Istorie şi Muzică – Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat
Anul 2017 este anul comemorărilor unor evenimente care au schimbat crucial istoria României, de la marile bătălii din anul 1917, care au netezit drumul spre realizarea Marii Uniri din 1918, la abdicarea forțată, în 1947, a Regelui Mihai I, ultimul rege al României, eveniment care a dus la transformarea peste noapte a țării din regat în „republică populară”, a facilitat seria nenumăratelor schimbări radicale din viața politică, socială, și nu în ultimul rând, culturală.
Evocarea unor momente din istoria de aproape jumătate de secol a regimului comunist din România, prin organizarea unor evenimente culturale, este ideea centrală a proiectului „Istorie și Muzică”.
Obiectivele proiectului:
– Aducerea în fața unui public larg, aparținând tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prin forme artistice diverse (muzică, literatură, film, arte vizuale), a unor evenimente istorice (ex.: Lupta de rezistență anticomunistă de pe ambele versante ale Munților Făgăraș), a unor fenomene din viața culturală (ex.: transformarea artei în unealtă a propagandei politice), a suprimării libertății de exprimare prin forme diferite de represiune. Cele două expoziții, în principal, vor creiona tabloul României în primele două decenii din perioada comunistă, cu ajutorul unor documente și fotografii din Arhiva CNSAS, Arhivele Naționale ale României, arhive personale.
– Abordarea problemei existenței comunităților care trăiesc de secole în spațiul nostru geografic, și a contribuției lor la cultura românească, prin exemplificarea aportului unor muzicieni de talie internațională la dezvoltarea și promovarea muzicii și a școlii interpretative românești în lume (ex.: pianistul și compozitorul Dinu LIPATTI – de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani, și pianistul Mîndru KATZ).
– Nu în ultimul rând proiectul „Istorie și Muzică” își propune promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor, a melomanilor, și a tuturor celor care vor să cunoască acest gen, ținând cont și de faptul că orașul Făgăraș este unul dintre orașele în care, datorită lipsei unei filarmonici sau a unei stagiuni permanente de concerte de muzică clasică, accesul la acest segment cultural este restrâns.
Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU a studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti şi, între 1990-1991, a fost bursieră a Statului Italian la cursul special de perfecţionare al Conservatorului din Fiesole. În perioada 1982-2000, a fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. În anul 2004, a obţinut titlul de doctor în muzică.
A susţinut zeci de concerte în Bucureşti (organizate de Filarmonica George Enescu, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Francez, Ambasada Germaniei, Institutul Maghiar s.a.), în oraşe din ţară şi în străinătate (Italia, Germania – Institutul Cultural Român de la Berlin), Republica Moldova, Marea Britanie. De asemenea, a participat la emisiuni radio şi TV (Serata muzicală, TVR Internaţional), a făcut înregistrări pentru Radio Romania şi a participat la festivaluri în România (Festivalul British Days – București, Festivalul de Muzică de cameră de la Braşov) şi Italia (Roma, San Giorgio, Fermo).
Este preocupată de istoria recentă a României; a publicat articolele despre compozitorii Mihail Jora, Paul Constantinescu ş.a. în revista „22”, Muzica, Musicology today, Actualitatea muzicală, Melos, Memoria, şi cărţi de documente (premiată, în 1998, cu Premiul Salonului Naţional de carte), aducând în atenţia cititorilor documente inedite din Arhiva C.N.S.A.S.. A publicat articole și studii, precum şi cărţile de documente Toma Arnăuţoiu – Grupul de la Nucşoara (2009), Muzicieni români – biografii ascunse în arhive (2011), Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier (2012), Constantin Silvestri – biografie necunoscută (2013). A fost, pana în anul 2015, conferențiar la Catedra de muzică de cameră a Universității Naționale de Muzică din București.
Manuela Giosa a studiat pianul la Liceul de Muzică George Enescu din București cu profesoara Liudmilla Popișteanu; si-a perfecționat ulterior studiile muzicale, între anii 1988-1993, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu prof. univ. Gabriel Amiraș la pian și prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu la muzică de cameră. Pianista a obținut premiul III la Concursul Internațional de la Catanzaro (1985) și a fost finalistă la Concursul cameral Vittorio Gui de la Firenze (1991); în 1997 a obținut premiul II la Concursul cameral Orpheus de la Anvers. A urmat cursuri de perfecționare sub îndrumarea pianiștilor de renume internațional Dmitri Bashkirov (Spania, 1991), Miguel Angel Estrella si Eric le Sage (Franta, 1996).
În 2005 a obținut titlul de doctor în muzică cu teza Pianul în creația lui Mihail Jora. A susținut numeroase recitaluri și concerte în țară (colaborari cu orchestre simfonice naționale din Brașov, Craiova, Oradea, Ploiești, Timișoara) și în străinatate (recitaluri solo și camerale în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia). Manuela Giosa a realizat înregistrări solo și de muzică de cameră la Radio România și la TVR. În prezent este conf. univ. dr. la catedra de muzică de cameră a Universității de Muzică din București.
Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU cântă împreună din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului pianistic cuprinde participări în 23 de festivaluri naționale și internaționale, peste 300 de recitaluri în țară (77 de localități) şi în străinătate. Alături de cele 10 turnee de promovare a muzicii clasice, duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Lehliu-Gară, Petrila, Praid și Târnăveni. Un concert aparte, în premieră, a avut loc în Fortul 13 Jilava cu ocazia Congresului Inter-Asso 2014. Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și masterclass-uri susținute ca profesori invitați.
Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu București și ai Universității Naționale de Muzică din București unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat). Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier ART și Ansamblului Cameral Remember Enescu (2009-2015).
Intrarea la eveniment este libera!
VIA: pagina de facebook a evenimentului