29 martie 2024

Contact us

Noaptea Muzeelor

 Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural anual internațional, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, au porțile deschise liber, simultan, până noaptea târziu.

Prima ediție s-a desfășurat în anul 1997, la Berlin. Accesul gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică.

În 2001 evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și adresându-se în special persoanelor aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și își schimbă adresabilitatea, către tineri și familii, primind denumirea actuală Noaptea Muzeelor și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) drept Ziua Internațională a Muzeelor.

Începând din 2011 ICOM și UNESCO se alătură Consiliului Europei, în patronarea acestui eveniment, cunoscut sub diverse denumiri, specifice fiecărei țări: Lange Nacht der Museen – la Berlin, Long Night of Museums – la Londra, Nuit Blanche – la Paris si La Nuit des Musées – în Franța, Museums-n8 event – la Amsterdam, Coordinated long nights – în Austria, Italia și Liechtenstein, Nuit des musées – în Elveția, Noc Muzeów – în Polonia, Múzeumok Éjszakája – în Budapesta, Night of museums and galleries – în Bulgaria, Museums at Night – în Regatul Unit, La nit dels museus – în Barcelona, Noć muzeja – în Croatia, Pražská muzejní noc – la Praga, Ночь музеев – în Russia, Noć muzeja – în Serbia, Muzeju nakts – în Letonia, Muuseumiöö – în Estonia, Noc múzeí a galérií – în Slovakia, La Noche de los Museos – la Buenos Aires, Gabii sa Kabilin sau Night of Heritage – în Cebu, Filipine.

În 2016, Noaptea Muzeelor se va desfășura în seara zilei de 21 mai. Anul acesta, evenimentul este marcat de o premieră – un ghidaj audio-video pe telefonul mobil, în instituțiile muzeale din București și din alte orașe mari din țară  izi.TRAVEL, pe care sunt prezente deja multe dintre muzeele lumii. La Brașov ne vom bucura de următorul program, pe care îl vom actualiza și completa pe parcursul săptămânii viitoare:

– Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov, organizează expoziția „Muzeele pierdute”, ce poate fi văzută și sâmbătă, 21 mai 2016, orele 18.00-24.00, la sediul Muzeului de Artă.

Muzeele din Brașov s-au alăturat protestului inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu privire la situația a numeroase muzee care au pierdut spațiile în care funcționează, în urma retrocedărilor, riscând să nu mai poată să ofere publicului acces la colecții. Clădirea în care funcționează cele două muzee a fost retrocedată către Biserica Evanghelică C.A. – Parohia Brașov.

Din acest motiv, în ultimii ani, investitițiile atât de necesare în vederea modernizării muzeelor au fost imposibile și nici fondurile europene nu pot fi accesate. Spațiile expoziționale și de depozitare a valorilor culturale s-au degradat continuu, punând în pericol siguranța patrimoniului.

– Casa Mureșenilor – Muzeul Imnului Național va oferi o serie de noutăți. Astfel, pentru prima oară de la demararea proiectului european al Nopții muzeelor la Brașov, muzeul va fi deschis toată noaptea. Se vor putea vizita expoziția permanentă dedicată familiei Mureșenilor și expoziția temporară „Poveștile Arhivei”. În cadrul acestei expoziții temporare vor fi expuse simultan și în premieră, cele mai valoroase bunuri culturale de patrimoniu deținute de muzeul brașovean, respectiv poezia lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te, Române!” și primul număr al ziarului „Gazeta de Transilvania” (12 martie 1838), monument al istoriei jurnalisticii din România.

Publicul care va participa la Noaptea Muzeelor va asista la demonstrații non-stop cu o imprimantă 3D, pe toată durata evenimentului. Se vor „tipări” litere mobile, asemănătoare celor folosite într-o tipografie clasică.

În cadrul expoziției temporare publicul va interacționa cu fotografii de epocă, din Brașovul de altădată, prin intermediul senzorului de mișcare Kinect, ceea ce reprezintă un contact cu viitorul tehnicii muzeale.

– Casa Ștefan Baciu, secție a Muzeului „Casa Mureșenilor”, situată în str. G. Baiulescu nr. 9 va fi deschisă publicului între orele 18.00-23.30.

Accesul general în cadrul muzeului se va face pe bază de bilet unic, în valoare de 2 lei. Copii sub 14 ani beneficiază de intrare gratuită. Pentru a se evita aglomerația, organizatorii fac apel la toți cei interesați să viziteze muzeul să o facă pe perioada întregii nopți.

– la Muzeul de Istorie: Membri și voluntari ai Terra Dacica Aeterna vor realiza, începând cu ora 17, prezentări de armament și echipament militar antic și vor avea loc discuții despre daci, romani, sarmați și confruntările militare dintre aceștia.

– la Castelul Bran: NOAPTEA MUZEELOR LA CASTELUL BRAN, între orele 20 și 00. Tur nocturn și muzică instrumentală. Partener: Trupa Duo Café.

Incursiunea în istoria acestui eveniment precum și prezentarea programului local din acest an este o invitație lansată către copii și părinți, la a cunoaște și a descoperi împreună valorile culturale, la ele acasă, ca parte componentă din adevăratele valorile ale vieții.

Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati http://noapteamuzeelor.ro/

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.