Program extins de alegeri la Serviciul de Evidență a Persoanelor

Având în vedere că în data de 24 noiembrie 2019 se va organiza turul al doilea pentru alegerea Președintelui României, în conformitate cu prevederile  Hotărârii Guvernului nr. 485/2019 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2019 şi în scopul asigurării cadrului necesar desfăşurării în condiţii optime a procesului electoral,
facem cunoscut că Serviciul de Evidență a Persoanelor  din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brașov adaptează relația cu publicul în program extins, după cum urmează:

 • 08,00 – 16,00 în ziua de sâmbătă, 23.11.2019;
 • 07,00 – 21,00 în ziua de duminică, 24.11.2019.

Menționăm că, în zilele de referință susmenționate,  se va asigura desfăşurarea activităţii în relaţia cu publicul, respectiv de eliberare a actelor de identitate în dosarele depuse şi procesate până la data de 22 noiembrie 2019 inclusiv, precum şi pentru preluarea cererilor pentru emiterea cărţilor de identitate provizorii pentru soluționarea cazurilor particulare ale solicitanților care nu îndeplinesc condițiile necesare eliberării cărții de identitate, astfel încât toţi cetăţenii cu drept de vot  să se poată prezenta la scrutinul electoral din ziua de 24 noiembrie 2019, turul al doilea.

Imagine preluata de pe DGEPMB

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

TRAFFIC SNAKE GAME 2019, sau despre cum fiecare elev a reușit să reducă 1 kg de emisii CO2 în doar două săptămâni, mergând sustenabil la școală

Peste 5.000 elevi, din 10 orașe din România, au încheiat de curând cea de-a 6-a ediție națională a campaniei europene TRAFFIC SNAKE GAME (TSG), înregistrând, ca de fiecare dată, rezultate extraordinare. Alături de OSCAR ȘARPELE HOINAR, așa cum este cunoscută campania TSG în România, elevii claselor primare din cele 37 școli participante au contribuit la îmbunătățirea calității aerului și, implicit, a vieții cetățenilor.

Creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru deplasarea la școală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina. Activitățile elevilor includ 3 paliere: etapa pre-campanie, campania propriu-zisă și etapa post-campanie, desfășurată la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se măsura efectele pe termen mediu și lung.

Datele din toată țara au fost analizate și înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de Asociația „Orașe Energie în România”, coordonatorul național TSG.

Ca și în anii precedenți, TSG s-a desfășurat sub egida Săptămânii Europene a Mobilității în perioada 16-27 septembrie 2019, la start fiind înscrise 10 orașe: Bacău, Brașov, Deva, Făgăraș, Mizil, Moinești, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare și Târgu Mureș.

În România, această campanie a generat în cele 6 ediții economii de peste 55 tone emisii CO2 și peste 370.000 km parcurși sustenabil, implicând peste 55.000 elevi. De departe însă, reușita cea mai mare a campaniei constă în comportamentul responsabil asumat de elevi pe termen lung, aceștia continuând să opteze pentru moduri sustenabile de transport chiar și la o lună după încheierea campaniei propriu-zise.

Astfel, fiecare elev a reușit să înregistreze o economie de aproximativ 1 kg CO2, în doar două săptămâni, alegând să se deplaseze sustenabil. TSG demonstrează în acest fel, cât este de simplu să reducem cantitatea de emisii de CO2, prin opțiuni responsabile, pași mici, determinare și consecvență.

Dacă acțiunile elevilor participanți ar fi replicate la nivel de cartier, oraș, județ, și extinse de la două săptămâni la perioade mai lungi sau chiar permanente, s-ar putea obține efecte majore în privința calității aerului și a vieții cetățenilor. Rezultatele înregistrate de fiecare școală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi consultate pe site-ul oficial al campaniei.

Campania a pornit din nevoia de a educa elevii în direcția unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte:

 • mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător;
 • deplasându-se pe cont propriu, copiii devin independenți și autonomi, deprind regulile de circulație și învață să anticipeze acțiunile celorlalți participanți la trafic;
 • mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic recomandat, la o viață activă și sănătoasă;
 • alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la adaptarea societății la schimbările climatice.

În perioada derulării campaniei, aproape de două ori mai mulți elevi au optat pentru mersul pe bicicletă sau pentru partajarea aceluiași autoturism. Aceste moduri, alături de mersul pe jos sau cu mijloacele de transport în comun, au condus la o creștere a deplasărilor sustenabile cu aproximativ 20% în perioada campaniei, respectiv 26% la o lună după terminarea campaniei, față de nivelul de referință.

Astfel, campania TSG generează economii importante chiar și după finalizare. Pe termen lung, campania țintește spre crearea unei percepții adaptate înțelesului copiilor, cu privire la ce înseamnă o comunitate sănătoasă, guvernată de libertatea de mișcare, de calitatea vieții și de independența față de mijloacele de transport motorizat.

Concepută sub forma unui joc „serios” în care elevii obțin puncte dacă se deplasează sustenabil, TSG își propune să schimbe mentalități și comportamente pe termen lung, să promoveze modurile de deplasare ușor poluante ca distractive, dar și să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic sau ineficiența transportului în comun. Astfel, prin joc și joacă, campania TSG sprijină procesul educațional pe baza căruia copiii ajung să facă alegeri responsabile și devin vectori ai dezvoltării comunității în care trăiesc.

Despre TRAFFIC SNAKE GAME

TRAFFIC SNAKE GAME (TSG) are ca principal grup țintă elevii și părinții acestora. Campania constă într-un joc distractiv și ușor de implementat. Pe lângă jocul efectiv, fiecare școală participantă este încurajată să organizeze acțiuni conexe și să educe elevii cu privire la aspecte legate de trafic, mobilitate, mediu și sănătate.

