Participarea FDMIL la Expo 2020 Dubai
Universitatea „Transilvania” din Braşov în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe a realizat un program interactiv pentru publicul vizitator al Pavilionului României din cadrul Expoziției Mondiale Dubai 2020. În cadrul acestuia, Facultatea de Muzică, Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului (FDMIL), Facultatea de Psihologie și Științele Educației (PSE), Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor (SEEA) și Ansamblul Studențesc Folcloric „Junii Brașovului” au organizat o serie de spectacole și ateliere dedicate vizitatorilor, sub deviza generală „Tradition reloaded: connect visually and emotionally with Romanian craft workers as they create art”.
Expoziția universală este un eveniment care se organizează începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, iar după 1931 se află sub supravegherea și egida organizației inter-guvernamentale „Bureau International des Expositions” (BIE). Este un eveniment cultural conceput pentru a prezenta cele mai importante realizări ale națiunilor, precum inovațiile, bogățiile naturale sau dezvoltarea.
Expo 2020 Dubai ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, însă decizia de amânare a fost luată în contextul situației creată de pandemia de COVID-19. Astfel, expoziția a avut loc între 1 octombrie 2021 și 31 martie 2022, în această perioadă, mai exact la 2 decembrie 2021 celebrându-se și aniversarea a 50 de ani de la înființarea Emiratelor Arabe Unite.
Dispunerea a fost realizată pe o suprafață de 438 de hectare situată în zona dintre orașele Dubai și Abu Dhabi, după un concept creat de firma americană HOK, ce a presupus organizarea în jurul unei piețe centrale, intitulată Al Wasl, înconjurată de trei mari cartiere tematice. Fiecare dintre acestea fiind dedicat uneia dintre sub-temele actualei expoziții mondiale – Oportunitate (reprezentată prin portocaliu), Mobilitate (reprezentată prin albastru) și Sustenabilitate (reprezentată prin verde). La actuala ediție a expoziției universale au participat 192 de țări și 10 organizații. Pentru prima dată în istoria acestui eveniment, fiecare țară a avut propriul pavilion, moto-ul fiind „Connecting Minds, Creating the Future”.
Pavilionul României s-a aflat în zona Sustenabilității, a avut ca temă generală conceptul „New Nature”, bazat pe echilibrul dintre om și natură, care înseamnă manifestări umane, dar şi aspecte economice şi ştiinţifice. Pe lângă mumeroase expoziții, o zonă dedicată invitatului lunii și una pentru spectacole, a inclus și un bar cu apă, „H2RO”, cu o selecție de ape minerale îmbuteliate din izvoarele României.
Programul celor cinci grupuri de la FDMIL care s-au aflat la Expo 2020 Dubai în perioada 21 noiembrie 2021 – 20 martie 2022, cu exceptia sesiunii de iarnă, a constat în ateliere de traforaj, crestături în lemn, împletituri din fibre de ratan și cusături tradiționale. Vizitatorii au făcut cunoștință cu lemnul și au aflat despre proprietățile lui, au descoperit sau redescoperit cusăturile în cruciulițe sau în alte puncte de lucru, au fost încântați să interacționeze cu tehnici de lucru, materiale și scule pe care nu le cunoșteau, dar și cu studenții care le-au explicat pașii de lucru și le-au răspuns la întrebări.
Participanții la ateliere au dobândit noțiuni de bază în cele patru meșteșuguri, obiectele confecționate de ei le-au rămas ca suvenir iar la final și-au exprimat prin fotografii bucuria de a fi fost inițiați într-un procedeu de ornamentare și de a realiza un obiect. Atelierele au constituit un punct de atracție și pentru copii, care au participat la toate tipurile de activități.
