10 septembrie 2024

Contact us

„La Cenerentola” încheie luna septembrie, la Opera Brașov!

 „La Cenerentola” încheie luna septembrie, la Opera Brașov!

Miercuri, 27 septembrie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, inaugurăm și stagiunea spectacolelor pentru copii, cu o premieră recentă: „Petrică și lupul”, spectacol de balet pentru cei mici, pe muzică de Serghei Prokofiev.

„Petrică și lupul” este o compoziție pentru orchestră și narator, în care Prokofiev a ales ca temă povestea unui băiețel și a prietenilor săi, animale, care încearcă să prindă un lup. În povestire, el a atribuit fiecărui personaj un instrument corespondent sau o clasă de instrumente, precum și o temă muzicală. Pasărea a fost identificată cu un flaut, pisica cu un clarinet, rața cu un oboi, bunicul lui Petrică cu un fagot, lupul cu un corn, iar vânătorul, cu percuția. Petrică însuși a primit întreaga secțiune de coarde și o melodie plină de voioșie. Pentru a nu distrage atenția de la muzică, Prokofiev a renunțat la versurile originale, cu rimă, și a scris o narațiune simplă, în proză. Este una dintre lucrările lui Prokofiev care se cântă cel mai des, cu ajutorul acesteia mulți tineri ascultători făcând primii pași în cunoașterea muzicii clasice.

În distribuție, Soliștii și Ansamblul de Balet al Operei Brașov: Petrică – Claudiu Dane, Lupul – Teodor Pătrașcu, Pasărea – Ariana Marcu, Rața – Melania Condoiu, Pisica – Diana Drăgan, Bunicul – Adrian Scriminț, Vânătorul – Dorin Mirea, alături de Cristina Roșu, în rolul povestitorului. Participă Orchestra de cameră a Operei Brașov și cursanții Studioului de balet pentru copii al Operei Brașov, îndrumați de Iulia Coșeriu.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia și coregrafia sunt semnate de Alexandru Fotescu. Scenografia: Rodica Garștea. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Alexandra Scriminț.

  • Spectacolul durează 45 de minute și nu are pauză.

Fiind organizat în colaborare cu instituțiile de învățământ din județul Brașov, pentru acest eveniment nu mai sunt bilete disponibile!

Tot miercuri, 27 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, vă așteptăm la evenimentul devenit deja tradițional, „Recitalul de la ora cinci”. El va fi susținut de solistele Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Aurelia Florian – soprană, Silvia Micu – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană. La pian le va acompania Sena Ducariu. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole.

Artistele Operei Brașov vă propun, spre audiție, doar pagini muzicale din operete și musicaluri celebre, cum ar fi: „Giuditta” și „Văduva veselă” de Fr. Lehár, „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller, „Contesa Maritza” și „Silvia” de E. Kálmán, „Sânge vienez” de J. Strauss sau „My Fair Lady” de Fr. Loewe.

  • Recitalul durează o oră și nu are pauză

Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Fiindcă spectacolul de sâmbătă seara se joacă cu casa închisă, vă invităm vineri, 29 septembrie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei, la repetiția generală cu public a spectacolului cu opera „La Cenerentola” (Cenușăreasa) de G. Rossini!

Preț bilet: 20 lei

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, este programat spectacolul cu opera „La Cenerentola” (Cenușăreasa) de Gioachino Rossini.

„Cenușăreasa” (în italiană „La Cenerentola ossia La buontà in trionfo”) este o operă comică în două acte, după un libret de Jacopo Ferreti. Premiera operei a avut loc la Teatro Valle din Roma, pe 25 ianuarie 1817.

Inspirați de celebra poveste a lui Charles Perrault, Rossini și libretistul Jacopo Ferretti au creat o poveste muzicală ce îmbină deopotrivă lirismul, comedia și virtuozitatea vocală specifice stilului rossinian. Libretul a fost creat în 22 de zile, iar muzica în doar 24 de zile, acest mod rapid de a compune demonstrând, ca și în opera „Bărbierul din Sevilla”, geniul și deosebita inventivitate muzicală a lui Rossini.

Rolurile sunt foarte bine conturate, ariile personajelor principale fiind ample, cu melodii inspirate, iar scenele de ansamblu ale finalurilor de act sunt deosebit de complexe, dar fermecătoare totodată, create în binecunoscutul stil rossinian. Există, totuși, câteva deosebiri față de povestea originală: Prințul Ramiro o va găsi pe Cenușăreasa cu ajutorul unei brățări, nu cu al proverbialului… pantof, mama vitregă este înlocuită de un tată arogant și nedrept, prințul Ramiro apare deghizat de cele mai multe ori, ceea ce conduce la numeroase situații comice, iar zâna este schimbată cu Dandini, valetul prințului.

În distribuție, îi vom regăsi pe artiștii Operei Brașov: Angelina (Cenerentola) – Asineta Răducan, Don Ramiro – Liviu Iftene, Dandini – Adrian Mărcan, Don Magnifico – Dan Popescu, Alidoro – Marian Reşte, Clorinda – Nicoleta Chirilă, Tisbe – Sonia Hazarian.

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului. Traian Ichim Regia artistică poartă semnătura lui Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei.

• Spectacolul durează două ore și 30 de minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Informații se pot obține la telefon: 0268/419380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.