Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră începe astăzi în Brașov
Astăzi, Brașovul devine gazda deschiderii celei de-a 43-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră, cu un debut muzical programat pentru 5 aprilie 2024 la Sala Patria. Sub titlul „Souvenir de Florence”, concertul inaugural promite să fie un preludiu captivant pentru o săptămână de sărbătoare muzicală, desfășurându-se între 5 și 13 aprilie cu un total de nouă evenimente de excepție, având în prim-plan muzicieni de prestigiu și programe fascinante.
Seara de vineri îi va încânta pe iubitorii de muzică cu prestația Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Brașov, aflată sub conducerea muzicală a violonistului Sebastian Tegzeșiu. Repertoriul ales va cuprinde piese remarcabile ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg și Piotr Ilici Ceaikovski, deschizându-se cu emblematicul Concert Brandenburgic nr. 3 în Sol Major, o piesă cu rezonanță istorică, care a fost interpretată chiar și în deschiderea ediției inaugurale a festivalului din 1970.
Pe data de 6 aprilie, scena Sălii Patria va fi animată de prezența ansamblului „I Basilensis” din Elveția, care va aduce o colecție impresionantă de instrumente baroce – de la vioara și oboiul baroce, la viola da gamba, theorbo și clavecin. Muzicienii Dora Alexiadou, Marc Bonastre, Paolo Pandolfo, Pablo Fitzgerald și Diego Ares vor recrea esența muzicii baroce, interpretând selecții din operele lui Georg Friedrich Händel, Marin Marais, François Couperin, Arcangelo Corelli și Georg Philipp Telemann.
Următoarea zi, 7 aprilie, îi va aduce în lumina reflectoarelor pe Johannes Fleischmann, Justus Zeyen și Benno Ure, care vor oferi publicului o colecție de lucrări selectate cu grijă de la Alexandre Tcherepnin, Alexandre Tansman, până la Adolf Busch, Erich Zeisl, Erich Wolfgang Korngold, Nikolai Medtner și Egon Wellesz.
Pe 8 aprilie, îndrăgita solistă Alexandra Fits va împărtăși scena cu Mariano Castro, Ionel Mocanu și Iulian Hășfăleanu, în timp ce data de 9 aprilie va fi dedicată evenimentului „Poeți vechi și noi”, susținut de actorul Sebastian Lupu, împreună cu Florin Ionescu-Galați, Cvartetul Gaudeamus, contrabasistul Nicolae Pop și pianista Ana-Maria Negrea. Ziua de 10 aprilie îi va aduce în fața publicului pe Valentin Șerban, Ștefan Cazacu și Ioan-Dragoș Dimitriu, urmând ca pe 11 aprilie, Cvartetul Arcadia să prezinte un concert intitulat „Dramma per musica”.
Penultima zi a festivalului, 12 aprilie, va fi marcată de un duet neobișnuit între violoncelistul româno-irlandez Adrian Mantu și acordeonistul Dermot Dunne, completat de proiecții vizuale semnate Mihai Cucu. Finalul de festival, pe 13 aprilie, îi va reuni pe Sebastian Tegzeșiu, Filip Papa și Horia Mihail, care vor interpreta lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart și Piotr Ilici Ceaikovski.
Biletele pentru această sărbătoare a muzicii de cameră sunt disponibile la casieria Sălii Patria și online pe bilet.ro, cu reduceri speciale pentru pensionari, studenți și elevi. În plus, achiziționarea a șapte bilete oferă acces gratuit la alte două evenimente, permițând astfel melomanilor să se bucure de întreaga paletă a festivalului.
În completare la această agendă impresionantă, Filarmonica din Brașov invită publicul și la alte două concerte simfonice deosebite. Pe 18 aprilie, Yiwen Shen va dirija un concert ce îl va avea ca solist pe saxofonistul Marko Džomba, iar pe 25 aprilie, o seară dedicată muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart și Dmitri Șostakovici va fi condusă de maestrul Radu Postăvaru, cu Horia Mihail ca solist.
Sursa si imagini: comunicatremis La pas prin Brasov