3 decembrie 2024

Contact us

Luna septembrie și Dalia

 Luna septembrie și Dalia

Florile-n grădini s-agită.
Peste straturi, dalia,
Ca o doamnă din elită
Îşi îndreaptă talia.

(fragment din „Rapsodii de toamnă”, de George Topârceanu)

Suntem deja în luna octombrie dar am rămas datoare cu prezentarea florii pe care site-ul funnyhowflowersdothat.co.uk o desemnează drept floarea lunii septembrie. Poate că am amânat această prezentare sperând că toamna și frigul vor sosi astfel mai târziu. Așadar să povestim puțin despre Dahlia x hybrida, cu denumirea populară Dalia sau Gherghina.

Culori și forme

Caracteristica cea mai spectaculoasă a  Daliei sunt petalele sale: uneori colorate uniform, dar de multe ori în mod evident luminoase, cu pete sau linii. Unele flori au un singur rând de petale, iar altele au zeci – această floare fabuloasă are un număr incredibil de culoari si variații de formă! De exemplu, petalele pot fi rotunde, alungite sau laminate. Dalia poate ajunge la o înălțime de 1,5 metri și un diametru al florii de mai mult de 20 cm. Cu alte cuvinte, ea este în mod categoric un așa numit „eye-catching”!

Simbolistica

Aș putea avea un buchet „al tau pentru totdeauna”, vă rog? Atunci când cumpără dalii, clienții cumpără mai mult decât doar niște flori fantastice. Floarea simbolizează abundența, puterea și mesajul „Pe veci al tau / a ta”. Odată cu alegerea dintre atât de multe culori și forme, clienții pot face mesajul chiar mai personal!

In limbajul florilor, dalia este un simbol al demnității și eleganței. Pe de altă parte, ea poate semnifica o schimbare, o călătorie sau chiar un avertisment ( al unei trădari). Un alt mesaj simbolic al daliei poate fi: „Temperează-ți aventurile datorate inimii tale calde!” (http://www.diane.ro/).

Originea

Dalia este o plantă tuberoasă originară din Mexic. Când a fost „descoperită” America, în jurul anului 1800, floarea a fost adusă în Europa. Aici mănunchiul de petale a fost numit după botanistul suedez Andreas Dahl, unul dintre elevii lui Carolus Linnaeus – botanist, medic și zoolog suedez, considerat părintele taxonomiei și tatăl ecologiei moderne. Dalia a fost produsă de către cultivatori profesioniști începând cu 1813.

Un buchet inspirat, cu Dalia

Viburnum (denumirea populară Călin), Leucospermum Nutans și Senecio Cineraria (Planta Argintie) se combină perfect cu coroanele radiante ale Daliei. Culorile luminoase fabuloase ies în evidență chiar mai bine printre tonurile verzi calde. Se creează o fiestă mexicană într-un vas, pe care cei care oferă și primesc buchetul o vor iubi.

Sfaturi pentru îngrijire

Ca să vă bucurați de Dalia pentru o lungă perioadă de timp, urmați aceste sfaturi:

–  tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit sau foarfecă de grădină, ascuțite și curate;

– îndepărtați frunzele de la partea inferioară, astfel încât acestea să nu ajungă în apă;

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă proaspătă, la temperatura camerei, la care adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

– nu poziționați florile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– îndepărtați florile ofilite și completați cu regularitate nivelul lichidului din vază, cu apă proaspătă, deoarece daliile sunt consumatoare de apă;

– nu așezați daliile în apropierea unui bol de fructe. Fructele emit gaz etilenic, care va face ca florile să se ofilească mai repede.

Într-o legenda străveche, zeita azteca „Femeia Șarpe” obișnuia să viziteze un vultur pentru a afla cat mai multe lucruri despre zeii cerurilor. Într-o astfel de ocazie, ea a întâlnit un iepure care ținea în bot o dalie din care porneau opt raze de culoare roșie. Zeii i-au transmis să străpungă floarea cu un vârf ascuțit de agavă și să o țină la pieptul ei timp de o noapte. În dimineața următoare, ea a dat naștere unui fiu complet maturizat, Zeul Războiului, Utzilopochtli. Acest zeu nemilos își extrăgea din floarea de dalie tăria de a purta războaie și își potolea setea de sânge.

O poveste de dragoste din secolul XVIII este legată de apariția primelor dalii în Anglia. Sir Godfrey Webster locuia în Florența alături de soția lui atunci când a apărut în oraș lordul Holland. Lady Webster s-a îndrăgostit de proaspătul sosit, împreună cu care a fugit, dând apoi naștere, în anul 1796, primului lor fiu. Căsătoriți, după divorțul intentat de Sir Webster, cei doi au trăit, între anii 1800 și 1805, în Franța și apoi în Spania, loc în care noua Lady Holland a văzut pentru întaia oara daliile (sosite în Spania cu circa 15 ani înainte). Lady Holland a trimis câteva flori în Anglia, numele ei rămânând legat de acest eveniment (http://www.diane.ro/).

Dalii cu unde de parfum, autor: Teodor Epure

„Scăldate în apa lină

de o stea de noapte

blândă şi senină

daliile n-au nicio vină

că locuiesc

într-un colţ de grădină.

Fiinţa toamnei

chipul le-a împrumutat,

în aer le-a ridicat

ca pe un vârtej de rouă

să ne placă nouă,

iar cu unde de parfum

fac plecăciuni de iubire

acum,

către toţi trecătorii

de pe drum.

Seara, înainte de culcare,

beau câte o duşcă

de soare

noaptea,

stau pe grota ferestrelor

şi fură visele nevestelor.

Şfichiuite de suflarea vântului,

ţin de horă gardului

la fel ca alb-blândele

tufe de soc,

au un mare noroc,

că vestesc întoarcerea dorului

şi trăiesc numai

pentru sărbătoarea drumului,

iar când iarna soseşte,

bruma morţii le pândeşte.”

Sursa fotografiilor: International Florist Organisation FLORINT.ORG

Antonela Cristina Lungu

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.