Jandarmeria Română, de 165 de ani pentru România!

Este aproape imposibil de stabilit și atestat documentar când au apărut în spațiul românesc primele forțe de ordine publică cu structură militară. Ștefan cel Mare i-a numit „feciorii cei buni și bătrâni”, vechi în meseria armelor. Mihai Viteazul i-a denumit „oamenii Măriei sale” sau „slujbași domnești” iar Constantin Brâncoveanu i-a apreciat pur și simplu „slujitori de taină”.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850, când printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigorie Alexandru Ghica a aprobat hotărârea divanului obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Pentru a marca 165 de ani de la înființarea instituției, Jandarmeria Brașov a desfășurat vineri 3 aprilie, în Piața Sfatului din Brașov, un ceremonial militar urmat de prezentarea unor exerciții demonstrative. Vântul și ninsoarea nu i-a pus în impas pe jandarmii brașoveni. Dinamismul exercițiilor demonstrative le-a încălzit sufletul celor care au participat la sărbătoarea jandarmilor.

„A trecut un an de când „oamenii de arme” ai jandarmeriei braşovene s-au întâlnit cu oamenii aici, în Piaţa Sfatului.

Îl parafrazez pe Generalul Ambert care spunea că jandarmii veghează şi apără într-un colţ obscur bucuria comunităţii, pentru un plus de normalitate pe care, prin prezenţa lor, îl asigură pretutindeni: pe stradă sau în tren, în preajma unor obiective economice, sociale sau culturale de importanţă deosebită, pe lângă ambasade şi misiuni diplomatice, în locuri vitregite de calamităţi şi catastrofe şi subliniez faptul că jandarmii braşoveni sunt peste tot unde se simte nevoia unui braţ puternic, de ostaş, pentru care suprema datorie o reprezintă binele celor din jur.

Ne bucurăm de fiecare dată să-i vedem pe cetățeni aici, sărbătorind alături de noi, această zi şi vă asigurăm că noi, jandarmii brașoveni de astăzi, demni continuatori ai oamenilor de arme de ieri, ne executăm misiunile încredinţate corect şi ferm, cu cinste, onoare şi devotament.

Mulţumim tuturor braşovenilor şi turiştilor care s-au aflat astăzi (n.r: 3 aprilie) în oraşul de la poalele Tâmpei din curiozitate sau pur şi simplu din respect ne-au fost alături, în această zi cu semnificaţie deosebită pentru Jandarmeria Română.

Aşa cum ne cunoaşteţi, suntem şi rămânem aceiaşi oameni cu bucurii şi tristeţi, cu satisfacţii înăbuşite, sub povara reconfortantă a datoriei pe care o numim, de fiecare dată, cu simplitate şi fără emfază: MISIUNE!

Respectând tradiţia poporului român, nu putem să nu aducem un pios omagiu jandarmilor care în cei 165 de ani de existenţă ai Jandarmeriei au întregit oastea din ceruri.

Pentru toţi colegii jandarmi, la ceas aniversar le urez misiuni uşoare şi dorinţe împlinite! La mulți ani, jandarmilor brașoveni! La mulți ani, Jandarmeria Română!”, a declarat pentru La pas prin Brașov, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov, colonel Cristian PALIȘTAN.

Jandarmeria Română, de 165 de ani pentru România!

A consemnat, Dan STRĂUȚI.

Credit foto: Ady ENACHE, Alin ALBERTO, Dorin ILESCU – BÂNȚU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.