TSG a început ca un mic proiect în Flandra (Belgia), devenind în decursul anilor o campanie la nivel european. Proiectul TRAFFIC SNAKE GAME NETWORK, coordonat în România de Asociația OER, a fost cofinanțat în perioada 2014-2016 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene. În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi, realizând economii importante de combustibili și emisii CO2.

Braicata pierde dreptul de operare în cea mai mare parte a municipiului Brașov

De la 1 decembrie, firma Braicata pierde dreptul de operare în cea mai mare parte a municipiului Brașov, rămânând doar cu platformele de gunoi menajer din cartierul Noua.

Având în vedere situațiile constatate în ultima perioadă la platformele și zonele de case din cartierele operate de această firmă, primarul a dispus astăzi redimensionarea activității firmei în funcție de resursele materiale și umane pe care le poate asigura.

Astfel, la contractul de colectare a deșeurilor de la populație (contract încheiat pe perioadă determinată, până la finalizarea procedurii de licitație pentru concesionarea acestui serviciu) a fost semnat un act adițional care stipulează că începând cu data de 1 decembrie, Braicata va ridica gunoiul menajer doar de pe platformele din cartierul Noua, iar în celelalte cartiere deșeurile vor fi colectate de celălalt operator.

„În urma sesizărilor primite, în cursul nopții trecute am efectuat un control pe teren împreună cu reprezentanții Poliției Locale și cei ai Serviciului de Salubrizare, unde am constatat că modul în care această firmă își îndeplinește obligațiile contractuale este unul cel puțin defectuos. Astăzi am invitat la primărie patronatul celor două firme pentru a le prezenta cele constatate și măsurile pe care le-am dispus.

Braicata trebuie ca până în 1 decembrie să aducă lucrurile la normal în zonele în care operează. Comprest, începând de astăzi, a demarat activitatea de ridicare a deșeurilor depuse accidental din jurul platformelor de depozitare a deșeurilor din cartierele în care operează Braicata, iar această acțiune va continua până la revenirea la starea de normalitate. Braicata va rămâne de la 1 decembrie doar cu cartierul Noua, pentru colectarea deșeurilor menajere, și are termen 30 de zile să demonstreze că are capacitatea de a gestiona acest cartier, iar dacă nu, de la 1 ianuarie va pierde dreptul de a opera în municipiul Brașov“, a declarat primarul George Scripcaru, citat de La pas prin Brasov.

Totodată, conform contractului cadru pentru serviciul de salubrizare și deszăpezire a domeniului public, firma Comprest trebuie să prezinte în 29 noiembrie dotarea necesară, precum și graficul de intervenție pentru a asigura curățenia pe domeniul public și deszăpezirea orașului.

În paralel, Primăria Brașov a fost inclusă în Strategia de Management Integrat al Deșeurilor și împreună cu consultantul Jaspers va continua procedurile pentru modernizare sistemului de colectare a deșeurilor, cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene și încheierea unui contract de concesionare a serviciului de colectare a deșeurilor.

„Până atunci, am solicitat firmei Comprest ca în următoarele săptămâni, în toate cartierele Brașovului, să fie amplasate eco-insule de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile (containere tip iglu). Dacă este posibil, ele vor fi amplasate la fiecare platformă de gunoi, iar dacă nu, măcar o eco-insulă la trei platforme de depozitare a deșeurilor“, a mai spus primarul . 

Până la momentul actual, Braicata avea obligația contractuală de a asigura serviciul de salubrizare menajeră (de la populație și persoane juridice) în zona centrului istoric, Șchei, Scriitorilor, Valea Cetății, Astra și Noua.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Calfele călătoare au ajuns la Primăria Brașov

David Lorenty și Janosch Strutz sunt doi tineri germani care urmează o tradiție de mai bine de 800 de ani, călătorind prin lume pentru a-și perfecționa meșteșugul și a cunoaște meleaguri și oameni noi.

Calfele sunt lucrătorii calificați într-o meserie, după ce au terminat ucenicia, nefiind încă „meșteri“. David are 23 de ani și este tâmplar, iar Janosch, în vârtă de 26 de ani, este pietrar.

Îmbrăcați în costumele tradiționale de „calfe călătoare“, numite „Kluft, din catifea reiată, cu pantaloni evazați, vestă, cămașă tradițională, pălărie și bocanci – ei au ales să bată drumurile departe de casă, timp de trei ani și o zi.

Au pornit cu o singură monedă în buzunar, pe care trebuie să o aducă înapoi, și nu au voie să se apropie de casă la mai puțin de 50 de kilometri. Nici în același loc nu pot rămâne mai mult de trei luni.

David a plecat de-acasă în noiembrie 2017, iar Janosch în februarie 2018. S-au cunoscut într-una dintre călătorii, în urmă cu vreo doi ani, iar acum sunt prima dată tovarăși de drum, în aventura care îi poartă în Balcani.

O ștampilă „obligatorie“

Până cum au văzut fiecare vreo zece țări și zeci de localități. De data aceasta au plecat din Germania acum o lună și trecut prin Austria, Slovenia, Croația, Serbia, România, și vom pleca în Turcia și apoi Grecia. Au fiecare un carnețel cu însemnele breslelor din care fac parte și trebuie să adune dovezi ale trecerii lor prin lume, de la primăriile localităților pe care le vizitează.

„Uneori ni se refuză aceată ștampilă și nu o putem obține din altă parte, pentru că pe vremuri, pecetea pe care o punea primarul era o garanție de liberă trecere pentru a intra și ieși din cetate, dar și pentru a putea practica meseria“, lămurește David motivul vizitei la Primărie.

