Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului – Universitatea „Transilvania” din Braşov

Dacă ești pasionat de design, mobilier, lemn și tehnologie, te poți înscrie ONLINE la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din Universitatea „Transilvania” din Braşov până la data de 16 IULIE 2022, ora 13:00. Pentru mai multe informații consultă pagina web a facultății https://dmil.unitbv.ro/ro/admitere.html. Te așteptăm cu drag!
De peste 60 de ani, Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului (FDMIL), singura facultate din țară care pregătește ingineri specializați pentru designul și tehnologia mobilei și a produselor finite din lemn, pentru domeniul prelucrării lemnului ȋn general, este o instituție unică, cu peste 7.000 de absolvenți din țară și din străinătate, dedicată lemnului și aplicațiilor sale, având ca preocupare principală formarea de specialiști pentru sectorul de prelucrare a lemnului. Acest organism este construit ca un ansamblu de activități didactice dezvoltate pentru toate cele trei niveluri universitare: licență, masterat și doctorat, susținute de activități de cercetare și de legătură cu mediul economic, toate acestea pentru a asigura o bună pregatire a viitorilor specialiști și a le facilita conexiunea cu angajatorii.
Programe de studii pentru modulul Licență:
- Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn
- Ingineria Prelucrării Lemnului
- Ingineria Prelucrării Lemnului (învățământ cu Frecvență Redusă)
Programe de studii pentru modulul Masterat:
- Eco-Design de Mobilier și Restaurare
- Structuri Avansate din Lemn și Tehnologii Inovative
De ce să urmezi unul dintre aceste programe de studii?
- Pentru că ești creativ și vrei să pătrunzi tainele proiectării asistate de calculator.
- Pentru că vei face cunoștință cu lemnul și vei învăța cum să îl prelucrezi eficient și sustenabil.
- Pentru că ai deja un loc de muncă și vrei să te perfecționezi și să avansezi.
- Pentru că vrei să dobândești competențe în domeniul realizării de materiale și eco-materiale din lemn și pe bază de lemn pentru mobilier și construcții.
- Pentru că vei lucra cu cea mai versatilă eco-resursă, lemnul, material complex cu o lungă tradiție în utilizare și potențial pentru noi abordări prin eco-design.
Dar iată și ce spun absolvenții și studenții:
„Am început această facultate în urmă cu 4 ani. Alegerea s-a bazat pe pasiunea mea descoperită încă din copilărie pentru ceea ce înseamnă prelucrarea lemnului. În urma acumulării de cunoștințe aprofundate la această facultate, sunt pregătit să urmez o carieră în domeniu. Mi-a plăcut modul de predare al profesorilor, precum și grija și devotamentul de care aceștia au dat dovadă.” – Susan Dorian-Petrișor, absolvent al programului de Licență.
„În acești ani de studenție la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, am dobândit foarte multe cunoștințe despre lemn cât și despre prelucrarea acestuia. Cel mai mult mi-au plăcut materiile predate de profesori extraordinari, precum desenul tehnic și modelarea pe calculator. Am învățat foarte multe lucruri despre lemn, iar acestea mă vor ajuta în viitor la angajarea într-o fabrică de mobilă. Cu toate acestea am ales să urmez încă doi ani de masterat, deoarece vreau să învăț și mai multe lucruri despre lemn.” – Zecheru Nicolae-Răzvan, absolvent al programului de Licență.
„Cel mai mult la facultate mi-a plăcut că am fost lăsați să ne exprimăm ideile şi faptul că profesorii ne-au ajutat să ne formăm atât ca oameni cât şi ca ingineri!” – Dirig Andrei, absolvent al programului de Master.
„Sunt bucuros pentru că am ales această facultate deoarece prin intermediul acesteia am reușit să aprofundez cunoștințele din liceu. De asemenea, un mare ajutor a fost susținerea și dedicarea cadrelor didactice. Tot aici am reușit să leg prietenii frumoase ce vor dura toată viața. După finalizarea studiilor am reușit să mă angajez pe un post de inginer proiectant la o firmă de profil.” – Brumă Adi-Marian, absolvent al programului de Master.
„Am ales această facultate din pasiune pentru design, iar pe parcursul anilor am descoperit o nouă chemare, cea pentru restaurarea obiectelor din lemn. Sunt foarte mulțumită de îndrumarea și efortul depus de cadrele didactice pentru a ne motiva să învățăm, să evoluăm și să perseverăm. Nu regret alegerea făcută în privința facultății.” – Corina-Estera Bloj, absolventă a programului de Licență.
„Proiectarea unui obiect de mobilier estetic și funcțional este o artă. Pentru a face acest tip de artă este necesar să avem inspirație, viziune și un mediu potrivit de lucru. Ne simțim norocoși întrucât la universitate avem unde să ne punem în valoare talentul și tehnicile de desen învățate în timpul acestui an de studiu. În Auditorium dispunem de o colecție de scaune Modern Classics reprezentative pentru perioada istorică din care provin și care ne permit să aruncăm o privire în trecut și să conștientizăm stilurile preferate de oameni în funcție de numeroase evenimente istorice întâmplate în lume. Multe din aceste obiecte de ședere au în spate tehnologia inovativă a vremii lor. De la problema urâtului industrial până la producția artizanală și ajungând la modernism avem posibilitatea de a fotografia, desena, atinge, investiga și de a ne așeza pe lucrările unor mari designeri. Toate acestea pentru a aduce plus valoare formării noastre ca ingineri și posibil viitori designeri. ” – Roxana Gall, studentă.
