18 septembrie 2024

Contact us

Expoziţii itinerate la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

 Expoziţii itinerate la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

Pășim prin orașul nostru și ne bucurăm de armonia  spațiilor și clădirilor. Ne întristăm când zărim clădiri deteriorate, monumente neîntreținute sau platforme industriale abandonate. În drum spre Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului am fost frapat de ceea ce am văzut pe trecerile de pietoni, pe trotuare sau în mijlocul de transport în comun. Suntem dependenți de tehnologie, contactul uman începe să dispară, iar empatia tinde să devină un cuvânt pe care-l vom descoperii doar în dicționar.

Am pășit printre porumbei și i-am zâmbit celui care îi hrănea. Și noi și păsările ne adaptăm condițiilor și ne dorim o calitate superioară a vieții. Nici acest secol nu a adus pace și siguranță. Ritmul vieții urbane s-a schimbat.

Viitorul arhitecturii din acest secol aparține viitorului orașelor în care trăim. Expozițiile „Puncte energizante Belgrad” și „Orașul Adaptiv” vă supun atenției viziunea arhitecturii pentru anii următori, utilizarea restrictivă a resurselor energetice și spațiale, realocarea spațiului public, utilizarea flexibilă a spațiului și abordarea interdisciplinară pentru rezolvarea problemelor.

Viața în oraș înseamnă stres, poluare, lipsă de spațiu sau de timp. În ciuda acestor impedimente, mai mult de jumătate din populația planetei trăiește în orașe.

Cum simte organismul spațiul, cum se adaptează la acesta, este oare plăcut și cum funcționează acest spațiu? În ce măsură design-ul de calitate influențează calitatea vieții și crearea unui sentiment de apartenență, de siguranță și confort într-un anumit cadru? Acestea sunt întrebările pe care arhitecta Anja Humijan le-a pus în proiectul său. Abordarea ei privind exprimarea spațiului este interdisciplinară, incluzând analiza arhitecturală a spațiului, acțiunea fizică, fotografie și video. Prin Yoga Urbană, Anja Humijan promovează noua școală de design arhitectural, care începe cu simțul uman al spațiului. Acest proiect s-a derulat până în prezent în New York, Paris, Madrid, Ljubljana și Belgrad.

Despre creativitate, cum pot fi folosite spațiile intermediare, cum controlăm spațiul, cum pot fi acoperite cicatricile orașului lăsate de trecerea timpului, care sunt soluțiile pentru îmbunătățirea calității vieții și care este viziunea pentru a transforma spațiul sunt câteva din aspectele pe care le veți identifica vizitând expozițiile „Puncte energizante Belgrad” și „Orașul Adaptiv”.

Expoziţiile pot fi vizitate în perioada 14 noiembrie – 25 noiembrie, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului nr.15.

Aspecte de la vernisajul expozițiilor:

Video: YouTube

Credit foto: Dan STRĂUȚI

2 Comments

  • va multumim ca ati promovat expozitiile organizate de ordinul arhitectilor din romania filiala timis si preluate de filiala brasov-covasna-hargita, gazduite de muzeul civilizatiei urbane din piata sfatului. speram ca subiectele atinse sa atraga publicul larg din brasov.

    • Trebuie să învățăm să prețuim spațiul, resursele și să le folosim în armonie cu dorințele noastre. Felicitări pentru acest demers! Zile senine! Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.