Cu ehipament de sute de ani

Până și „rucsacul“ este tradițional: patru „compartimente“ din pânză, ca niște boccele, unite cu niște chingi de piele care le țin împreună și-i ajută pe drumeți să le care în spate. Unul pentru haine murdare, unul pentru haine curate, unul pentru „sacul de dormit“ și unul pentru merinde.

Restul obiectelor trebuincioase sau obligatorii (cum ar fi, de exemplu, metrul de lemn pe care trebuie să-l poarte cu ei) sunt ordonate în zecile de buzunare interioare ale vestei sau hainei, fiecare cu destinația lui. În rest nu au nimic, și nici nu au voie să folosească materiale sau tehnologii moderne pentru a se feri de căldură, de frig sau de ploaie.

Costumul este completat și de un toiag de călător, făcut din fâșii de lemn răsucit în jurul unei plante de caprifoi.

Costumația lor atrage mereu atenția și spun că asta este un avantaj, pentru că oamenii relaționează cu ei și de obicei au parte de oameni amabili, care se oferă să-i ajute sau cel puțin sunt interesați de povestea lor. Nu li s-a întâmplat să aibă întâlniri nefericite niciunde au călătorit până acum și, chiar dacă la început experiența li s-a părut ciudată și periculoasă, în scurt timp au descoperit că nu e deloc așa.

„Dacă ceva nu merge azi, o să meargă cu siguranță mâine. Dacă te relaxezi și faci ceea ce ești obișnuit să faci, lucrurile ies bine, în cele din urmă. Este absolut fascinant cum converg tot felul de circumstanțe și de coincidențe ca lucrurile să iasă într-un anume fel“, spune David, citat de La pas prin Brasov.

Călătoria este o lecție de viață

Călătoresc de obicei cu autostopul, dorm în gazdă sau la hosteluri, și muncesc cu ziua, în meseriile pe care și le-au ales, de câte ori au nevoie de bani. În Brașov ar fi putut lucra la restaurarea Bisericii Negre, „că e de muncă pentru vreo trei ani“, dar deocamdată au suficienți bani și doresc să-și urmeze drumul către Turcia.

Vor anunța însă în grupul calfelor călătoare că este nevoie de tâmplari și pietrari pentru lucrări și poate vor profita alții de oportunitate. „În zilele noastre, călătoria aceasta inițiatică este mai mult despre tine și despre relația cu oamenii și cu lumea decât despre perfecționarea meșteșugului, pentru că lucrurile ce țin de meserie le învățăm în mare parte la școală, nu mai e ca pe vremuri, când fiecare meșter avea câte o metodă secretă ce nu putea fi învățată decât de la el“, spun băieții.

„Călătoria este foarte importantă pentru că îți oferă posibilitatea să vezi lumea, să-ți extinzi viziunea despre lucruri și despre oameni și să depășești ideile preconcepute. În Germania, când le-am spus celor apropiați că voi merge în România, majoritatea ne-au spus că e foarte periculos, că sunt hoți și vom rămâne fără cine știe ce organe.

Evident, fiecare țară are oameni buni și oameni răi, nu e ca și când în Germania nu ar fi hoți sau oameni răpiți pentru organe. Oriunde ar fi «acasă», imaginea de acolo despre un alt loc este de obicei falsă, preconcepută sau distorsionată. Iar călătorind și interacționând tu însuți cu oamenii, îți dovedești în primul rând ție că lucrurile nu stau așa cum ai fost obișnuit să crezi“, este filosofia lui David, pe care vrea s-o transmită tuturor.

„Nu crede prea mult în părerile altora, mai ales când ele se referă la oameni și locuri. Fă-ți propria experiență, propria opinie“, îl completează Janosch, cu o concluzie care spune totul despre cei aproape doi ani de călătorie a celor doi drumeți.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale din Brașov 2019, Hronicon – un eveniment cultural de mare amploare, unic în sud-estul Transilvaniei

În perioada iulie-noiembrie 2019, Asociația Culturală Artessentia a implementat proiectul cultural ,,BIENALA ALBASTRĂ –  Bienala Internațională de Arte Vizuale din Brașov 2019, HRONICON”  – un eveniment cultural dedicat artelor vizuale și promovării artiștilor vizuali naționali și internaționali, prin transpunerea relației artelor plastice cu lumea cuvântului. Bienala Albastră a creat contextul cultural prin care creativitatea a fost exprimată prin intermediul artei vizuale și a facilitat dialogul între artă, artiștii participanți, actanții culturali și public. Fiind un eveniment independent, acesta s-a bazat foarte mult pe implicarea actanților culturali locali – parteneri ai Bienalei -, pe suportul Primăriei Municipiului Brașov și pe voluntariat.

Timp de o lună, 20 de spații expoziționale și galerii de artă din municipiul Brașov și zona metropolitană (municipiul Codlea, orașul Feldioara) au găzduit aproape 1000 de opere artistice ale celor 13 artiști vizuali invitați și peste 200 de artiști vizuali selecționați. Expozițiile au valorificat creațiile artiștilor din medii variate: pictură, sculptură, grafică, artă textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping, tehnici mixte, etc , fiind vizualizate de 28.000 de vizitatori (brașoveni, turiști români și străini).

Cu ocazia Bienalei Albastre, la Brașov a fost inaugurată și noua galerie de artă din incinta Teatrului Sică Alexandrescu, iar locanicii și turiștii au avut ocazia vizionării unor expoziții în spații cu valoare patrimonială culturală ridicată – Turnul Alb, Poarta Ecaterinei -, precum și în locații culturale nonformale – curtea Primăriei, librării, cafenele, spații industriale etc.

