„Liliacul”, cu actrița Maia Morgenstern, pe scena Operei Brașov!
Miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 11.00, în Sala de Balet, cei mici sunt așteptați să vizioneze o Lecție de balet. Evenimentul, adresat copiilor de vârstă şcolară, cuprinde o oră de studiu de balet – special construită pentru a promova arta dansului clasic în rândul celor mici – cu tehnici de balet clasic şi contemporan, cu secvenţe coregrafice, dar şi cu variaţiuni din spectacolele de balet. Lecția va începe cu „studiile de balet”, pregătirea și încălzirea pe care le fac balerinii înainte de a intra în spectacol.
Partea a doua va cuprinde fragmente din spectacole de balet celebre, cum ar fi „Frumoasa din pădurea adormită” de P.I. Ceaikovski, „Don Quijote” de L. Minkus, „Coppélia” de L. Delibes, precum și pas de deux-ul „Arlequiniada” de R. Drigo. Lecția de balet va fi susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Maestru de studii: Cristina Rotundu. Prezentarea îi aparține Iuliei Coșeriu.
- Lecția durează o oră și nu are pauză.
Preț bilet: 15 lei. Biletele se achiziționează exclusiv de la casieria Operei Brașov, cu o oră înainte de începerea evenimentului!
Miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 17.00, vă invităm la Muzeul „Casa Mureșenilor”, la Recitalul de la ora cinci, intitulat „Colinde și muzică sacră”, susținut de artiștii Operei Brașov: Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Lorand Cristian – bariton, Valentin Marele – bariton, Marian Rește – bas-bariton. Invitată special: actrița Nora Vlad, care ne va delecta, de-a lungul recitalului, cu mai multe momente poetice. La pian îi va acompania Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.
Pentru că ne apropiem de Sărbătoarea Nașterii Domnului, artiștii Operei Brașov ne vor oferi un program special care cuprinde muzică sacră: „Agnus Dei” – G. Bizet, „Noapte de vis” – Fr. Gruber sau „Laudamus te” – W. A. Mozart, precum și colinde din repertoriul românesc și cel internațional: „Dimineața lui Crăciun” – Ion Borgovan, „Sus la Poarta raiului”, „Astăzi s-a născut” sau „Winter Wonderland”, „Silver Bells” și „O Holy Night”.
- Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Sâmbătă și duminică, 10 și 11 decembrie 2022, de la orele 18.30, în Sala Operei, vă așteptăm la două reprezentații ale spectacolului cu opereta „Liliacul” de Joahnn Strauss-fiul, poate cea mai îndrăgită și cunoscută lucrare a genului!
Compusă de Johann Strauss-fiul şi libretiştii Karl Haffner şi Richard Genee, după vodevilul intitulat „Le Reveillon” de Henry Melhac şi Ludovic Halevy, opereta „Liliacul”, supranumită „regina operetei vieneze” a fost reprezentată, pentru prima dată, la Theater an der Wien, în anul 1874.
Acţiunea din această lucrare se petrece la Viena, într-o noapte de Revelion. Doctorul Falke pregăteşte o farsă prietenului său Gabriel Eisenstein, intitulată „Răzbunarea liliacului”. În desfăşurarea acesteia, Eisenstein se va îndrăgosti de propria sa soţie, Rosalinda, deghizată într-o misterioasă contesă maghiară, se va împrieteni la balul prinţului Orlofski cu directorul închisorii, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de opt zile, va flirta cu slujnica sa Adela, travestită, la rândul ei, într-o artistă invitată la balul aceluiaşi prinţ tânăr şi bogat. Umorul şi ritmul acestei geniale operete se desfăşoară cu rapiditatea şi cu energia degajată de explozia unei sticle de şampanie desfăcute într-o noapte de Revelion!
Invitată special în cadrul celor două spectacole este binecunoscuta actriță Maia Morgenstern, pe care o veți putea urmări în rolul Frosch, paznicul închisorii. Alături de ea, un alt solist apreciat, deopotrivă, de publicul brașovean și de cel din țară: Cosmin Marcovici (în rolul Gabriel Eisenstein), de la Opera Națională Română Iași.
