18 aprilie 2024

Contact us

Filarmonica Brașov sărbătorește 150 de ani de la nașterea lui Serghei Rachmaninov

 Filarmonica Brașov sărbătorește 150 de ani de la nașterea lui Serghei Rachmaninov

Compozitorul Serghei Rachmaninov s-a născut la 1 aprilie 1873 și a fost un artist complex, care a excelat în trei discipline diferite: compoziția, dirijatul și pianul. Considerat de către mulți drept cel mai complet muzician din ultimii 150 de ani, el a activat la cel mai înalt nivel în toate cele trei domenii. Deși există multe exemple de instrumentiști care au devenit mari dirijori, puțini sunt cei care au atins aceeași eminență și ca compozitori. Deși nu și-a transmis moștenirea culturală într-un mod convențional, a lăsat totuși un impact profund asupra generației următoare. Chiar și la 150 de ani de la nașterea sa, popularitatea celor mai faimoase lucrări ale lui Rachmaninov nu dă semne că ar fi dispărut.

Joi, 27 aprilie, Filarmonica Brașov va aduce un omagiu legendarului compozitor printr-un concert special cu două dintre capodoperele sale. Programul concertului va cuprinde Concertul pentru pian și orchestră nr. 3, op. 30, și Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27.

Solistul serii va fi pianistul premiat Alexander Kashpurin, care a făcut valuri pe scena muzicală internațională. Kashpurin a câștigat numeroase concursuri de pian din întreaga lume, inclusiv prestigiosul Concurs Internațional de Pian Čiurlionis și Concursul Internațional de Pian de Muzică Rusă din 2019. În 2021, a fost numit laureat al Concursului Internațional de Pian „Les Etoiles du Piano” din Roubaix și, de asemenea, s-a alăturat programului artistic pentru tinere talente excepționale de la Capela de Muzică Regina Elisabeta din Bruxelles.

Joi seară, la conducerea orchestrei se va afla dirijorul David Molard-Soriano, stabilit la Paris, care a devenit un favorit al publicului brașovean. Molard-Soriano revine la Brașov după ce anul trecut a dirijat un concert magnific în oraș, care l-a avut ca protagonist pe aclamatul violonist brașovean Valentin Șerban. În 2019, Molard-Soriano a fost numit dirijor asistent al Orchestre National de France, iar în 2022 a fondat „Rencontres Musicales” la Château d’Ainay-le-Vieil din Franța, unde își compune propria orchestră de festival și oferă concerte care variază de la recitaluri la repertoriu simfonic.

Acest concert promite să fie o seară memorabilă de muzică frumoasă, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Serghei Rachmaninov.

Săptămâna viitoare, Filarmonica Brașov pregătește două evenimente pentru publicul meloman din Brașov. Pentru marți seară, de la ora 19, Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov® și invitații lor, violoncelistul Ștefan Cazacu și violista Luiza Balint au pregătit un recital cu piese de Haydn și Brahms, iar concertul simfonic de joi va fi dirijat de Alexandru Ilie, cu Ștefan Cazacu în rol solistic. Se vor interpreta piese de Camille Saint-Saëns și Simfonia nr. 3 în la minor de Felix Mendelssohn.

Biletele pentru toate evenimentele filarmonicii se găsesc la casieria Sălii Patria sau online pe bilet.ro.

Foto: Iosif Trif

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.