7 noiembrie 2024

Contact us

Literatura sărbătorită la Muzeul de Artă Brașov

 Literatura sărbătorită la Muzeul de Artă Brașov

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, Muzeul de Artă Brașov a dorit să scoată în evidență câteva dintre lucrările prezente în expoziția „100 de artiști în 100 de ani de artă românească” din colecția Av. George Șerban.

Cu toate că specificul expoziției este arta și, prin excelență, diferitele tehnici grafice utilizate de către artiști pe parcursul secolului XX, printre sursele lor de inspirație s-a numărat și literatura: poezii, piese de teatru sau romane cunoscute au fost transformate în creații artistice vizuale. Personajele lui Caragiale din comediile „O scrisoare pierdută” și „O noapte furtunoasă” au prins viață sub mâna lui Aurel Jiquidi și sunt imediat recognoscibile. Tot în lumea teatrului ne introduce și artistul Damó István, prin studiile realizate pentru piesa „Tragedia omului”, capodoperă a literaturii maghiare. Opera artistei Dodi Romanati, „Maestrul și Margareta”, inspirată de binecunoscuta operă literară omonimă scrisă de Mikhail Bulgakov, poate fi văzută ca o sfidare directă la adresa regimului comunist, în condițiile în care ambii creatori, scriitorul și artista, au fost îndeaproape familiarizați cu cenzura. Literatura, alături de arta vizuală, demonstrează în acest fel că unul dintre scopurile sale este critica socială, artiștii fiind buni observatori ai mediului în care trăiesc.

Cu ocazia acestui eveniment, Muzeul de Artă Brașov a invitat elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna”, membri ai Clubului de lectură și scriere creativă Ascript, să participe la o activitate dedicată literaturii și a intervenției sale în artă. Mai mult, fondatoarea clubului de carte local „So Many Books, So Little Time”, Laura Bercean, s-a alăturat evenimentului de promovare a lecturii în rol de moderatoare.

Punctul de pornire a activității a fost opera de artă „Maestrul și Margareta” realizată de artista Dodi Romanati. Participanții au discutat despre cenzură, comunism, idealisme politice, totul plecând de la artă și literatură. Laura Bercean ne împărtășește cum a fost pentru ea această experiență: „Mi-a făcut o reală plăcere să petrec amiaza dedicată lecturii la nivel național cu acest grup de tineri deosebit de inteligenți. Ei sunt dovada că etichete de genul ‘copiii nu citesc’, ‘copiii nu sunt interesați de literatură sau de artă’ nu sunt meritate, dimpotrivă – am simțit o foame de cultură la ei care m-a făcut efectiv să îi aplaud și să îi admir, sincer – viitorul sună bine!”

Artista Dodi Romanati le-a pregătit elevilor și o scrisoare personală în care le-a povestit despre seria din care face parte și lucrarea expusă la muzeu. Mai mult de atât, le-a oferit contextul socio-politic în care ea a creat seria de ilustrații „Maestrul și Margareta”. Realitatea acelei perioade s-a concretizat în emigrarea artistei în Danemarca, fiind expulzată mai întâi din Uniunea Artiștilor Plastici din România în anul 1984, iar apoi nefiind-i permis să publice ori să predea ca profesor. „Faptul că am ales acest roman pentru a-l ilustra în anii ’80 nu a fost nici pe departe întâmplător, dimpotrivă. Îmi alegeam cu grijă literatura pe care doream să o ilustrez pentru că epoca era prielnică acțiunilor subversive de rezistență prin artă”, mărturisește artista.

„O parte din lucrările prezente în această expoziție ne-a deschis calea către literatură și a fost un prilej excelent să discutăm despre aceste povești aflându-ne față în față cu opera artistică. Probabil lucrările lui Aurel Jiquidi (1896 – 1962) au atras cel mai mult atenția pentru aspectul literar, artistul fiind interesat de latura socială a vieții, motiv pentru care personajele lui Caragiale i s-au părut a reprezenta cu o anumită acuratețe societatea în care trăia”, ne spune inițiatoarea evenimentului, Alexandra Ardelean, referent de specialitate în cadrul Muzeului de Artă Brașov.

Mulțumiri speciale doamnei director a Colegiului Național „Andrei Șaguna”, susținătoare a activității muzeului, Carmen Tănăsescu, doamnei profesoare de Limba și literatura română, Mocanu Daniela și, în special, elevilor participanți care și-au adus entuziasmul la Muzeul de Artă!

Urmăriți activitatea muzeului și pe social media:

https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov

https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.