25 aprilie 2025

La mulți ani, La pas prin Brașov!

 La mulți ani, La pas prin Brașov!

Ne naștem moștenind din genele părinților, bunilor și străbunilor noștri și pe măsură ce creștem dobândim pasiuni care, în cazurile fericite, sunt dublate de talent. Așa cred că este și plăcerea de a scrie și de a împărți bucuriile cu cei din jur. Iar când spun a scrie mă refer la relatări simple ale emoțiilor trăite, ale evenimentelor la care participi sau ale unor gânduri și nu la cărți pe care este bine să le scrie cei care se pricep și au harul necesar.

Așa se face că în urmă cu patru ani, Cineva, orice ar fi și unde s-ar afla, a lucrat astfel încât să îl întâlnesc pe domnul Dan Străuți, un brașovean prin adopție, dar care iubește mult orașul și locuitorii lui, care mi-a oferit posibilitatea de a îmi împărtăși trecutul, prezentul și speranța pentru viitor. Este omul care a creat și a dezvoltat continuu site-ul „La pas prin Brașovˮ, printr-o muncă uriașă, pe care cred că puțini o pot înțelege, dar destul de mulți o apreciază.  Modestia și bunul simț pe care le dovedește s-au transferat și paginii, care oglindește evenimente culturale, sportive și sociale, neavând nici un fel de tangență cu fenomenul politic.

Site-ul (23 februarie 2015) și pagina de Facebook (24 februarie 2015) care i-a fost atașată împlinesc astăzi 5 ani de existență, ani în care a cumulat mii de articole și zeci de mii de fotografii. Principalul autor este inițiatorul paginii, iar pe parcurs i s-au alăturat Andrea Străuți, Alin Alberto, Viviana Costan, Iulia Ruginosu (pentru o perioadă scurtă) și subsemnata, cu toții adoptând atitudinea întemeietorului și punându-și munca, despre care nu cred că este un lucru rău să subliniez că este voluntară, în slujba binelui, a fumosului și a rezultatelor.

Subiectele prezentate, însoțite în marea majoritate a cazurilor de albume cu fotografii și filmări, cuprind activitatea culturală din oraș – spectacole, lansări de carte, vernisaje, dar și interviuri, cea sportivă – participări la concursuri, ceea ce ține de etnografie și folclor – șezători, vernisaje, aniversări, dar și rubrici legate de natură, mediul economic, brașoveni celebri, incursiuni în lume și chiar rețete de prin bucătărie.

Așadar o echipă mică, dar pasionată, care și-a propus să informeze brașovenii și nu numai pe ei, despre ceea ce se întâmplă în oraș și care iată că, după cinci ani, este urmărită pe Facebook de peste 17.000 de persoane. Dacă creștem din punctul de vedere al calității prezentărilor și scrierilor noastre este datorită celor care citesc și vizionează. Mulțumim pentru încredere!

De ce ne ocupăm cu acest lucru ? În primul meu articol, datat 13 martie 2016, scriam așa :

„Caracterizăm adesea oamenii, uneori chiar și fără să știm prea multe despre ei, alteori având doar impresia că îi cunoaștem, spunând « Ce om rău! » dar ce înseamnă de fapt un om rău sau, mai bine spus, cum este un om bun?

Sensul ad-litteram este acela că face în mod obișnuit bine altora, că se poartă bine cu alții, că este binevoitor. Astfel, una dintre accepțiuni ar fi aceea că omul bun este omul altruist. Fiul meu m-a întrebat, la un moment dat, dacă altruismul și empatia sunt unul și același lucru. Poate ca altruismul este un efect al empatiei însă, în orice caz, ele sunt surori.

În sensul mai larg, un om bun este un om căruia îi pasă de ceilalți, un om blând, un om care iubește copiii, bătrânii, plantele și animalele sau ceea ce numim un om cu suflet bun. ˮ

L A   M U L Ț I   A N I, La pas prin Brașov!

Un tablou 15 x 10 cm realizat, cu broderie manuală și scris de mână, de Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi și Scriptoria – #FăcutManualLaBrașov

Foto: Antonela Cristina Lungu

    Antonela Cristina Lungu

    Lasă un răspuns