19 aprilie 2024

Contact us

Harta Centenară

 Harta Centenară

Start într-unul dintre proiectele acestui an, pe care l-am gândit cu respect pentru străbunicile, bunicile şi mamele noastre, care poate au cusut așteptându-și soții să se întoarcă din Război, cu folos pentru noi – să îl lucrăm cu drag de România şi pentru măcar încă o generaţie – să poată admira motivele româneşti:

Am intrat în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, un moment special și unic, în care rememorăm faptelor înaintașilor și ne înclinăm față de jertfele lor de pe câmpurile de luptă ale Marelui Război. Considerăm că este o datorie, dar și o onoare în același timp, să marcăm acest eveniment, fiecare cu propria contribuție, oricât de mică ar fi aceasta.

Și pentru că două dintre cele mai importante trăsături ale unui popor sunt tradițiile și portul popular, ele conținând moștenirea sa culturală, Uniunea Junilor din Brașov și Brașovul Vechi, împreună cu Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi lansează astăzi, de Ziua Culturii Naționale, un proiect dedicat Centenarului Unirii, denumit „Harta Centenară”.

Proiectul constă în realizarea hărții României, pe o pânză de 1,5 x 1,5 m, având conturul cusut cu motivul „Hora fetelor” iar în interior cusături aplicate, cu motive tradiționale reprezentative pentru fiecare zonă și pentru cât mai multe din județele țării. Produsul final, pentru care ne-am propus data de 15 noiembrie ca termen de execuție, va constitui unul dintre exponatele permanente ale Muzeului din Casa Junilor.

Astfel, pentru următoarele zece luni, invităm persoanele care stăpânesc arta cusutului și doresc să contribuie la realizarea hărții să ni se alăture, în majoritatea zilelor de joi, de acum și până la termenul de finalizare, între orele 18 și 20, la Casa Junilor, unde vom lucra împreună, pe rând, la coaserea conturului și individual la realizarea aplicațiilor, a căror modele puteți să le propuneți dumneavoastră. La începutul fiecărei săptămâni vom anunța data următoarei întâlniri.

Participarea este voluntară.

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1340236102747906/

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.