Bienala Albastră a reprezentat și expunerea în premieră la Brașov și în centrul României a unor artiști internaționali consacrați – Petra Krischke și Elisabeth Ochsenfeld din Germania, Blake Brasher din SUA -, dar și întâlnirea publicului cu artiști vizuali români cu notorietate natională și internațională: sculptorul Sorin Purcaru, sculptorul Liviu Mocan, ceramiștii Andrei Florian, Arina Ailincăi și Gravil Zmicală, ceramiștii Maria Cioată și David Leonid Olteanu, graficiana Adriana Lucaciu, ilustratorul de benzi desenate Mihai Grăjdeanu, plasticiana Cristina Gloria Oprișa.

Asociația Culturală Artessentia și cei doi curatori ai bienalei de artă – Victoria Țăroi (România) și Cristina-Angela Simion (Germania) – au încercat să aducă în atenție un eșantion de opere și proiecte de artă vizuală de o calitate incontestabilă, cât mai larg și mai divers, reprezentativ pentru arta actuală din țările participante, oferind astfel un target al artei actuale. Bienala Albastră ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane românești și internaționale, prin care a fost pus în valoare potențialul creator al artiștilor români și străini atât în context european, cât și în spațiul românesc.

Bienala Albastră 2019 – Festivitatea de închidere

Bienala Albastră nu a fost doar un eveniment dedicat artelor vizuale, ci a oferit publicului un melanj atractiv de evenimente din sfera artelor spectacolului și a culturii scrise, fiind  organizate peste 10 evenimente culturale majore: concerte de muzica clasică, jazz și muzică corală, lansări de carte, spectacole de teatru contemporan și teatru manifest, dezbateri pe teme culturale de actualitate etc. De asemenea, pe parcursul Bienalei s-a urmărit aducerea cât mai aproape de artă a publicului tânăr, fiind organizate ateliere și lecții deschise cu elevii și liceeni din Brașov și Codlea (artistul Rudy von Kronstadt, profesorul Carmen Țanu), vizite organizate ale tinerilor la expozițiile bienalei, ateliere de bandă desenată la Muzeul Casa Mureșenilor și la Biblioteca Județeană Brașov (artistul Mihai Grăjdeanu) etc. Încă de la prima ediție, Asociația Culturală Artessentia a acordat o atenție deosebită activităților de învățare și dezvoltare artistică, gândind conex Bienalei și activități educaționale adresate tinerilor și elevilor. Anul acesta, plecând de la tematica Bienalei, a fost organizat un concurs de eseuri adresat elevilor din liceele județului Brașov și din țară, iar câștigătorii dintre cei 48 de concurenți sunt: Lupuleț Anda (locul I, clasa a XI-a Colegiul de Științe „Grigore Antipa” Brașov), Iacșa Constantin Alin  (locul II, clasa a XI-a Colegiul Național ”Unirea” Brașov), Constantinescu Alice (locul III, clasa a XI-a Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov), Dragomir-Cherhaț Adina (mențiune, clasa a X-a Colegiul Național ” Unirea” Brașov).


Bienala Internațională de Arte Vizuale – Bienala Albastră sperăm că a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale naționale dedicate manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale. Ca un prim eveniment dedicat artei contemporane din Regiunea Centru, Bienala a avut ecouri mediatice atât în presa națională, dar și în mass media din Germania, Turcia, SUA, Canada etc.

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul Programului de finanțare proiecte culturale în anul 2019 și susținut prin punerea la dispoziția organizatorilor a spațiilor culturale și expoziționale, aflate în subordinea autorității publice, pe perioada evenimentului cultural.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Brașov

Parteneri: Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Asociația Culturală KunSTadt, Asociația Amural, Asociația Mă Implic, Tipografia, Galeria KronArt, UAP Brașov, Uniunea Scriitorilor Români, OAR BV-CV-HR, Teatrul Sică Alexandrescu, Muzeul Casa Mureșenilor, Opera Brașov, Filarmonica Brașov, Primăria Codlea, Primăria Feldioara, Casa Junilor, Librăria Humanitas, Muzeul de Arta Modernă și Contemporană Pavel Șușară, Inspectoratul Județean Școlar Brașov

Sponsori: Bistro de l’Arte, Maripusc, Transbus Codreanu, Kronospan, Restaurant Roata Norocului, Fuze Concept. Ambient, Top Diesel, Pensiunea Rem’s, Vin la Munte, Tehnoinvest Recycling, Linge Man, Le Sommelier

Parteneri media: Modernism.ro, Radio România Cultural, Radio România Brașov, Coresi Shopping Resort, Radio Guerrilla Brașov, RTT, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Zile și Nopți, Comics Didactic, myTEX.ro, Transilvania Expres, La pas prin Brașov, Covasna Pres, feeder.ro, Anina Press, Revista Pozitiv.

Video: YouTube

#BienalaAlbastră

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Proiect pilot pentru ,,instalarea unei stații de încărcare pentru autovehicule electrice”

A fost avizată solicitarea ELECTRICA FURNIZARE S.A. care, în parteneriat cu Primaria Brasov, va demara un proiect pilot pentru ,,instalarea unei stații de încărcare pentru autovehicule electrice” – Bd. Eroilor – zona Teatrului Sică Alexandrescu. Această stație va fi branșată la Punctul de transformare al Electrica situat pe b-dul Iuliu Maniu, PT care a fost modernizat în acest an.

,,Sperăm ca acest proiect pilot să fie unul de succes, mai ales că în ultima perioadă a crescut numărul de mașini electrice înmatriculate în Brașov. Dacă la începutul anului vorbeam de 14 autoturisme, acum avem în evidență 45. La aceastea se adaugă și cele ale turiștilor care vizitează orașul nostru. În discuțiile pe care le-am avut cu Electrica, ne-am propus ca în perioada următoare să mai amenajăm alte 4-5 stații de încărcare în parcările publice. La acestea, sper să se adauge și cele 17 stații încărcare pentru care am depus solicitare de finanțare la Administrația Fondului de Mediu.