„Încă din anul I am avut curiozitatea și dorința să învăț și să înțeleg comportamentul lemnului în diverse domenii de aplicabilitate/exploatare, precum cel al mobilierului sau al construcțiilor. Întotdeauna am fost atras de tehnologie, proiectare și tradiție, tocmai de aceea am început primele cursuri de la facultate cu un pachet mic de noțiuni dobândite doar de pe canale de YouTube fie de la noi, fie din afară (Canada, SUA și țările nordice) despre structuri din lemn, restaurarea mobilierului respectiv a lemnului, dar și despre producători recunoscuți atât pentru materiale compozite utilizate în IL, cât și pentru mașini unelte, scule etc.
Acum, în anul III, mă bucură faptul că am avut ocazia, chiar și cu provocările cauzate de pandemie/criza sanitară, să cunosc cadre universitare foarte dedicate care au contribuit semnificativ la dezvoltarea cunoștințelor mele atât teoretice, cât și practice. Împreună cu doamna conf. universitar dr. ing. Stanciu Mariana Domnica de la Departamentul de Inginerie Mecanică și cu domnul șef lucr.dr.ing. Răcășan Sergiu din cadrul facultății noastre, am reușit dintr-o pasiune comună, să realizăm începutul unui proiect de actualitate, respectiv o casă sustenabilă, modernă care respectă în același timp cultura/tradiția prelucrării lemnului. M-am putut folosi de cunoștințele dobândite din mai multe cursuri, precum: Rezistența materialelor, Calculul structurilor din lemn, Structuri din lemn, Modelare 3D și Materiale utilizate în industria lemnului. Macheta este realizată la scară 1:10, reprezintă un acoperiș mansardabil, realizat din 7 ferme autoportante din lemn și mi-am dorit să includ cât mai multe îmbinări des întâlnite la construcțiile din lemn, precum chertări, scobituri și îmbinări în lungime. Toate operațiile de retezat, secționat, rindeluit la grosime au fost posibile, datorită domnului Răcășan Sergiu, în laboratorul facultății dotat cu utilaje de ultimă generație Felder. În prezent, procesul continuă cu proiectarea pereților, respectiv asamblarea acestora.” – Porumboiu Mihai Alexandru, student.
„În proiectarea mobilei este foarte important să cunoaștem și materialul din care va fi realizat corpul de mobilier în sine. Pentru aceasta, profesorii noștri ne-au adus în față unele din cele mai noi materiale din lemn masiv dar și semifabricate. Cel care ne-a atras cel mai mult atenția a fost furnirul 3D care se mulează după preferințele noastre, fără a se rupe. Astfel, cunoscând diverse materiale tehnologice inovative, imaginația noastră poate fi pusă foarte ușor în practică realizând corpuri de mobilier după gusturile fiecăruia.” – studenții din anul III, secția Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn.
„Putem spune că noi, studenții de la FDMIL, facem parte din categoria oamenilor norocoși. Nu mulți au posibilitatea de a interacționa și de a face cunoștință în cel mai frumos mod cu scaunele gândite și create de designeri celebri. Alături de profesorul și decanul nostru, conf. dr. ing. Olărescu M. Alin, reușim să înțelegem mai în adâncul lor aceste produse, analizându-le până la ultimul detaliu și reproducându-le din diferite unghiuri. Ca student la design de mobilier, o astfel de activitate, într-un astfel de loc – Colectia Modern Classics a Mediatecii „Norbert Detaye” – te face să simți cu adevărat frumusețea studenției.” – Filimon Eugenia, studentă.
Pe lângă programele de studii, la FDMIL te poți bucura de participarea la o serie de activități extracuriculare. Spre exemplu, în anul universitar 2021-2022, în holul expozițional al facultății a fost organizată expoziția „Design de restaurare și mobilier” cu lucrări realizate de studenți și masteranzi.
În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, Universitatea „Transilvania” din Braşov în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe a realizat un program interactiv pentru publicul vizitator al Pavilionului României din cadrul Expoziției Mondiale Dubai 2020. În cadrul acestuia, FDMIL a organizat o serie de ateliere dedicate vizitatorilor, sub deviza generală „Tradition reloaded: connect visually and emotionally with Romanian craft workers as they create art”. Atelierele susținute de 15 studenți și 1 doctorand, în coordonarea generală a decanului facultății, au constat în traforaj, crestături în lemn, împletituri din fibre de ratan și cusături tradiționale.
Prin costumele tradiționale proprii îmbrăcate de ei, studenții au contribuit la ambianța specific românească în cadrul Pavilionului României. Pentru publicul vizitator, ei au detaliat diferite aspecte ale culturii şi tradiției româneşti şi au descris potențialul turistic al României. Studenții participanți au vizitat și pavilioanele altor țări precum și câteva dintre atracțiile turistice din Dubai.
De asemenea, periodic sunt organizate diferite ateliere pentru studenți, cum ar fi cele de traforaj, pirogravură sau cusături precum și un cerc de restaurare denumit „Clubul de chimie și restaurare”.
Devino student în cadrul Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului și, dincolo de pregătirea în știința și ingineria lemnului, te vei specializa în proiectarea de mobilier de artă și modern și a altor produse finite din lemn precum și în design de interior sau în tehnologii avansate, digitalizare și procese de producție actuale.
Textul integral al articolului precum și fotografiile au fost puse la dispoziția noastră, pe adresa redacției, de către echipa de conducere a FDMIL. Mulțumim! Multă baftă!
#designdemobilier #inginerialemnului #tehnologialemnului #construcțiidinlemn #absolventilicenta #absolventimaster #studentlaUNITBV #studentlaFDMIL