7 septembrie 2024

Contact us

In Memoriam, George Custură..

 In Memoriam, George Custură..

Ieri, 4 iunie, 2024, pe la orele 17, 30 – 18, am primit un telefon și am aflat vestea tristă, care m-a zguduit. Da, evit să zic marele, ci Matestrul  scenei teatrului brașovean, George Custură s-a dus, a plecat, într-o lume, poate mai bună. El, ar fi zis, „nu fi trist, Ovidiu, Dumnezeu m-a chemat la el, poate are o piesă, ceva de pus în scenă.”

    Sunt trist, de aseară, ca și alți, sute și mii de brașoveni care l-au făzut pe scena Teatrului Dramatic Brașov jucând în premiere, în piese memorabile, timp de peste 30 de ani. O viață de om, cum s-ar spune. O viață de om, a Maestrului Geroge Custură închinată cu tot sufletul publicului său drag, a fost și rămâne, pentru că  de George nu pot vorbi la trecut, e prezent printre noi. Actorul brașovean nu a fost cunoscut numai de publicul brașovean, ci și de cel din țară și am putea spune din străinătate. Prin filmele în care a jucat, și amintim aicea „Hotel de lux”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Ryna”, ca să spunem doar de cele mai importante. A jucat și alături de mari actori, de la Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, până la legendarul deja Gerard Depardieu. Maestrul George Custură râmâne un reper, un actor de la care alții mai tineri au avut ce învăța, era, oricum un izvor de bunătate, de acceptare și iertare. Juca teatru cu naturalețe, cu implicare și patos, adaptat la rolurile memorabile în care a jucat, fie genul dramatic, comedie sau rectiat poezie, unde  a rămas un Monument, comparabil cu oricare monștrii sacrii ai scenei romînești, vezi L. Bălănuță, Ovidiu I. Moldovan sau Ion Caramitru.

     Cu Matestrul George Custură am intrat în contact ca spectator, adolescent fiind și mergând la teatru, unde l-am admirat alături de alți mari actori ai scenei brașovene. Cu Muzeul Mureșenilor a colaborat încă de acum mai bine de 20 de ani, fiind de atâtea ori invitat la Zilele dedicate lui Eminescu, după părerea mea, cel puțin din Transilvania, dar și la nivel de țară, era cel mai bun recitator al poeziilor poetului național, Mihai Eminescu.

    A fost, alături de alți actori brașoveni membru în juriul ce alegea cei mai buni tineri elevi actori, participanți la concursuri de teatru istoric organizate de către muzeu.

     În ultimii ani, Matestrul George Custură s-a implicat în nenumărate proiecte, de la „Ai carte, ai parte”, până la cele de recital de poezie, dar și la nivel internațional. Nu pot uita, în toamna trecută, când m-a căutat, Ovidiu, am nevoie de o cămașă sau costul popular  național, că mă duc în turneu în Spania, la românii noștri din Peninsulă”. Am luat legătura cu Bădia, vestitul etnograf, pasionat de la Hărman, prietenul profesorului Ioan Sorin Apan. I-a dat împrumut cămașa și a avut succes în turneul spaniol, să îi spunem așa. Un  mare actor , Custură, nu avea o cămașă așa cum trebuie, originală, el care a reprezentat țara asta, așa cum e ea, la nivel național și internațional. Acum câțiva ani, înainte de pandemie, maestrul Custură, a fost invitat de organizatorii vizitei Papei Francisc în România să participe la festivitățile de la Blaj, la vizita Papei Francisc lîn „Roma Mică”. Acolo,  actorul George Custură a recitat extraordinar, în fața Papei, oficialităților și mai ales în fața a sute de mii de români și străini veniți la așa Sărbătoare, vizita Papei și canonizarea celor 7 preoți martiri, greco-catolici. Din nou, George Custura a fost fenomenal, i-a trebuit doar 15 minute Maestrului să îi câștige pe toți, cu har, dăruire, prezență și credință.

    Tot personal, am avut onoarea să fiu la Șinca Veche, alături de Maestrul George Custură, la invitația doamnei doctor Genica Vulcan, cea care, alături de soțul ei, dr. Florin Vulcan, strănepotul marelui ziarist și poet, dramaturg Iosif Vulcan. Acolo la Șinca Veche, un sat pitoresc și frumos din județul Brașov, a fost dezvelit bustul lui iosif Vulcan, iar acum mai bine de un an s-a inaugurat muzeul dedicat lui I Vulcan. În acel an, 2022, am prezentat spectacolul si festivitatea dedicată lui Iosif Vulcan si am avut  onoarea să joc, pentru o jumătate de oră, alături de actorul George Custură și Viorica Geantă Chelbea. Am avut emoții, eu, un simplu muzeograf, jucam cu acești mari actori ai scenei. Maestrul m-a încurajat și sfătuit, am avut emoții, și deseori mi-am mușcat buza, ca să trec peste trac. Maestrul m-a felicitat și încurajat. A fost de…poveste. Nu pot uita poveștile lui, de pe mașină în drum spre Șinca, de la masă, cum a reușit la  Teatru și l-a avut în comisie pe profesorul Dem Rădulescu, marele actor, „Bibanu”, cum îi ziceau apropiații. Mi-a povestit, ne-a zis multe despre Gheorghe Dinică, Stela Popescu, am râs și am aflat aspecte din culise, în care de multe ori, aflăm că „viața bate filmul”. Avea și supărările sale Maestrul, unele mi le-a povestit, era vorba de scena si mai ales relațiile după scena unde a lucrat și s-a dăruit.  Mie și nouă, ca spectatori si admiratori, ne pare rău că nu a fost depus pentru un ultim rămas bun în foaierul teatrului, dar și asta, probabil are o motivație și respectăm dorința lui și a familiei dragi, ce l-a iubit atâta.

    Sunt multe de spus, vom pregăti , probabil, un material mai amplu, Maestrul Custură a fost implicat și a făcut, s-a dăruit teatrului,de ar fi foarte multe de zis și de scris despre personalitatea sa complexă. Drum lin, Maestre George Custură! Dumnezeu să îl ierte și binecuvânteze!

muzeograf,  Ovidiu Savu.

Video: YouTube

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.