În acest moment, pe domeniul public, avem funcționale două stații pe b-dul Eroilor și alte 8 în parcarea de la Regina Maria. Sper ca toți șoferii să înceapă să respecte semnele de circulație referitoare la locurile de parcare special destinate autovehiculelor electrice, astfel încât să existe un acces facil la aceste stații de încărcare. pe lângă brașovenii care conduc aceste autoturisme, indiferent dacă vin la Brașov sau își propun să ajungă dintr-un colț al țării în altul, șoferii de autoturisme electrice vor trebui să treacă pe la Brașov pentru a le încărca, având în vedere capacitatea de stocare a bateriilor electrice.

Odată cu implementarea acestor măsuri sper ca deținătorii de astfel de autoturisme să vadă în Brașov unul dintre cele mai prietenoase orașe din România”, a declarat primarul George Scripcaru, citat de La pas prin Brasov.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Record de participare la Crosul 15 Noiembrie, ediția 2019

Ediția din acest an a Crosului 15 Noiembrie a înregistrat un număr record de participanți. 1.850 de atleți amatori și de performanță, din 7 țări (România, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Germania, Etiopia, Uganda), au luat startul la concursul internațional de atletism (5 Km), organizat în semn de omagiu pentru Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Brașov, din 15 Noiembrie 1987.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Local Brașov, Consiliul Județean Brașov, Instituția Prefectului Județul Brașov și Federația Română de Atletism (FRA).

În cursa feminină de 5K, victoria i-a aparținut etiopiencei Olana Alemitu Tariku, vicecampioană mondială en titre, pe când la masculin s-a impus românul Nicolae Alexandru Soare.

Cu timpul pe care l-a înregistrat duminica trecută (13:31,9), atletul din România a doborât recordul masculin (13:45,70) al concursului 5K de la Brașov, pe care Rinas Akhamadeev, sportiv din Rusia, dar concurând sub steag neutru, îl realizase la ediția precedentă.

Pentru această performanță, pe lângă premiul în bani acordat pentru primul loc pe podium (1.500 euro), Soare a fost recompensat de organizatori cu un bonus de 250 euro.

Clasament internațional elite feminin

1. Olana Alemitu Tariku (Etiopia), timp 15:30,60, premiu 1.500 euro
2. Rebecca Chelangat (Uganda), timp 15:53,60, premiu 1.000 euro
3. Roxana Bîrcă (România), timp 16:03,30, premiu 800 euro
4. Claudia Prisecaru (România), timp 16:52,80, premiu 400 euro
5. Paula Todoran (România), timp 17:21,90, premiu 250 euro.
Recordul de traseu (15:12,50) datează din anul 2018, fiind stabilit de Ancuța Bobocel (România).

Clasament internațional elite masculin

1. Nicolae Alexandru Soare (România), timp 13:31,9, premiu 1.500 euro
2. Haymanot Alew (Etiopia), timp 13:41,4, premiu 1.000 euro
3. Dorin Andrei Rusu (România), timp 14:05,7, premiu 800 euro
4. Sebastian Hendel (Germania), timp 14:09,2, premiu 400 euro
5. Laviniu Chiș (România), timp 14:15,7, premiu 250 euro.
Nou record de traseu (2019): Nicolae Soare (Romania) 13:31,9.

Un premiu special a fost acordat soților Emil și Margareta Suflețel, din Alba Iulia, ambii în vârstă de 85 de ani, care sunt participanți fideli ai crosului de la Brașov.

La Crosul 15 Noiembrie (ediția 30), 1.850 de alergători au parcurs traseul (5 Km) pe care manifestanții anti-comuniști l-au parcurs la 15 Noiembrie 1987. Atleți amatori de toate vârstele (copii, tineri, adulți, seniori) și atleți de performanță (copii, juniori, seniori, masters) din 61 de orașe ale României au alergat în concursul de șosea de la Brașov.

Ca și prezență pe localități, la amatori, municipiul Brașov a fost urmat, în ordine, de București, Codlea, Zărnești și Bran, iar la legitimați și performanță, după Brașov, orașele transilvănene Mediaș și Cugir au fost cel mai bine reprezentate.

În organizarea și desfășurarea evenimentului s-au implicat:

– Inspectoratul Județean de Poliție Brașov – Biroul Rutier Brașov, în colaborare cu Serviciul Rutier Brașov, Secțiile de Poliție 1, 2, 3, 4 și 5 și Poliția Locală (42 polițiști în dispozitiv);
– Gruparea Mobilă de Jandarmi „Burebista” Brașov (8 jandarmi);
– 3 echipaje de salvare și intervenție;
– 7 arbitri (4 arbitri FRA + 3 arbitri voluntari AJA Brașov);
– 2 responsabili cronometraj;
– 100 elevi voluntari de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina;
– 47 studenți voluntari de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) Brașov;
– 12 studenți voluntari de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov;
– 41 de voluntari AJA Brașov, implicați în activitățile din zilele 16 noiembrie (amenajare traseu, deschidere, înscrieri, festivitate de deschidere) și 17 noiembrie (înscrieri, start, traseu, sosire, festivitate de premiere);
– 4 fotografi voluntari;
– 2 cameramani, 10 persoane staff tehnic.
Organizatorii le mulțumesc participanților, tuturor celor implicați în promovarea, comunicarea, organizarea și desfășurarea evenimentului, dar mai ales locuitorilor și vizitatorilor din municipiul Brașov pentru înțelegere și susținere și își cer scuze pentru eventualul disconfort creat!

Respect 15 Noiembrie 1987!
AJA BRAȘOV

Credit foto: Vlad Popa – Stop cadru

Sărbătorirea festivă a familiilor brașovene care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie neîntreruptă

Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor în parteneriat cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, organizează sărbătorirea festivă a familiilor brașovene care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, în cadrul manifestării ,,Nunta de Aur”, aflată la cea de-a 19 ediție.

Sărbătorirea  evenimentului se va desfășura  la Restaurantul ,,ARO-PALACE” –  ,,Ball Room” (Sala mare), în data de 19.12.2019, cu începere de la ora 15,00.

Pentru ediția din acest an, până în prezent, sunt înscrise 61 de familii.

Familiile brașovene care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie neîntreruptă și care nu au fost sărbătorite la edițiile anterioare și care nu sunt înscrise pentru ediția din acest an, pot depune cererile de participare la Starea Civilă – camera 25 ( intrarea spre ,,Casa Căsătoriilor”) în programul de lucru cuprins în intervalul 08,30 – 12,00, depunând xerocopii după actele de identitate și după certificatul de căsătorie.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Orașul Musashino invită 4 brașoveni să viziteze Japonia cu ocazia Jocurilor Olimpice și Paralimpice – Tokyo 2020

Municipiul Musashino, în calitate de oraș-gazdă al României cu prilejul Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo, 2020, dorește să invite o delegație formată din 4 persoane, din care 3 cursanți ai Centrului Musashino Japonia și o persoană aleasă dintre cetățenii Brașovului, să viziteze Musashino în perioada 23.01-29.01.2020.

În cadrul acestei vizite Municipalitatea din Musashino va organiza o serie de activități de schimb cultural prin care să fie aprofundată înțelegerea reciprocă în culturile celor două țări. Acest obiectiv se va realiza prin participarea membrilor delegației la evenimente și vizite la școli din municipiu, precum și experimentarea directă a vieții din Japonia ca oaspeți în familii-gazdă japoneze.

Majoritatea cheltuielilor de transport, cazare și masă sunt asigurate de către Primăria Musashino, cu excepția celor pentru obținerea pașaportului, transportul Brașov- Otopeni și retur, asigurarea medicală și costul meselor din 27 ianuarie (prânz și cină) și 28 ianuarie (prânz).

Pentru a putea participa la procedura de selecție, orice cetățean al municipiului Brașov, cu vârsta minimă de 16 ani, trebuie să compună un text de 400-800 de cuvinte având ca temă ,,Ce reprezintă Japonia pentru tine?” și care să conțină propuneri pentru a prezenta mai bine România în Japonia sau Japonia în România.

,,Consider că este o oportunitate foarte mare pentru ca un cetățean al Brașovului să cunoască viața și cultura japoneză. Doresc să le mulțumesc partenerilor noștri de la Primăria Musashino pentru această idee și pentru suportul acordat și îi invit pe toți brașovenii interesați să descopere Japonia să aplice, până în data de 27 noiembrie, pentru a avea șansa de a cunoaște această țară”, a declarat primarul George Scripcaru, citat de La pas prin Brasov.

Condiții de înscriere

– Cetățean al municipiului Brașov;
– Vârste minimă: 16 ani, împliniți până în data de 1 noiembrie 2019;
– Să cunoască limba engleză la nivel conversațional, să fie capabili să scrie texte în limba engleză;
– Să aibă o stare de sănătate bună. Să poată prezenta un certificat al stării de sănătate, în cazul în care va fi selectat să participe;
– Minorii trebuie să prezinte adeverințe de acord al părinților și de la instituția de învățământ la care sunt înscriși;
– Să manifeste interes față de relația cu municipiul Musashino și să fie motivați să relaționeze și să învețe din proprie inițiativă;
– Să călătorească în Japonia în perioada specificată și să se oblige să participe la toate acțiunile trecute în programul delegației;

– Să fie gata, după întoarcerea din vizită, să participe din proprie inițiativă la activități de prezentare a culturii japoneze la Brașov, bazate pe ceea ce au învățat pe timpul vizitei. Să accepte să se achite de responsabilitățile implicate;
– Toți membrii delegației se vor obliga să predea câte un raport de impresii de 500 până la 800 de cuvinte, ulterior participării la delegație.

Formalități de înscriere:

– cerere de participare la delegație,
– un text în limba engleză, format A4 (.doc sau .pdf), având ca temă ,,Ce reprezintă Japonia pentru tine?” și care să conțină propuneri pentru a prezenta mai bine România în Japonia sau Japonia în România
Termenul limită este 27 noiembrie 2019.
Documentele se vor depune:
– cei 3 elevi ai Centrului Musashino Japonia vor depune dosarul la secretariatul centrului,
– pentru membrul delegației ales prin selecție oficială, documentele se vor depune la Primăria Brașov, Centrul de Informații pentru Cetățeni, către Direcția Relații Externe, Cultură și Evenimente.

Modul de selectare al participanților:

– Selecția se va face pe baza conținutului cererii și al textului transmis. (aici găsiți modelul de cerere)
Notă:
Participarea la delegație poate fi anulată de către organizatori în următoarele situații:
– În caz că starea de sănătate a persoanei respective nu este considerată satisfăcătoare pentru a participa la program integral;
– În cazul unui comportament inadecvat statului de membru al Delegației de schimb cultural.

Atenție! Centrul Musashino Japonia este reprezentantul Municipalității din Musashino și nu există nici o relație de colaborare cu Asociația Musashino Japonia.
https://www.facebook.com/musashino.brasov/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCeVZjLKZHKv-PWohSIFB_wa-fsM9WkYeQSs89ndxOGVdh4WmX1xn5Ibo9Dtlp8zJBCEmWWYt_t7HPK

Sursa si imagini: comunicat transmis La pas prin Brasov

Situația actuală cu privire la focarele de hepatită acută virală tip A (HAV) în județul Brașov și măsurile care au fost luate

Vă aducem la cunoștință situația actuală cu privire la focarele de hepatită acută virală tip A (HAV) în județul Brașov și măsurile care au fost luate din momentul în care a fost anunțată Instituția Prefectului județului Brașov despre situația deosebită din data de 7 noiembrie, când a fost raportată o suspiciune de focar în Școala Generală nr.12, unde se organizau în acel moment două secții de votare, potrivit comunicatului de presa remis La pas prin Brasov.

