Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale ,,CUNUNA’’

Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA, ediția a V-a este organizat la Centrul Cultural Reduta, duminică, 18 octombrie 2020, începând cu ora 15:00. Inițiat în anul 2016, festivalul își propune să contribuie la conservarea, promovarea și valorificarea
obiceiurilor tradiționale din diferite zone etnofolclorice ale țării noastre. Astfel, pe parcursul primelor patru ediții, brașovenii au putut urmări de la obiceiul pastoral al aromânilor din Dobrogea și nunta de pe Valea Someșului, până la obiceiuri ale minorităților etnice din România.
„În premieră, Ansamblul Folcloric Studențesc Junii Brașovului va reconstitui pe scenă, nunta tradiţională transilvăneană, iar Plaiurile Dumbrăviţei şi Măgura din Codlea vor prezenta Plugarul şi Cununa secerătorilor, două obiceiuri tradiţionale cu caracter agrar din judeţul nostru. Botejunea – obiceiul de botez din satele de pe Valea Izei va fi transpus scenic de Ansamblul de femei din Dragomirești, județul Maramureș, ce nu vor veni singure, ci însoțite de tânăra solistă de muzică populară, Oana Font.
Din Maramureșul istoric, vom ajunge în sudul țării, împreună cu Ansamblul Profesionist de Cântece și Dansuri Burnasul al CJCPCT Teleorman care va reconstitui obiceiul de nuntă din zona etnofolclorică Vlaşca-Teleorman”, a declarat Adrian Văluşescu, manager interimar Centrul Cultural „Reduta”.
În program:
• Obiceiul de nuntă din zona Vlaşca-Teleorman – Ansambul Profesionist de Cântece şi
Dansuri „BURNASUL” al CJCPCT Teleorman
• Obiceiul de botejune (botezul) din Maramureşul istoric – Ansamblul de femei
„BOTEJUNEA” din Dragomireşti, judeţul Maramureş
• Nunta tradiţională din Transilvania – Ansamblul Folcloric Studenţesc „JUNII
BRAŞOVULUI” din Braşov
• Obiceiul tradiţional „Plugarul” – Ansamblul Folcloric „PLAIURILE DUMRĂVIŢEI” din
Dumbrăviţa, judeţul Braşov
• Obiceiul tradiţional „Cununa secerătorilor” – Ansamblul Folcloric „MĂGURA” din Codlea,
judeţul Braşov
• Recitaluri: solista de muzică populară din Maramureş OANA FONT şi Grupul vocal bărbătesc „BURNASUL”
Conform HOTĂRÂRII nr. 49 din 13.10.2020 a CNSU privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Accesul în sală se va face începând cu ora 13.30 , doar pe baza invitațiilor distribuite în regim gratuit și însoțite de Declarația pe propria răspundere pentru evaluarea riscurilor de îmbolnăvire cu COVID-19.
Pe tot parcursul evenimentului, spectatorii vor purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura. Deoarece este un an atipic și este permisă participarea publicului până la 30 % din capacitatea maximă a spațiului, cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA organizată de Centrul Cultural ,,Reduta” – Serviciul Cultură Tradițională va fi transmisă live, duminică, 18 4octombrie 2020, de la ora 15.00 atât pe pagina de Facebook și pe contul de Youtube al Centrului Cultural Reduta, cât și în grupul de pe Facebook: Iubim Brașovul.
2016
Prima ediție a festivalului s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în localitatățile Codlea și Prejmer și a adus publicului obiceiurile de muncă: “Plugarul” – Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dumbrăviței”, “Cununa secerătorilor” – Ansamblul Folcloric “Măgura” din Codlea (obiceiuri ce se desfășoară în arealul etnografic al județului nostru ) și un obicei pastoral reconstituit de Ansamblul Folcloric Aromân “Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, județul Tulcea.
2017
A doua ediție a festivalului a fost consacrată obiceiului de nuntă, pe scena din Piața Sfatului Brașov, reconstituindu-se nunta drăgușană (comunitatea din Drăguș), nunta someșană (Ansamblul Folcloric “Cununa Someșană” din Maieru, Bistrița Năsăud) și obiceiul de nuntă din Botoșani (Ansamblul Folcloric “Cordăreanca” din Cordăreni, Botoșani).
2018
Anul Centenarului Marii Uniri – 2018, a adus în Brașov ansambluri ale minorităților din țară și din județul Brașov. Ansamblul de dansuri sârbești “Plavi Delija” din Sânpetru Mare acompaniați de Orchestra de țamburași “Batini Becári” din Sânicolau Mare, județul Timiș, Ansamblul Multietnic “Tekir” al tătarilor din localitatea Techirghiol, județul Constanța, au evoluat alături de ansambluri ale minorităților din județ – maghiari (Keknefelejcs, Săcele), rromi (Romano Step, Săcele), sași (Die Knospe Aus Rosenau, Râșnov) și greci (Ansamblul Efthymos al Comunității Elene din Brașov). De asemenea, în cadrul festivalului a putut fi urmărit și călușul ardelenesc al Ansamblului Mugurelul din Râșnov, localitate în care anul se desfășoară Balul călușarilor.
2019
Ultima ediție a festivalului a adus publicului din Brașov, obiceiuri din ciclul vieții și obiceiuri de peste an, atât ale românilor cât și ale minorităților: nunta din zona Rupea (Ansamblul Folcloric “Măgura” din Codlea), obiceiul de nuntă al grecilor (Ansamblul de dansuri grecești “Ermis” din Brașov), obiceiul de inițiere al tinerilor din comunitatea maghiară practicat în primele zile ale anului (Ansamblul “Kekvirag” din Belin, Covasna), călușul oltenesc (Ansamblul “Muguraș” din Optași-Măgura, Olt), obiceiul Borița din satul Purcăreni. Alături de aceste ansambluri au mai evoluat “Zestrea Săceleană” cu jocuri și căntece specifice mocanilor din Săcele, Ansamblul de dansuri germane “Korona” și trupa Die Burzenland Party Band din Brașov.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov