21 martie 2025

Gaița, vecina de peste drum

 Gaița, vecina de peste drum

O salutam în fiecare dimineață, în drum spre serviciu, de multe ori cu riscul de a mă împiedica, atât era de frumoasă. Se spune că imită bine, cunoaște 12 sau 24 de limbi, este curioasă, motiv pentru care poate fi ușor de ademenit. Se prinde repede în joc pentru că îi plac obiectele strălucitoare și este foarte elegantă, cu un aspect aproape exotic. Nu poate rezista tentației de a se face întâi auzită, apoi văzută și imită pisicile cu o naturalețe de invidiat (deci dacă auzi o pisică și nu reușești să o vezi, renunță sau…mai caută).

La oraș este puțin timorată, copleșită de populația bipedă și atâtea sunete derutante dar în mediul rural este în elementul ei. Atât de ,,în elementul ei”, încât i se pare că totul i se cuvine. De la nemulțumirea vădită a cuibului ei (pe care-l numește ,,cel rău”), până la ocuparea abuzivă a cuibului turturicii, vecina sa, pe care-l consideră mai arătos, mai bun și crede că i se cuvine. Tupeu. Atât tupeu are, încât s-au născut legende despre comportamentul ei.

Se spune că gaițele – căci despre ele este vorba – ar fi fost blestemate de către împăratul lor să nu poată zbura în stoluri, ca alte păsări, care au un conducător, datorită faptului că ele se certau tot timpul și se pârau una pe cealaltă. Sună cunoscut? Și se mai spune că gaița a fost soră cu turturica, amândouă fiind dornice să învețe mai multe feluri de ciripit. Turturicii nu prea i-a ieșit.

Să vedem obiceiurile alimentare ale unei ,,doamne” atât de pretențioase.

Gaița este cunoscută pentru obiceiul ei de a mânca ghinde, iar toamna le poți vedea îngropând ghinde pentru a le găsi mai târziu, în timpul iernii. (Oare unde am văzut asta? La o altă vecină de peste drum: veverița, în ritualul ei, în fiecare toamnă.) În principal, gaițele mănâncă nuci, semințe și insecte, însă uneori mănâncă și pui ale altor păsări și mamifere mici. Deci, meniu variat.

Masculul pe care îl alege trebuie să fie pe măsură. Nu se diferențiază prea mult ca aspect, în schimb doamna are pretenția ca masculul să își facă datoria corespunzător, adică să ajute la construirea cuibului perfect (din crenguțe, rădăcini și păr pentru căptușeală) și să o ajute la creșterea puilor; de obicei 4 sau 5. Este sfârșit de aprilie, perioadă în care se instalează în noua locuință, așteptând cu nerăbdare să iasă puii. Pentru că am avut norocul să o admir de aproape, m-au ademenit pentru o ședință foto, pe care v-o împărtășesc cu drag.

Informații despre Gaiță – Garrulus glandarius în latină – cea mai colorată membră din familia corbului (și multe alte specii de păsări) veți găsi pe paginile https://ro.wikipedia.org/wiki/Gai%C8%9B%C4%83 , https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/ , în cărțile de specialitate ,,Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană”, Ediția a II–a, Versiunea în limba română Societatea Ornitologică Română, București 2017.

Video: YouTube

Credit foto: Viviana Costan

    Viviana Costan Moiseanu

    Lasă un răspuns