Astfel,  în data de 7.11.2019, în urma unei sesizări în acest sens din partea șefului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Brașov, Sorin Susanu, o echipă formată din inspectori ai DSP Brașov și comisari ai CJPC Brașov, s-a făcut o verificare în unitatea școlară menționată, după înștiințarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov. În aceeași zi, la solicitarea prefectului județului Brașov, Marian Rasaliu, la sediul Instituției s-a făcut o analiză a situației din teren, în baza datelor colectate din teritoriu. Ulterior s-a constatat că focarul nu a fost în școală, ci în comunitatea din care proveneau câțiva copii care frecventează unitatea școlară în cauză.

Având în vedere că, prin măsurile de prevenire a extinderii focarului care se aplică de regulă în astfel de cazuri, se impunea și vaccinarea contacților, acțiune care nu era posibilă în școală fără a-i pune în pericol pe ceilalți elevi, prefectul Marian Rasaliu împreună cu primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, au fost identificat un spațiu în care s-a putut amenaja un cabinet medical temporar, pe strada Carierei din Brașov (unde a fost localizat focarul HAV), în vederea facilitării accesului la vaccinare a copiilor eligibili la vaccinare din această eomunitate.

Tot în 7.11.2019 a avut loc acțiunea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare a celor două corpuri de clădire ale Școlii Gimnaziale nr. 12 din municipiul Brașov, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov în baza datelor obținute de la firma SC Coral Impex SRL cu care administrația locală are contract de concesiune pentru acest serviciu.

În cursul acțiunii s-au folosit dezinfectanți pentru hepatita A marca RELY+ON VIRKON pentru suprafețe și dezinfectant Preventol. Acțiunea de dezinfecție a fost repetată în data de 11.11.2019.

Sub coordonarea Prefecturii Brașov, toate instituțiile implicate au monitorizat situația la Școala Generală nr.12, până la eliminarea oricărei suspiciuni de această natură, astfel că procesul electoral din data de 10.11.2019 s-a desfășurat fără probleme.

În continuare, vă transmitem ultima informare, actualizată, primită de la DSP Brașov, din data de 18.11.2019, cu privire la focarele HAV din județul Brașov.

 1. Focar Teliu

Focarul evoluaza din luna aprilie 2019 si inregistreaza la aceasta data un numar de 58 cazuri de HVA, copii cu varste intre 1 si 16 ani. In Spitalul de Boli Infectioase Brasov la acest moment sunt spitalizati 2 pacienti , debutul ultimelor 2 cazuri (pacienti cu varsta de 15 ani si respectiv 17 ani ) este in data de 15.11.2019.

Masuri in focar:

 • Supravegherea focarului de catre personalul CSCBT si medicii de familie pe tot parcursul evolutiei focarelor, personalul medical implicat fiind in permanenta legatura;
 • Prin medicii de familie s-a realizat educatia sanitara in randul familiilor in care s-au inregistrat cazuri de boala
 • Prin personalul unitatii de invatamant s-a realizat educatie sanitara copiilor care frecventeaza scoala si gradinita din Teliu
 • DSPJ Brasov a distribuit vaccin hepatitic tip A pediatric catre medicii de familie ai cazurilor din focar (2 medici de familie in comuna Teliu), in vederea imunizarii contactilor cazurilor; pana la acest moment s-au vaccinat 106 copii contacti Teliu (vaccinarea in focar a demarat la inceputul lunii mai 2019 in urma distriburii de vaccin hepatitic A pediatric catre medicii de familie); si la acest moment exista vaccin la cabinetele medicilor  de familie si vaccinarea antihepatita A este in derulare
 • Odata cu inceperea anului scolar 2019-2020 s-au intocmit adrese catre Primaria Comunei Teliu ,medicii de familie din comuna,  unitatea de invatamant scolar si prescolar frecventate de copiii diagnosticati cu HAV, s-au transmis recomandari generale in vederea limitarii transmiterii imbolnavirii in colectivitatisi  in vederea mobilizarii contactilor copii la vaccinare
 • Adrese catre primarii, medici de familie in vederea evaluarii comunitatilor la risc;
 • Echipa DSP Brasov – personalul CSCBT si personalul Directiei de control au efectuat un control conditii igienico-sanitare la nivelul unitatii de invatamant ; s-a verificat respectarea recomandarilor pentru limitarea aparitiei de noi cazuri de hepatita ; de asemenea s-a discutat cu Primarul comunei si alti reprezentanti ai Primariei;
 • Echipa CSCBT s-a deplasat si la nivelul zonei in care locuiesc cazurile inregistrate.

Precizam ca DSPJ Brasov a raportat focarul de la debutul acestuia si a revenit ulterior cu raportari asupra evolutiei focarului conform metodologiei nationale catre INSP Bucuresti – CNSCBT Bucuresti si CRSP Cluj.

 1. Focar Zizin

Focarul evoluaza din luna iulie 2019 si inregistreaza la aceasta data un numar de 29 cazuri de HVA, copii cu varste intre 3 si 18 ani. La acest moment nu sunt  spitalizati pacienti cu HAV din aceasta localitate. Data debutului ultimului caz inregistrat este 06.10.2019.

