2 octombrie 2023

Contact us

Filarmonica Brașov: evenimente deosebite în închiderea stagiunii 2017 – 2018!

 Filarmonica Brașov: evenimente deosebite în închiderea stagiunii 2017 – 2018!

Luna iunie debutează la Filarmonica brașoveană cu un concert simfonic “in memoriam”, Medalion Mendelssohn.

Concertul aduce în fața auditoriului, alături de solistul invitat, violistul de renume internațional, VLADIMIR MENDELSSOHN muzicieni de excepție din rândul artiștilor Filarmonicii Brașov: Ciprian Patriche – flaut,Emin Curtgeafar – oboi, Izsak Jeno – clarinet, Florin Simion – fagot, Sebastian Botea – corn, Iulian Rusu – clarinet, Gina Dumitru – vioara, Horia Mihail – pian, Danut Manea – vioara si Anton Niculescu, directorul Filarmonicii brasovene – violoncel. Programul ales este unul special, menit sa evidentieze inca o data valoarea compozitiilor muzicale ale celebrului artist Alfred Mendelssohn: Felix Mendelssohn – Bartholdy – „Cântec fără cuvinte” pentru violoncel și pian, Max Bruch – 8 piese pentru clarinet, violă și pian op. 83 (selecțiuni), Fanny Mendelssohn – Hensel – Cvartet de corzi în Mi bemol major (partea I), Alfred Mendelssohn – 7 miniaturi pentru suflători și orchestră mică, ad libitum, Alfred Mendelssohn – Cvintet pentru suflători, Felix Mendelssohn – Bartholdy – Simfonia a IV-a în La major op. 90 „Italiana”.

Orchestra va fi dirijata de maestrul Ilarion Ionescu –Galati, Dirijor de Onoare al Filarmonicii Brașov.

In prefata Concertului Simfonic avem placerea de a-l avea alături de noi pe renumitul cronicar Dumitru Avakian.

Invitatul special, Vladimir Mendelssohn, fiul compozitorului Alfred Mendelssohn, s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni de lungă tradiţie. A studiat viola şi compoziţia la Conservatorul din Bucureşti, maestrul Ilarion Ionescu – Galati fiind primul sau profesor.

După absolvire a îmbrăţişat cariera de solist şi de membru în formaţii camerale precum şi cea de compozitor, fiind prezent la Festivaluri Internaţionale alături de cei mai importanţi muzicieni ai lumii. Alături de Cvartetul “Enescu” a realizat numeroase turnee evoluând în cele mai renumite săli de concerte.

A concertat în SUA la New York, Carnegie Hall, Washington, Chicago, Boston, Miami, Atlanta, în Franţa (la Paris -Teatrul Champs Elisees, Sala Radio, Sala Gaveau, Cite de la musique, Teatrul Sarah Bernhard-, la Nisa, la Montpelier în cadrul Festivalului Radio France, la Prades la Festivalul Casals), în Belgia (la Bruxelles- la Palais des beaux Arts), în Germania (la Berlin cu Berliner Philharmonie, la München – Herculessaal, în Leipzig – Gewandhaus precum şi în Hamburg şi Dresda), în Marea Britanie (la Londra la Wigmore Hall, Conway Hall, BBC Radio, în Manchester, Edinburg), în Olanda (la Amsterdam – Concertgebouw, Carre Theather, De Ysbreker, la Rotterdam , Haga), în Finlanda (la Stockholm, Oslo, Helsinki, Kuhmo Goetteborg), în Italia (la Roma – Santa Cecilia, în Torino la RAI şi Antidogma Musica, la Milano, Veneţia, Portogruaro), în Austria (la Viena la Musikverein Konzerthaus, la Salzburg, Lockenhaus), în Rusia (la Conservatorul din Moscova la St.Petersburg), în Elveţia (la Zürich –Tonhalle, la Basel, Geneva, Berna), în România (la Bucureşti- Ateneu, Sala Radio, la Cluj la Iaşi la Braşov şi Sibiu), în Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Portugalia, Spania, Coreea de Sud, Japonia, Honk Kong, Tunisia, Mexic etc. Din toamna anului 2005, Vladimir Mendelssohn este Directorul Artistic al Festivalului Kuhmo International Chamber Music Festival din Finlanda.

Dumitru Avakian, este critic muzical și profesor de Studii Muzicale Teoretice.

A beneficiat de un mediu artistic, părinții săi fiind plasticieni șI astfel având șansa de a se orienta către muzică.

Pregătirea intelectuală, temeinica pregătire muzicală precum șI inteligența de a pătrunde în datele comunicării artistice, îl recomandă ca fiind un fin observator al vieții muzicale autohtone, cu o deosebită capacitate de a reliefa realizările interpreților șI formațiunilor camerale simfonice.

Implicarea continuă a domniei sale în domeniul vieții muzicale românești si internaționale, îi conferă o firească autoritate publică; inclusiv aceea de riguros profesor.

A publicat articole, studii, cronici… în reviste de specialitate, în cotidiene, a susținut conferințe în țară și în străinătate, concerte-lecții, emisiuni de radio și televiziune. A publicat peste 2.000 de articole. A susținut conferințe asupra pesonalității lui George Enescu, la U.d.K. – Universitatea de Arte din Berlin, de asemenea la Paris, în cadrul colocviilor închinate personalității enesciene. A conferențiat în cadrul programelor susținute în cadrul instituției Accademia di Romania – Roma.

A fost organizator al manifestărilor muzicale ale Pavilonului Românesc în cadrul Expozitiilor Universale de la Hanovra și

Nagoia. A fost invitat a însoți turnee artistice importante ale unor ansambluri instrumentale și corale, ale unor personalități ale vieții muzicale românești. A fost profesorul unora dintre marile nume ale scenei muzicale actuale.

A urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București. A parcurs importante stagii de perfecționare profesională; a participat la stagiile profesionale ale Conservatorului din Weimar, la cele de muzică contemporană de la Darmstadt, la cele de la Pecs – Ungaria.

După anul 1990 a făcut parte din colectivul redacțional al revistei Melos. A colaborat la realizarea cunoscutului Dicționar de termeni muzicali – București, Edit. Științifințifică și Enciclopedică.

A făcut parte din juriile unor importante competiții muzicale naționale. A înființat și a condus pe o perioadă de două stagiuni Clubul Presei Muzicale din cadrul Radiodifuziunii Române – București.

A fost distins cu Premiul Criticii Muzicale al Uniunii Compozitorilor cu Premiul revistei Actualitatea Muzicală, cu Distincția pentru Cultură a Republicii Armenia.

Este membru al U.C.M.R. – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

A fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler „în semn de înaltă apreciere pentru competențași profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii românești, pentru implicarea directă și constantă în organizarea și promovarea acțiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului “Cotroceni – porți deschise culturii”.

In activitatea sa de critic muzical Dumitru Avakian a publicat articole, studii, cronici in reviste de specialitate cu precadere, a sustinut conferinte, concerte-lectii si emisiuni de radio si televiziune, a scris prezentari de discuri, a intreprins turnee artistice inclusiv impreuna cu orchestre si interpreti romani importanti.


Fotografia este preluata din adevarul.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.