19 aprilie 2024

Contact us

Povestea porților mocănești

 Povestea porților mocănești

Povestea porților mocănești

Film realizat de Serviciul Cultură Tradițională – Centrul Cultural “Reduta” în 2020

PREMIERĂ: Miercuri, 30 septembrie 2020, ora 12:00

În subzona etnografică Săcele a Țării Bârsei, a existat una dintre cele mai importante comunități de mocani din Transilvania. Considerați a fi “adevărații” mocani, cei săceleni au trăit alături de o importantă comunitate de ceangăi și au lăsat ca moștenire valoroase elemente de patrimoniu cultural material și imaterial.

Dintre elementele arhitecturale specifice se numără și poarta mocănească, unică pe teritoriul țării noastre. Aceasta se distinge prin existența a două acoperișuri, cel de deasupra fiind mai mic, porțiunea dintre ele numindu-se păsărar. Ancadramentul era din stejar, iar poarta propriu-zisă din brad. O altă particularitate este inserția celor două contravânturi ce compun o arcadă.

O veche ilustrație, “Șirul porților mocănești”, înfățișa casele de pe actualul Bulevard George Moroianu, ca având fiecare câte o astfel de poartă. În prezent, însă, în Săcele, mai există doar un număr de 23 de porți, aflate în diferite stadii.

În vara acestui an, Serviciul Cultură Tradițională a ajuns în gospodăria lui Ștefan Lupu, cel care în ultimii 25 de ani a salvat de la pieire și a recondiționat un număr de peste 10 porți mocănești. Totodată, în atelierul său amenajat în curtea locuinței de pe Strada Mocanilor, Fane a construit și altele noi. Cele mai multe le-a expus în diferite locații din oraș – cum ar fi cea din fața Bisericii Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din cartierul Turcheș, iar ultima a donat-o Casei Artelor Tradiționale “Neculai Diaconu” din Codlea.

,,Intitulat Povestea porților mocănești, filmul suprinde toate etapele prin care aceste elemente arhitecturale unice, prind contur: de la realizarea ancadramentului și a șindrilei, până la execuția migăloasă a traforajelor. Pe Fane Lupu îl cunoaștem ca fondator al Asociației Zestrea Săceleană, coordonator al ansamblului cu același nume, inițiator al evenimentului Ziua Bunului Vecin, însă de data aceasta vom avea ocazia să îl cunoaștem pe meșterul Fane, datorită căruia poarta mocănească va continua să dăinuie pe meleagurile săcelene”, a declarat Adrian Vălușescu – Manager interimar Centrul Cultural Reduta.

Vă invităm, așadar, să vizionați în premieră “Povestea porților mocănești”, pe canalele de Youtube și pe paginile de Facebook Centrul Cultural Reduta și Serviciul Cultură Tradițională Brașov, miercuri, 30 septembrie 2020, începând cu ora 12:00.

Povestea porților mocănești și a lui Ștefan Lupu, artistul, colecționarul și meșterul din Satulung, poate fi citită și pe www.centrulculturalreduta.ro .

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.