Masuri in focar:

 • Supravegherea focarelor de catre personalul CSCBT si medicii de familie pe tot parcursul evolutiei focarelor, personalul medical implicat fiind in permanenta legatura;
 • Adrese catre Primaria Tarlungeni ,unitatile de invatamant scolar si prescolar si medicul de familie din Zizin frecventate de copiii diagnosticati cu HAV, in vederea limitarii transmiterii imbolnavirii in colectivitati;
 • DSP Brasov a distribuit dezinfectanti catre comunitatile la risc prin medicul de familie;
 • Adrese catre primarie, medic de familie in vederea evaluarii comunitatilor la risc;
 • DSP Brasov a distribuit vaccin hepatitic tip A pediatric catre medicul de familie din localitatea Zizin in vederea imunizarii contactilor directi ai cazurilor; pana la acest moment s-au vaccinat: 39 copii contacti Zizin (vaccinarea in focar s-a efectuat in cursul lunilor  august si septembrie 2019 in urma distriburii de vaccin hepatitic A pediatric catre medicul de familie).

Precizam ca DSPJ Brasov a raportat focarul de la debutul acestuia si a revenit ulterior cu raportari asupra evolutiei focarului conform metodologiei nationale catre INSP Bucuresti – CNSCBT Bucuresti si CRSP Cluj.

 1. Focar Brasov – str. Carierei

Focarul evoluaza din luna octombrie 2019 si inregistreaza la aceasta data un numar de 22 cazuri de HVA, copii cu varste intre 2 si 15 ani. In Spitalul de Boli Infectioase Brasov la acest moment sunt spitalizati un numar de 6 cazuri,  data debutului ultimului caz 11.11.2019.

Masuri in focar:

 • Supravegherea focarelor de catre personalul CSCBT si medicii de familie pe tot parcursul evolutiei focarelor, personalul medical implicat fiind in permanenta legatura;
 • Adrese catre inspectoratul scolar,  unitatile de invatamant scolar si prescolar frecventate de copiii diagnosticati cu HAV, in vederea limitarii transmiterii imbolnavirii in colectivitati;
 • Adrese catre Primaria municipiului Brasov, medici de familie in vederea evaluarii comunitatilor la risc;
 • DSP Brasov a distribuit vaccin hepatitic tip A pediatric catre medicii de familie ai cazurilor din focare, in vederea imunizarii contactilor directi de comunitate ai cazurilor; pana la acest moment s-au vaccinat: 46 copii contacti Brasov-Carierei. Mentionam ca la acest moment exista vaccin hepatitic tip A pediatric in teritoriu, la cabinetele medicilor de familie Brasov-Carierei(vaccinarea in focar s-a efectuat de la inceputul lunii noiembrie 2019 in urma distriburii de vaccin hepatitic A pediatric catre medicul de familie), vaccinarea contactilor copii de comunitate este in derulare
 • DSP Brasov a distribuit dezinfectanti catre comunitatile la risc prin medicii de familie;
 • Pentru comunitatea la risc din strada Carierei a fost organizat un cabinet temporar de vaccinare in vecinatatea zonei (in cadrul CSS Brasovia), in vederea facilitarii accesului la vaccinare al copiilor eligibili la vaccinare din aceasta comunitate. La nivelul cabinetului s-au efectuat in data de 14.11.2019,  19 vaccinari din cele 46 efectuate in cadrul interventiei specifice in focar.(27 doze vaccin s-au administrat la cabinetele medicilor de familie).
 • Echipa CSCBT impreuna cu personalul din Comp. Promovarea Sanatatii a DSPJ Brasov s-a deplasat si la nivelul zonei in care locuiesc cazurile inregistrate
 • Echipa DSP Brasov – personalul CSCBT si personalul Directiei de control au efectuat un control conditii igienico-sanitare la nivelul unitatii de invatamant ; s-a verificat respectarea recomandarilor pentru limitarea aparitiei de noi cazuri de hepatita ;
 • Personalul Comp. de Igiena Scolara din cadrul DSPJ Brasov a colaborat in permanenta cu reteaua de medicina scolara din cadrul Primariei Mun. Brasov si cu Inspectoratul Scolar Brasov
 • Personalul Comp. de Igiena Scolara si personalul CSCBT colaboreaza in permanenta pentru supravgherea evolutiei focarului

Precizam ca DSPJ Brasov a raportat focarul de la debutul acestuia si a revenit ulterior cu raportari asupra evolutiei focarului conform metodologiei nationale catre INSP Bucuresti – CNSCBT Bucuresti si CRSP Cluj.

Situatia vaccinarilor antihepatita A si a necesarului de vaccin hepatitic A pediatric la nivelul judetului Brasov, in comunitatile la risc unde se inregistreaza focare de HAV

Teliu

Comunitate la risc =442 persoane la gr. de varsta 1-15 ani;

Vaccinati = 106 copii

Nr. doze vaccin la medicii de familie la data de 18.11.2019 = 80

18.11.2019 = necesar vaccin pentru comunitatea la risc 256 doze

Zizin

Comunitate la risc =95 persoane  la gr. de varsta 1-15 ani

Vaccinati -39 copii

Necesar doze vaccin pt. comunitate la risc =56 doze

Brasov – Carierei

Comunitate la risc 138 persoane la gr. de varsta 1-15 ani

Vaccinati 46 copii

Nr. doze vaccin la medicii de familie la data de 18.11.2019 = 46

Necesar  pentru comunitate la risc – 46  doze

               Pentru colectivitati=  gradinita : 21 doze

                                     =  scoala 90 doze

Necesar total pt. focare si  comunitati la risc =  469

Stoc DSP Brasov  la data de 18.11.2019 = 67 doze

In curs de achizitie =200 doze

Consideram necesara  achzitionarea a inca 202 doze vaccin hepatitic A pediatric

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov