibăre și spențele.

„Aruncatul în țol”, o veche tradiție a Junilor Tineri, s-a păstrat până în zilele noastre și are loc în Săptămâna Luminată; este un vechi ritual de confirmare în ceata feciorilor sau a junilor, care a devenit, în timp, o probă de încercare a curajului și a bărbăției.

Amenajarea expozițională prezintă atât costume din Șcheii Brașovului, reconstituirea unui interior de casă din Șchei, cât și elemente din recuzita de ceremonial, cum ar fi lente, buzdugane sau pălării și căciuli cu însemnele Junilor.

Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.