Ioan-Octavian Pârlea, la prestigiosul Colegiu de Muzică Purcell din Londra

Un elev din Brașov ar putea ajunge unul dintre cei mai străluciți violoniști ai lumii. Ioan-Octavian Pârlea are toate șansele să primească o bursă la renumitul Colegiu de Muzică Purcell din Londra.

Povestea primului proiect din 2017 al echipei Rotary Kronstadt se scrie în jurul acestui tânăr talentat din Brașov, un violonist ambițios și talentat în vârstă de 15 ani. Camera de Comerț și Industrie Brașov susține performanța tinerelor talente din România și s-a alăturat acestui demers.

Deoarece, familia lui nu-și permite să acopere cheltuielile de transport și de călătorie spre Londra, echipa Rotary Kronstadt împreună cu Interact Club Brașov va organiza un concert caritabil pentru a da o șansă tinerelor talente din România să facă performanță şi să reprezinte România peste hotare cu mândrie.

Ioan-Octavian Pârlea s-a născut pe 3 februarie 2001, la ora 22.20 de minute. Tatăl său își amintește cu exactitate momentul: „Eram prim-clarinetist la Opera din Brașov. Am terminat spectacolul la 21.30 și am plecat repede la Maternitate, unde soția mea trebuia să nască. Nu m-au lăsat să o văd, pentru că era prea târziu. Am ieșit în curte și am auzit un plânset de bebeluș. M-am uitat la ceas. Era ora 22.20. Am mers acasă, am sunat la Maternitate și mi-au spus că fiul meu a venit pe lume la ora 22.20.”, potrivit comunicatului de presă remis La pas prin Brașov.

Când era mic, Octavian iubea mașinuțele. La șase ani, le-a schimbat însă pe o pianină adevărată. Deși a făcut progrese rapide în urma lecțiilor particulare, părinții au decis să-l dea, în clasa întâi, la vioară. S-au gândit că e mai ușor să reușești în lumea internațională a muzicii cu vioara, decât cu pianul. Și s-a dovedit alegerea cea bună! După niciun semestru de școală, Octavian a avut primul său concert cu Filarmonica din Brașov, iar concursurile și concertele au continuat lună de lună.

La 12 ani, când copii sunt încă foarte atașați de casă, de familie, Octavian le-a cerut părinților să-l transfere la liceul de muzică Dinu Lipatti din București. Simțeacă trebuie să treacă la o nouă etapă de studiu. Din primul an la București, a fost selectat pentru Olimpiada Națională de vioară și a luat locul întâi.

Au urmat numeroase concursuri și premii. Anul trecut a fost răsplătit cu un masterclass în Elveția. A câștigat o bursă de o mie de euro, pentru studiu cu profesori renumiți la Geneva. A renunțat la premiu în favoarea unui prieten, pentru că Octavian își dorea altceva, se precizează în comunicat.

Octavian și-a dorit să ajungă la Sinaia unde se desfășura masterclass-ul violonistului Remus Azoiței, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Deși nu a prins un loc la clasa acestuia, a continuat să spere că profesorul își va face timp să-l asculte. Iar minunea s-a întâmplat! Profesorul i-a acordat un sfert de oră din timpul său liber o audiție. l-a ascultat 45 de minute, timp în care i-a făcut numeroase recomandări.

Până la recitalul final, care avea loc peste trei zile, Octavian a exersat zi și noapte la vioară ca să pună în practică recomandările maestrului. recitalul i-a convins pe profesorul Azoiței și pe colegul său de master, Charles Sewart, director al Catedrei de Corzi la Purcell School london, că octavian este un talent.

Începând cu momentul Sinaia, viața lui Octavian s-a schimbat! profesorul Azoiței i-a anunțat pe părinții lui Octavian că fiul lor este invitat să de o probă la Colegiul de Muzică Purcell din Londra. „băiatul ăsta e un geniu! Copilul ăsta a înderptat în trei zile lucruri pe care unii dintre studenții mei le îndreaptă într-un an. Am vorbit cu Charles și vrem să-I acordăm lui Octavian o bursă la Colegiul Purcell din Londra. trebuie să se pregătească de examen.”

Părinții lui Octavian au făcut și fac eforturi financiare deosebite pentru a susține performanțele fiului lor. Cazarea, biletele de avio și meditațiile de la Londra, de la începutul lunii ianuarie și din această săptămână îi costă 2000 de lire, bani împrumutați până acum.

Rotary Brașov Kronstadt vrea să le ofere acestor oameni o mână de ajutor. Pe 5 februarie a.c., clubul va organiza un concert caritabil la Opera Brașov, iar fondurile adunate vor ajunge la Octavian.

În realizarea acestui eveniment, Clubul Rotary Brașov Kronstadt a beneficiat de sprijinul Primăriei Brașov, Operei Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov.

Vor evolua pe scenă, pro bono, interpretul Adrian Daminescu, Anca Parlea Band, Trupa de cabaret „Rising Sun”, tenorii Mugurel Oancea, Bogdan Mirică, soprana Mihaela Marele, grupul Versus si violonistul Octavian Pârlea.

Fotografii preluate de pe pagina Rotary Brașov Kronstadt.

Video: YouTube

Un comentariu la „Ioan-Octavian Pârlea, la prestigiosul Colegiu de Muzică Purcell din Londra

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.