Ilarion Ionescu-Galaţi, repere profesionale

Absolvent al Conservatorului de Muzică din Bucureşti, clasa de vioară, profesor George Manoliu, Ilarion Ionescu-Galaţi a debutat ca solist alături de Orchestra Simfonică Radio în anul 1953, când a interpretat un concert pentru vioară şi orchestră de Wieniawski.
Şi-a continuat apoi studiile în arta dirijatului de orchestră, având privilegiul de a lucra, în perioada 1965-1968, cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, obţinând, la terminarea studiilor, Diploma de Licenţă în dirijat de orchestră cu unanimitatea juriului. A urmat o perioadă de perfecţionare cu Leopold Stokovski, la New York şi Eugen Ormandy la Philadelphia.
Din anul 1970 a activat ca prim dirijor al orchestrei Filarmonicii Braşov, fiind numit şi Director Artistic (1973-1997), iar în perioada 1988-1993 a fost numit şi Director General Artistic al Filarmonicii din Istanbul.
Ilarion Ionescu-Galaţi este fondatorul Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră de la Braşov desfăşurat anual fără întrerupere, începând din 1970, timp de 30 de ediţii consecutive. Începând cu ediţia a XXXI-a (2003), I. Ionescu-Galaţi a devenit Director de onoare al Festivalului.
Ilarion Ionescu-Galaţi a fost Director al Concursului Internaţional de dirijat „Dinu Niculescu” de la Braşov.
În concertele sale a colaborat cu solişti consacraţi precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazăr Berman, Dmitri Başkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro, Ion Voicu, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Daniil Şafran, Costas Cotsiolis, ş.a.
A efectuat numeroase înregistrări Radio şi TV la posturile naţionale din Suedia, Spania, Grecia şi, de asemenea, LP-uri şi CD-uri editate de Casele „Philips”, „Sipario Dischi” şi „Electrecord”.
Ilarion Ionescu-Galaţi este invitat frecvent în juriul unor prestigioase competiţii internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia și Turcia.
A susţinut turnee de concerte în SUA, Japonia, Filipine, Singapore, Spania, Italia, Germania, Franţa, Grecia, Austria, Suedia, Norvegia, Turcia, Rusia, Bulgaria, Republica Moldova. Cu cele două colective artistice ale Filarmonicii Braşov (Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră) a susţinut turnee de concerte în Franţa, Austria, Italia, Germania, Elveţia, Spania, Grecia, Rusia, Polonia, Cehoslovacia.
Ilarion Ionescu-Galaţi a fost invitat să evolueze în cadrul unor festivaluri muzicale internaţionale, dintre care amintim: Festivalul de la Istanbul, de la Miami, Festivalul „G. Rossini” din Pesaro, ş.a.
Dintre realizările ultimilor ani se cuvin menţionate: înregistrarea pe CD şi prezentarea în concert a Cantatei „Carmina Burana” de Carl Orff cu Orchestra Filarmonicii din Istanbul şi Corul German; concerte cu Orchestra Naţională din Atena; în ianuarie 2001, prima audiţie în Turcia a „Missei Tango” de Luis Bacalov, într-un concert extraordinar în care compozitorul a fost şi solist alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii din Istanbul. Aceeaşi lucrare a fost prezentată într-un concert susţinut la Ankara, şi apoi la Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio.
Ca dirijor de operă a pregătit şi a adus în faţa publicului operele: „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart (regia Carmen Dobrescu) la Teatrul Liric din Braşov, itinerat şi într-un turneu de peste 30 de spectacole în Austria (la Festivalul de la Salzburg), în Germania, Danemarca şi Franţa.
Muzician de aleasă calitate, spontan, autentic, cu o gestică elegantă, un adevărat profesor de orchestră pe parcursul repetiţiilor, acesta este profilul dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi.
Recunoaşterea meritelor de excepţie o constituie distincţiile primite: Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii din Turcia, membru de onoare al Academiei „Suzuki” din Tokio, Marele Premiu pentru întreaga activitate – decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în mai 2001, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiilor Braşov, Tg. Mureş şi Ploieşti.
Fundaţia pentru Dezvoltare Regională „Transilvania” Braşov, administrată de dl. Gheorghe Duţu în calitate de Preşedinte, a acordat maestrului I. Ionescu-Galaţi în cadrul galei „Superlativele Braşovului” anului 2003, Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate închinată culturii române. În martie 2010, maestrul a fost onorat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România cu Premiul pentru activitatea dirijorală.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov