18 septembrie 2024

Contact us

Focul viu

 Focul viu

FOCUL VIU este denumirea unui concept dar și a broșurii care îl prezintă, avându-i ca autori pe Peter Hurley și Loredana Ionescu iar ca moto: „Să iubim și să admirăm cultura populară. Dar mai presus de toate, să luăm contactul, dacă se poate, cu centrul ei generator.” – Lucian Blaga.

Peter Hurley este un irlandez care s-a stabilit în România în 1994. Până în 2009 a lucrat în domeniul publicității, la București dar apoi și-a dedicat timpul, banii și energia pentru a promova România.

Iată ce spune: „Aici m-am găsit pe mine și am întâlnit oameni care m-au impresionat foarte mult prin poveștile lor, prin felul lor de a fi, prin felul în care lucrează, trăiesc și simt, oameni care au sufletul la locul lui.

Văd România ca o țară foarte valoroasă, care și-a păstrat în chip miraculos poziția, felul, limba, portul, autenticitatea. Toate etniile și popoarele care locuiesc aici, împreună oferă un exemplu, un model pentru noi toți, un concept viu.”

Începând din 2010, în luna august a fiecărui an, în preajma zilei de 15, organizează un festival intercultural de tradiții țărănești numit:

„Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, în 2010

„Pe drumurile lu’ Leșe în Țara Lăpușului”, în 2011

„Întoarcerea la stână”, în 2012

„Roots Revival România”, în 2013

„Vocile din Cimitirul Vesel”, în 2014

„La umbra marelui fus”, în 2015

„Satele Unite ale Maramureșului”, în 2016,

despre care spune că „Este un festival despre întoarcerea la rădăcini, despre bucuria de a călca cu picioarele desculțe în iarbă, despre savoarea de a mânca fructe direct din pomi, despre viața la țară așa cum decurge de sute de ani.”

Ediția a 8-a, cea din 2017, propune extinderea în regiune Țării Lăpușului și se va desfășura în perioada 23-30 iulie.

În fiecare an a mai avut loc câte un eveniment ce poartă amprenta lui Peter Hurley:

Lansarea CD-ului „Vocile din Cimitirul Vesel”, în decembrie 2010

Concertul „Vocile din Cimitirul Vesel la Ateneul Român, în decembrie 2011

Drumul pe jos de la Săpânța la București, în perioada 26 noiembrie 2012 – 21 decembrie 2012, pe care îl consideră „o demonstratie de solidaritate cu cele 9 milioane de romani, cetateni ai Uniunii Europene, care incearca sa supravietuieasca prin agricultura de subsistenta in cele 4 milioane de mici gospodarii taranesti, in absenta unei strategii coerente pentru viitorul lor”

Lansarea cărții „Drumul crucilor”, în decembrie 2013

Filmele „Sărbătoarea comorilor vii” și „Acorduri pentru sufletul nemuritor”, în decembrie 2014

Radio Romînia Cultural, Top „5 evenimente ale verii”, în august 2015

Filmul Agerpres „Descoperă România cu Peter Hurley”, în august 2016

Cu două săptămâni în urmă am avut șansa să îi întâlnesc personal pe Loredana Ionescu și Peter Hurley, în comuna Cristian din județul Brașov, unde au venit pentru o șezătoare dedicată zilei de Dragobete. Peter Hurley a povestit despre istoria mutării și șederii lui în România, despre faptul că a trecut la religia ortodoxă, despre oamenii pe care i-a întâlnit în drumul lui, făcând o mare bucurie gazdelor – familia preotului Vasile Sorin Dobre de la Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate și celor invitați – doamne din grupurile Domnițe cu altițe, Șezătoare la București și Șezătoare la Brașov.

Pe data de 14 martie, ora 18:00, la Cluj – Napoca, Aula FSEGA UBB, str. Teodor Mihali, nr. 58 – 60, va avea loc conferința „Șapte ani în căutarea Focului Viu”, în care Peter Damian Hurley invită publicul „la o discuție liberă, un pic despre mine, mai mult despre voi, ce am aflat, observat, cugetat, socotit, șapte ani în căutarea FOCULUI VIU.” Noi distribuim această informație astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni interesați!

Într-o Scrisoare deschisă, datată 1 decembrie 2016, Peter Hurley încheie astfel:

„Cultura românească este o creație minunată care s-a dezvoltat în mii de ani. Este un generator de bucurie pură! Și, cu siguranță, va avea un viitor economic decent dacă, pur și simplu, decidem să avem grijă de ea. Nu există persoană care nu poate fi implicată. Astăzi, chiar un român născut în străinătate poate să se implice cu doar un click!

Sunteți păstrători ai unui foc viu străvechi, ultimul din Europa. Bucurați-vă de căldura lui!”

Credit foto: Dan  STRĂUŢI

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.