La pas, în lumea fascinantă a echipei Fly’N friends
De la primul salt cu parașuta efectuat dintr-un balon în premieră mondială la 22 octombrie 1797 de francezul André-Jacques Garnerin la saltul în cădere liberă din stratosfera al austriacului Felix Baumgartner pe 14 octombrie 2012, parașutismul este în continuă dezvoltare. Coborârea lui Baumgartner cu parașuta a durat aproximativ 8 minute. El a bătut recordul mondial la saltul în cădere liberă, deținut din 1960 de fostul colonel din armata americană Joe Kittinger.
Vă invităm să pătrundeți în tainele unui sport frumos, aparte și spectaculos, unde fiecare dintre noi își poate redescoperii gena curajului sau pasiunea: parașutismul. Detalii și amănunte ne oferă Machedon Andrei, Multiplu Campion Național la Precizia Aterizării în România, component al echipei Fly’N friends:
„Cu peste treisprezece ani în acest sport și peste 9000 de salturi echipa Flynfriends vă oferă oportunitatea de a învăța parașutism în siguranță, sub îndrumarea instructorilor noștri, într-un mediu profesionist și prietenos. Chiar dacă zbori cu avionul pentru prima dată și vrei să intri în familia parașutiștilor, sau ești un parașutist licențiat și vrei să înveți să iți zbori corpul în diferite poziții, suntem aici să te ajutăm să iți îndeplinești visul și să iți atingi obiectivele! Suntem o echipă de instructori licențiați și acreditați de autoritățile române și străine și organizăm salturi cu parașuta în tandem pentru cei care vor doar să experimenteze parașutismul și cursuri de parașutism prin tehnicile AFF si SL, după finalizarea cărora iți vei primi licența de parașutist.”
Fiecare dintre noi am visat să zburăm, să plutim printre norii de pe cer, să-i aducem iubitei luna de pe cer, să fim pentru câteva clipe stăpânii înălțimilor, dar nu toți am reușit să trăim la altitudini care îți pun la încercare trăirile și organismul.
„Sentimentele resimțite pe timpul zborului cu parașuta, dar mai ales în cădere libera sunt foarte greu de explicat. Aș putea face o conexiune, deoarece această stare, nu poate fi exprimată în totalitate în cuvinte, așa că vă cer să vă aduceți aminte sentimentele pe care le aveți când iubiți din toată inima! Este acel punct, aproape meditativ, când doar momentul contează, ești cu toată ființa acolo, nimic altceva nu mai are importanță, nimic altceva nu mai există. Din fericire acest sentiment îl retrăim din plin la fiecare salt pe care îl facem, chiar dacă acum am ajuns la peste 9000. Viteza atinsă în cădere este de peste 200km/h, timpul se dilată și toate simțurile sunt ascuțite. Nu există senzație de cădere totuși, ci mai degrabă de plutire,” ne-a mărturisit Andrei.
Primul salt cu parașuta este la fel ca primul sărut, flacăra emoțiilor îți rumenește chipul iar contactul cu pământul îți aduce aminte de trăirile avute printre nori.
„Odată ce am atins vârsta legală pentru a face asta, 16 ani, am început cursurile de parașutism și așa cum mă așteptam, după primul salt știam deja ce drum o să urmez. Emoțiile au fost foarte mari urcând pentru prima dată în avion, dar direct proporțional cu ele au fost și satisfacțiile! Sentimentul este totuși foarte diferit dacă primul salt este făcut în tandem. La saltul cu parașuta în tandem instructorul este calificat, cu o experiență vastă și el se ocupă de tot ce se va întâmpla, asta dă timp pasagerului să se poată bucura de această experiență fără să aibă lucruri de făcut. După aterizarea de la primul salt, toți pasagerii noștri au un mare zâmbet pe față menținut de adrenalină,” a precizat Machedon Andrei.
Fiecare salt își are povestea lui, amintirile sunt de neuitat, cu emoții și savoare aparte însă uneori acestea pot fi deosebite:
„Saltul cu parașuta în sinea lui este ceva neobișnuit, așa că reacțiile oamenilor sunt pe măsură de fiecare dată. Totuși unul dintre cele mai frumoase momente trăite alături de clienții noștri a fost acum 2 săptămâni când Alex a cerut-o în căsătorie pe Marina. Am organizat totul în cel mai mic detaliu, încât să rămână secret pentru domnișoară. Am avut un banner de 8 m la zona de aterizare pe care scria ( Vrei să fi soția mea?). Acesta era vizibil de la 500 m altitudine. Am trăit împreună cu ei acele momente unice în viața lor,” a adăugat Machedon.
Iar dacă informațiile oferite până acum v-au făcut curioși, vă invităm pe pagina echipei Fly’N friends unde puteți să obțineți informații suplimentare referitoare la cursuri, sărituri în tandem, să vizionați imagini foto sau video. Cu privire la ce v-am menționat, Machedon Andrei a conchis:
” Chiar recent am construit o nouă pagină la secțiunea de Tandem pe situl nostru www.flynfriends.com/ro , în care arătăm poveștile oamenilor care vin și sar alături de noi. Unii vin sa își ia o doză de adrenalină, alții pentru a trece peste anumite frici sau piedici psihice sau doar pentru a experimenta zborul, mai ales pe aerodromul Piatra Craiului, deoarece zborul este între munții Bucegi, Piatra Craiului și Postăvaru. Cert este ca nici unul dintre ei nu a plecat de la aerodrom ca fiind aceeași persoană și mulți dintre ei revin pentru a începe cursurile noastre de parașutism, în urma cărora devin parașutiști licențiați.”
Vă așteptăm impresiile, părerile, poveștile despre primul salt cu parașuta.
Video: YouTube
Imagini puse la dispoziție de echipa Fly’N friends