29 martie 2024

Contact us

Pham Xuan Tong, Qwan Ki Do – Quan Khi Dao, chemarea sufletului, calea de urmat

 Pham Xuan Tong, Qwan Ki Do – Quan Khi Dao, chemarea sufletului, calea de urmat

Stagiul de QWAN KI DO condus de THAY CHUONG MON

În perioada 06 – 08 mai a.c. s-a desfășurat la Sala de Sport din cadrul Liceului Teoretic ”George Moroianu” – Săcele stagiul de pregătire QWAN KI DO – QUAN KHI DAO condus de Maestrul Pham Xuan Tong.

Trăim într-o lume dominată de un ritm al unei dezvoltări tehnologice fără precedent. Într-o lume în care copii, tinerii își pierd abilitățile în fața tabletelor sau a telefoanelor mobile, există luptători care continuă să formeze și să șlefuiască caractere. În spiritul tradițiilor milenare transmise de Marii Maeștrii, Pham Xuan Tong este Maestrul care își continuă neobosit activitatea.

Indiferent de activitate, generozitatea, modestia, perseverența și respectul răzbat din sufletul Maestrului Pham Xuan Tong. Plin de energie, Maestrul își învață discipolii să fie uniți, să-și cultive corpul și spiritul pentru binele său și al altora și nu pentru satisfacerea orgoliului.

„Există mai mulți factori și personal cred că pregătirea tradițională pe care am primit-o pe timpul a peste 60 de ani de arte marțiale, din care 20 de ani în țara natală (n.r.Vietnam) și 40 de ani în occident este importantă. Personal, având această expeiență, cred că dăm importanță progresului deși nu am învățat populația să trăiască cu acest progres. În ziua de azi facem o confuzie între cultură și civilizație. A știi să faci este civilizația. A știi să trăiești este cultura,” a declarat Maestrul Pham Xuan Tong.

L-am urmărit cu atenție timp de patru ore. Echilibrat, neobosit, cu pasiune și dăruire a lucrat cu fiecare grupă, a prezentat și reluat fiecare mișcare sau exercițiu, fiecare deplasare sau eschivă, fiecare tehnică de brațe sau picioare.

„Nu sunt doar patru ramuri în QWAN KI DO – QUAN KHI DAO. Este o întreagă tradiție care își are rădăcinile ancorate încă din secolul al XVI-lea, tradiții păstrate cu strictețe de diverse grupuri, filosofi sau de cei care au devenit călugări care au rămas fideli păstrării și transmiterii QWAN KI DO fără a fi atașați de partea materială. În artele marțiale, cuvântul artă precede cuvântul marțial. De acea tot ce este artă reprezintă partea de cultură. Tot ce este marțial este o dezvoltare a protecției. Dacă nu există artă, protecția însăși devine agresiune. În practica protecției putem învăța doar prin a merge corect, să sărim, să ne cățărăm, să ne rostogolim și astfel devine o cale de practică. Ulterior trebuie să avem înțelegerea fizicului nostru, fiecare cu individualitatea lui, indiferent dacă suntem de natură lemn, apă, foc, pamânt sau metal. Ne orientăm fizic și fiziologic în parte și prin asta numim știința medicală tradițională. De aceea spunem că sunt mai multe ramuri pentru că în acest moment atragem atenția spre ceea ce este vizual. Asta înseamnă tehnici pentru picior, tehnici de armă tradiționale, cum se reproduce imaginea unui animal prin noi în dansul dragonului și lucrul cu energia pentru a învăța în pace și pe moment. Sunt două zile ale săptămânii care nu ne aparțin: ziua de ieri și de mâine. Am avut sanșa să fiu pregătit și este de datoria mea să transmit învățăturile tuturor Maeștrilor în mod cât mai fidel. Când m-au pregătit, aceștia mi-au pus o condiție: să transmit ceea ce învăț și altor persoane. În fiecare zi, în fiecare moment învățăm ceva nou. Mă bucur că v-am cunoscut și că o persoană ca dumnevoastră are o deschidere și o iubire atât de mare pentru umanitate,” a conchis Maestrul Pham Xuan Tong.

Am asistat la o parte din stagiul de pregătire condus de Maestrul Pham Xuan Tong. Atmosfera generată de acesta și sportivii români mi-a insuflat o stare de bine, de fericire și împlinire. QWAN KI DO – QUAN KHI DAO este chemarea sufletului. QWAN KI DO – QUAN KHI DAO este calea de urmat.

Mulțumesc Maestre Pham Xuan Tong pentru șansa de a fi alături de dumneavoastră, pentru gândurile transmise, pentru învățăturile dăruite.

Mulțumesc Giam Su Ovidiu COVACI – Centura Neagră 7 Dang și Clubului Sportiv Hac Long Trao din Brașov condus de Vo Su Nicolescu Sorin, centura neagra 3 Dang Qwan Ki Do, Carmina Nicolescu – Instructor Qwan Ki Do pentru amabilitate, sprijin și disponibilitate în realizarea acestui material.

Credit foto: Dan STRĂUȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.