Coordonarea generală a atelierelor și conceptul educațional aparțin conf. dr. ing. Alin M. Olărescu, decanul facultății. Alături de el, echipa reunită a fost alcătuită din studenții: Andra Ioana Vîșcă, Violeta Elena Panait, Andrei Sebastian Dan, Patrisia Caciura, Laura Fekete-Kászoni, Amalia Gabriela Nițură, Giulia Sînziana Trandafir, Radu Emil Mărtinaș, Timotei Marcu, Valentin Avram, Mihnea Molnar, Aura Demetra Zahiu, Ana-Maria Gomoiu, Emilia Elena Miron, Ioana Daria Vasile și subsemnata.
În cadrul atelierelor, studenții au utilizat materiale didactice şi promoționale pe care le-au conceput și pregătit anterior, materiale de lucru, truse de scule, unelte și instrumentar pentru desenat planificate și transportate de ei din țară. Pe lângă materiale, unelte și tehnici, toate grupurile au lucrat cu pasiune și creativitate. Prin costumele tradiționale proprii îmbrăcate de ei, studenții au contribuit la ambianța specific românească în cadrul Pavilionului României. Pentru publicul vizitator, ei au detaliat diferite aspecte ale culturii şi tradiției româneşti pentru şi au descris potențialul turistic al României.
Studenții FDMIL au explorat o parte dintre pavilioanele altor state, obțiinând de la fiecare, într-un pașaport suvenir, o ștampila care le-a certificat vizitarea. Au interacționat astfel cu o arhitectură unică, diferite culturi și inovații care inspiră.
De asemenea, au vizitat și câteva dintre atracțiile turistice din Dubai:
Burj Khalifa, până recent cea mai înaltă clădire din lume, are 828 m, 163 de etaje și 58 de ascensoare. Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009, iar inaugurarea clădirii a avut loc la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari. De 1 decembrie, turnul a fost luminat în culorile drapelului României.
Fântânile din Dubai (The Dubai Fountain) este cel mai mare sistem de fântâni arteziene din lume. Se activează din 30 în 30 de minute, începand cu ora 18, timp de 5-7 minute. Oferă un spectacol foarte frumos, totul petrecându-se sub forma unei coregrafii deosebite, pe un fundal muzical. Aruncă în aer până la 80.000 l de apă, înălțimea maximă fiind 140 m. Printre melodiile des ascultate se numără „Thriller” din albumul lui Michael Jackson și „Time to Say Goodbye”, interpretată de Andrea Bocelli și Sarah Brightman.
Ibn Battuta, o clădire cu arhitectură impresionantă și care poate constitui mijloc de inspirație pentru proiectele studenților este cel mai mare centru comercial tematic din lume, situat pe Sheikh Zayed Road din Dubai. Conține 275 de magazine, dispuse în șase zone, fiecare dintre acestea reflectând regiunile prin care a călătorit exploratorul Ibn Battuta: Andaluzia, Tunisia, Egipt, Persia, India și China, 50 de opțiuni pentru luat masa și 21 de săli de cinema, printre care și o sală IMAX.
Printre obiectivele turistice ale Dubaiului se află și Miracle Garden situată în districtul Dubailand. Cu peste 150 de milioane de plante în plină floare, acest paradis de 72.000 de metri pătrați a fost deschis cu aproape nouă ani în urmă. Smurf village și Emirates A380 sunt doar două dintre atracțiile locului.
Amplasată chiar lângă Dubai Miracle Garden, Dubai Butterfly Garden, considerată cea mai mare grădină acoperită cu fluturi din lume este formată din 10 domuri grupate în 4 secțiuni și un muzeu. A fost deschisă în 2015 și are 15.000 de fluturi din peste 50 de specii de diferite dimensiuni și culori, care zboară în jurul vizitatorilor.
A fost o experiență deosebit de interesantă, prin intermediul căreia am întâlnit oameni de pe toate continentele și le-am împărtășit parte din cultura noastră și în același timp ne-am îmbogățit prin ceea ce am văzut și admirat.
Fotografiile au fost realizate de către studenții participanți.
Drd. Antonela Lungu