15 octombrie 2024

Contact us

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, vernisajul expoziției „De la Constantinopol la Athos”

 Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, vernisajul expoziției „De la Constantinopol la Athos”

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, vă invită vineri, 11 martie 2022, ora 18, la deschiderea expoziției de fotografie şi pictură realizată de prof. dr. arh. Teofil Mihăilescu, „De la Constantinopol la Athos. Un exercițiu de antropologie urbană”.

Expoziţia De la Constantinopol la Athos este dedicată explorării spațiului sacru şi universului arhitectural a lumii creştin-ortodoxe şi bizantine. Aceasta face parte dintr-o trilogie originală şi unică a arhitectului Teofil Mihăilescu, consacrată explorării universului arhitecturii şi spaţiului sacru din perspectivă antropologică, în contextul parcurgerii drumurilor simbolice ale marilor religii ale umanității.

Dacă cele două expoziții anterioare au fost dedicate lumilor novo- şi vetero-testamentare (De la Sinai la Ierusalim, 2019, Muzeul Civilizației Urbane a Braşovului) şi universului creştin catolic (De la Roma la Compostela, 2020-2021, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov), expoziția De la Constantinopol la Athos, vizează contextul spațiului sacru şi universului arhitectural al lumii creştin-ortodoxe şi bizantine prin filtrele a trei topos-uri simbolice: Constantinopol, Salonic şi Muntele Athos.

„Sufletul” Constantinopolului este explorat prin filtrul mărturiilor arhitecturale bizantine supraviețuitoare în prezentul Istanbul, reflectând starea de mutatis mutandis a arhitecturii şi spațiului sacru în trecerea de la creştinism la islam. Fotografiile prezintă atât foste biserici supraviețuitoare în prezent drept arhitectură-„coajă”, cât şi alte mărturii arhitecturale provenind din mileniul bizantin şi „trăind” în țesutul Istanbulului contemporan.

Relația de continuitate a arhitecturii lumii romane în contextul bizantin şi reflectând starea de mutatis mutandis a arhitecturii şi spațiului sacru în trecerea de la politeism la monoteism, este explorată aşa cum se regăseşte în contextul urban al Salonicului prezentului, în trecut al doilea mare centru urban al Bizanțului.

Arhitectura-„coajă”, în relație deopotrivă ad exteriori cu natura şi ad interiori cu sinele şi cu Dumnezeu prin mijlocirea spațiului sacru „conținut” de aceasta, este explorată în topos-ul spectaculos al Muntelui Athos, unică lume bizantină per se supraviețuitoare în prezent. Fotografiile cuprind mărturii ale stării de fapt ale arhitecturii sacre privind toate mănăstirile, dar şi schituri, aşezări şi chilii, precum şi aspecte din viața de zi cu zi în Muntele Athos, în matricea relației atemporalului şi sacrului cu prezentul şi lumea profană.

Autorul dăruieşte astfel, prin totalul timpilor de expunere al fotografiilor expoziției De la Constantinopol la Athos, o secundă de lumină din Bizanț, împărtășindu-vă din experiența profundă și revelatoare trăită prin întoarcerile în timp acolo, invitându-vă în egală măsură la documentare, emoție estetică și meditație.

Expoziția va putea fi vizitată până în 25 mai 2022, de marți până sâmbătă, între orele 9-17 și luni între orele 11-17, la sediul din Piața Sfatului nr. 25, Brașov.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.