18 martie 2025

Gladiola – Floarea lunii iulie

 Gladiola – Floarea lunii iulie

Florile sunt un element din viața noastră care nu poate să fie ignorat însă mai cu seamă vara este imposibil să trecem pe lângă ele fără să le observăm, iar dacă suntem iubitori de ai lor, ne oprim și le admirăm. Așa se întâmplă în luna iulie cu gladiolele despre care se spune că « nu sunt flori, ci vise de aur! Atâta fantezie și grație, poezie și visare depășește înțelegerea a ceea ce numim floare. » (http://www.baiatulcuflori.ro)

Informațiile tehnice, gen culori, forme si dimensiuni, le găsim, așa cum ne-am obișnuit, pe Funnyhowflowersdothat.co.uk.

Originea

Cât de delicios – o rădăcină de gladiolă! Această floare de vară, care provine din Africa, a fost iubită inițial pentru rădăcina ei care se consuma prăjită. Versiunea care există în zilele noastre nu este comestibilă, dar, cu toate acestea, este o încântare pentru ochi!

Culori și forme

Gladiolele oferă o plăcere dublă: flori în culori frumoase, luminoase, petale fantastice sau amestecuri bicolore, înflorite de pe ambele părți ale tijei lungi. Florile există în alb, roșu, galben, roz, violet, portocaliu, crem și nenumărate combinații de culoare. Întâlnim atât soiuri cu flori simple cât și soiuri cu flori duble.

Acest erou floral crește de la sfârșitul primăverii până toamna, târziu.

Sfaturi de îngrijire

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă de la robinet, la temperatura camerei;

– pentru a păstra florile mai multă vreme, adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

– tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit curat, ascuțit sau cu o foarfecă;

– asigurați-vă că nu există frunze care intră în apă;

– nu poziționați gladiolele în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– umpleți vaza cu regularitate, cu apă de la robinet;

– nu așezați gladiolele lângă un bol cu fructe; fructele emană gaz etilenic care va cauza ofilirea mai rapidă;

– nu este nevoie reală să rupeți mugurii cei mai de sus, pentru a vă asigura că ceilalți boboci vor înflorii, dar operațiunea respectivă nu poate face nici un rău.

Cum să creezi ceva special folosind gladiole

Aceste flori atotbiruitoare sunt înalte și necesită puțină atenție pentru a nu se împrăștia în toate direcțiile. Sunt înalte și necesită o atenție specială – pe care o merită cu siguranță! – dar ele se combină foarte bine cu alte flori, cum ar fi Hortensia, Splinuța (Solidago) și Sorbestrea (Sanguisorba officinalis), care ridică gladiolele chiar mai sus. În cazul în care culorile sunt oglindite în vază, imaginea este completă! Puteți crea cu ușurință un aranjament spectaculos, cu această minunată floare.

Simbolistica gladiolei

Gladiolele au o semnificație extrem de eroică. Numele lor provine din latinescul „gladius”, ceea ce înseamnă sabie, referindu-se la frunzele în formă de sabie. Floarea simbolizează puterea, victoria și mândria iar sensul acesta datează din vremea romanilor, când gladiatorii din arena luptau până la moarte. Atunci când un gladiator câștiga, se aruncau asupra lui gladiole. Chiar și astăzi, la cursele de biciclete întâlnim expresia „până la moarte sau la gladiole” iar participanții la maratoane sunt întâmpinați cu gladiole la linia de sosire. Din fericire, literalmente, nu mai este nevoie de prima parte a frazei!

O superstiție străveche romană consta în faptul că rădăcinile gladiolelor ar avea puteri magice. Purtate la gât, ca amuletă, se credea ca pot aduce noroc, victorie în dueluri și salvarea din fața morții.

Într-una din legendele latine, se povestește despre un crud comandat roman care capturase câțiva luptători traci și îi transformase în gladiatori. Se hotarâse ca în circul roman să se înfrunte mai intâi, Sevt și Terres, cei mai viteji și mai arătoși războinici traci și totodată foarte buni prieteni. Premiul învingătorului avea să fie libertatea și mâna fiicei comandantului. Mulțimea era entuziastă și aclama, dar cu toate acestea, Sevt și Terres au aruncat săbiile și s-au îmbrațișat călduros.

Audiența a început să fluiere disprețuitoare și, în sunetele trompetelor, cei doi prieteni adevărați au fost uciși. În momentul în care trupurile lor au atins pământul, mânerele săbiilor lor s-au transformat în două gladiole. Florile de gladiolă au rămas până în zilele noastre un simbol al prietenei, respectului, credinței și nobleții.

Suflat-au stele din al pieptului castel,

Să fie ghizi în noaptea cea mai lungă

Din lungul și-nvechitul nopților rastel,

Căci noaptea-i noapte liberă de lângă.

Rarisime perechi de pași înfipte-n paos

Să parceleze fumuri prea deconcertante

Care-au venit la miting în al pieții naos

Omagiind lipsa de vorbe flamboaiante.

Scuarul cel mare s-a umplut de spectre

Ce văluresc deplin a vieții panoramă

Tăcând despre când era cald și era bine,

Ș-având cu toate măști de melodramă.

Un baietan înalt mergea cam prin rigolă

Stropind cu apă pe bătrânul MacAdam

Gândindu-se amar la alba gladiolă,

Pe care o vede zi de zi lângă un geam.

Se lasă greu ca sacul pe la mute praguri

Și căutând grimasa din padurea adormită

Purcede-urcușul către vastele meleaguri

Urcuș de care doar puțină lume-i pregătită.

Se scurge aproape noaptea din clepsidră,

Se pierde libertatea de lângă cam ușor

Estul este fatidic jungher la carotidă

Dând nopții-nțepătura ieșirii în decor.

Noapte liberă de lângă, de Andrei Ghiță

Credit foto: Antonela Lungu

    Antonela Cristina Lungu

    Lasă un răspuns