23 ianuarie 2025

Contact us

Panseluța

 Panseluța

Floricea catifelată,

Seamănă c-un chip de fată

Ați ghicit, desigur! Este vorba despre Panseluță (Viola spp.), plantă care face parte din familia Violaceae. O întâlnim în parcuri, în grădini sau în jardiniere și atunci când o privim ne aduce măcar o tresărire. Dacă încercăm să o cunoaștem mai bine, aflăm că:

Culori și forme

Culorile Panseluțelor sunt variate, de la negru la albastru, roz și galben, până la portocalii și albe. Petalele sunt inegale, au culoarea neuniformă sau formează un mozaic de culori.

Simbolistica

Numele Panseluței vine din cuvântul francez “pensee” care înseamnă gânduri, ea fiind simbolul libertății în gândire și al amintirilor. A fost astfel denumită pentru că așezarea petalelor seamănă cu un chip uman iar în luna august florile aplecate ușor înainte sugerează o ființă căzută pe gânduri.

Se spune că Panseluța face parte din compoziția unei licori de dragoste, pentru că are petalele în formă de inimă. În vechime se credea că Panseluţa are puteri magice şi că poate vindeca o inimă frântă. În piesa “Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, Regina Titania se îndrăgosteşte de prima fiinţa pe care o vede, datorită sucului de Panseluţe aplicat pe ochi.

Descrierea

Panseluța este strâns legată de Viola Tricolor, cunoscută și ca Trei-frați-pătați, numită ”Panseluța sălbatică” pentru că s-a făcut remarcată în liniștea pajiștilor. Din antichitate era considerată un remediu al naturii și era cultivată pentru a obține leacuri medicale, fiind foarte bogată în vitaminele A si C.

Diferențele dintre cele două plante sunt greu de delimitat: Panseluța crește pe o singură tulpină și ramificațiile se găsesc deasupra pământului, în timp ce la Viola ramificațiile cresc sub pământ și mai multe plante împart aceeași tulpină. În timpul înfloririi, Panseluța se deschide mult mai larg față de Violă și în plus este mai rotundă.

Povestea

O legendă germană ne spune că Panseluța era înzestrată pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic. Oamenii care veneau din ținuturi îndepărtate, doar pentru a o mirosi floarea, au călcat în picioare iarba din preajma Panseluțelor. Atunci floarea s-a rugat, cerând ajutor pentru vitele aflate în pericol de a rămâne fără hrană. Dumnezeu a ascultat ruga și a făcut un compromis: i-a luat Panseluței parfumul ademenitor (pentru a proteja animalele care aveau nevoie de iarbă), dar a înzestrat-o cu o mare frumusețe.

Sfaturi pentru îngrijire

Răsadul se plantează atât în ghivece, cât și direct în grădină. Dacă se plantează în grădină, pământul trebuie afânat în prealabil și nivelat. Dacă la plantare, pământul este bogat în îngrășământ, acesta nu mai trebuie adăugat ulterior.

Regula nr. 1 de îngrijire a Panseluțelor este să fie udate regulat! Ele mor repede dacă trăiesc într-un sol uscat, prin urmare acesta trebuie verificat zilnic. Din contră, dacă solul este excesiv de ud, există riscul ca rădacinile să mucegăiască.

Lacrimi de panseluţe,  de Denisa Aricescu

Peste liniştea prelinsă

În ochi mari de cer deschis

Cobora un glas de îngeri

Ce urca note de vis.

Toate florile din lume

Înflorit-au ascultând,

Raiul parcă se desprinse,

Se-aşezase pe Pământ.

Albe, galbene, albastre,

Panseluţele tăceau

Parcă luau norii de mână

Şi apoi plângeau, plângeau…

N-au parfum,

Au doar culoare

Şi un chip nevinovat,

Lacrimile-ncep să curgă

De îşi ţin capul plecat…

Roua lor când e culeasă

De o mână îngerească

Va lăsa într-o poveste

O dorinţă să zâmbească.

Credit foto: Dan STRAUTI

Antonela Cristina Lungu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.