În rolul Prințului Orlofsky, este invitat Matei Tudose, care debutează, pe scena Operei Brașov, cu această partitură. Distribuția continuă cu artiști ai Operei Brașov: Rosalinda, soţia lui Eisenstein – Mădălina Bourceanu (debut), Dr. Falke – Adrian Mărcan, Adela, camerista Rosalindei – Mihaela Marele (debut), Alfred, tenor, profesorul Prinţului – Liviu Iftene, Frank, directorul închisorii – Dan Popescu, Dr. Blind, avocat – Ștefan Schuller, Ida, sora Adelei – Alina Ichim, Ivan Pavlovici, majordomul – Ion Tașcă. Șoriceii – Raluca Gherman-Șut, Melania Condoiu, Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Matei Rada, Eduard Toma, Dorin Mirea. Soliști balet – moment special: Anna Pasello, Claudiu Dane.
Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Traian Ichim. Regia, versiunea textului, concepția scenografică, mișcarea scenică, light-design-ul sunt semnate de Alice Barb. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Ioan-Dorin Coșeriu, Alexandru Fotescu. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Iulian Sandu.
Maia Morgenstern vine la Opera Brașov pentru prima dată! Binecunoscută publicului românesc, dar și celui străin, Maia Morgenstern este actriță de teatru și film, om de radio și televiziune, cunoscută voce, în prezent, manager al Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, este actriță și cântăreață în limba idiș. A fost descrisă de Florin Mitu de la AMOS News drept „un simbol al teatrului și filmului românesc”.
Este interpretă a zeci de partituri actoricești în piese de teatru și filme, dintre rolurile sale de scenă notabile din ultimii ani, amintindu-o pe Lola Blau, personajul făcut celebru de Marlene Dietrich, în producția „Îngerul Albastru” la Teatrul Odeon din București. Ea a întruchipat-o și pe Kathleen Hogan în piesa „Parchează mașina la Harvard”, în limba română, a lui Israel Horovitz, la Teatrul Evreiesc de Stat, unde, în stagiunea actuală, joacă nu mai puțin de 18 roluri!
A debutat în cinematografie, în 1983, în filmul „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu. A jucat în numeroase pelicule, dintre care amintim doar câteva: „Balanța” (1992), în regia lui Lucian Pintilie, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), în regia lui Şerban Marinescu, „Omul zilei” (1997), regia: Dan Pița, „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), ambele în regia semnată de Sergiu Nicolaescu. Rolul care i-a adus celebritatea internațională este, fără îndoială, cel al Mariei, mama lui Iisus, din filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson.
Este deținătoarea a numeroase premii și distincții, printre care: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul Maria, din „Patimile lui Hristos”, 2004, Premiul „Irina Răchiţeanu Sirianu”, pentru „Dama cu camelii”, 1997, Premiul UNITER pentru rolul Lola Blau, 1995, Premiul Felix pentru actriţa anului, pentru filmul „Balanţa”, 1993, Premiul Theatre vivant al Radio France International, pentru cel mai bun spectacol în franceză, „Teatru descompus”, 1993, Premiul „Les stars de demain”, Geneva, pentru cea mai buna actriţă şi Premiul Criticii, pentru „Balanța”, 1992, Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru „Balanța”, 1992, Premiul revistei „Flacăra” pentru „Cruciada copiilor”, Premiul Naţional „L.S. Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, cu rolul Haya, din „Ghetto”, 1993, Premiul UCIN pentru „Cei care plătesc cu viaţa”, 1990, Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, rolul Medeea, din „Trilogia antică”, 1990, Premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin cu Medeea, din aceeași piesă. În 2012, primește Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler din Franța, iar, în 2018, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer din partea președinteluui României.
- Spectacolul cu opereta „Liliacul” durează trei ore și 20 minute și are două pauze.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) – Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile!
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov