12 decembrie 2024

Contact us

Obiceiul încondeierii ouălor de Paști la ceangăi

 Obiceiul încondeierii ouălor de Paști la ceangăi

Încondeierea ouălor de Paști este un obicei comun străvechi în Șapte Sate. Sărbătorea Paștelui necesita un oarecare efort din partea fetelor ceangău: conform relatărilor din secolul al XIX-lea, ele strângeau și încondeiau 20-30 de ouă roșii, să nu fie luate prin surprindere mai târziu.

Ceangăicele tinere străbăteau prăvăliile din Șapte Sate și Brașov, cumpărând vopsea și ceară pentru încondeiat, urmând să decoreze ouăle cu diferite motive florale, arabescuri, ale căror simboluri reprezentau aspirațiile lor tăinuite. Cu un coșuleț frumos împodobit, plin cu ouă încondeiate, fetele recent confirmate în semn de recunoștință pentru învățătura primită, mergeau într-o vizită omagială la preot și dascăl.
În Lunea Paștelui, fetele dăruiau alesului inimii, aflat în vizită, cele mai frumoase ouă vopsite, iar feciorii, la rândul lor, ofereau fetelor furci de tors și prâslene ornamentate.

Flăcăii deduceau din culoarea și decorul ouălelor dragostea și loialitatea fetelor.

Se spunea că ouăle care se decolorează și se estompeză cu timpul au fost pictate cu lacrimi și dor, deci fata care le-a încondeiat iubește flăcăul din inimă. Ca urmare, nunta era adesea grăbită de decolorarea ouălelor roșii.

Foto: Ouă roșii încondeiate de doamna Anna Gödri

Sursa: ,,Ouăle încondeiate din cele Șapte Sate Săcelene”, Asociația Pro Terra Barcensis

VIA: Muzeul de Etnografie Brasov @etnobrasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.