Galeria de artă Kron- Art din Brașov: Anul Omagial al unității de credință și de neam
Sâmbătă, 17 februarie a.c., Galeria de artă Kron- Art din Brașov a fost gazda dublei lansări de carte din Colecția „CORONA ARTISTICĂ”:
– Scriitori din Brașov: George G. ECHIM – ÎNTRUPARE (poezii)
– Eseiști din Brașov: Iulian CĂTĂLUI – TRATAT DESPRE PSEUDODICȚIONARE.
Evenimentul cultural a fost întregit de prezentarea prof. univ. dr. Ioan Vlad cu referire la inițiativa unui grup de cărturari brașoveni pentru sărbătorirea la Brașov a Centenarului Marii Uniri.
Inițiative:
– dobândirea titlului: „Brașov, oraș al Marii Uniri”;
– recuperarea valtrapului lui Mihai Viteazul aflat la Biserica Neagră din Brașov;
– monumentul Marilor Eroi de la Brașov;
– refacerea toponimiei brașovene;
– activitățile care se vor desfășura pentru sărbătorirea Zilei Independenței României.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 drept Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, potrivit basilica.ro.
Biserica Ortodoxă Română a slujit întotdeauna poporul român și a sprijinit aspirațiile lui. În acest sens, marele istoric Nicolae Iorga scria: „Mitropoliții, episcopii, egumenii și așa de adesea ori și smeriții călugări ori umilii preoți de mir au dat poporului, ei singuri aproape, toată învățătura, au înzestrat neamul cu o limbă literară, cu o literatură sfântă, cu o artă în legătură cu gustul și nevoile lui, au sprijinit Statul fără să se lase a fi înghițiți de dânsul, au călăuzit neamul pe drumul pământului fără a-și desface ochii de la cer (…), dând istoriei noastre cărturari, caligrafi, sculptori în lemn, argintari, oameni de Stat, ostași, mucenici și sfinți.”*
2018 – Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918
* Nicolae Iorga, Istoriei Bisericii româneşti şi a vieţii religioase a românilor, vol. I, ediţie revăzută şi adăugită, Bucureşti, Ed. Ministeriului de Culte, 1928, p. 4.
Video: YouTube
Credit foto: Dan Străuți