Primii pași spre… OLIMPIA!
Printr-o coincidență fericită, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost făcuți pași importanți în agenda transformării clădirii Olimpia din Brașov în muzeu al sportului și turismului montan.
Pe 31 ianuarie 2020, Ministrul Culturii, dl. Bogdan Gheorghiu, a semnat contractele de finanțare aferente proiectelor dedicate expozițiilor inovative în cadrul apelului privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”. Apelul a fost lansat în cadrul Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021. Unul dintre cele 9 contracte câștigătoare a fost semnat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov pentru proiectul ,,OLIMPIA – Muzeul Sportului și Turismului Montan” !
De asemenea, pe 30 ianuarie 2020, Muzeul Județean de Istorie Brașov a lansat procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție de lucrări pentru reabilitarea, consolidarea și schimbarea de destinație a clădirii Olimpia (str. George Coșbuc, nr. 2, Brașov).
În ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie Brașov a reușit să câștige mai multe finanțări pentru proiectele sale culturale. Astfel, ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin” a fost finanțat de Comisia Europeană, prin programul ,,Europa pentru Cetățeni – Memorie istorică europeană”, Muzeul Județean de Istorie Brașov fiind în 2016 primul muzeu din România care a câștigat un concurs european de proiecte din această arie de finanțare. De asemenea, în perioada 2016 – 2019, a câștigat 8 proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, fiind între instituțiile culturale din țară care au câștigat cele mai multe finanțări AFCN în ultimii ani: ,,Războaie în Bastionul Țesătorilor” (2016), ,,Războaie în Bastionul Țesătorilor – Rezidențe Artistice” (2017), ,,Orașul Stalin pe înțelesul tuturor” (2017), ,,Gala Brașov 1987” (2017), ,,Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 2018”, ,,Monumente în mișcare – Patrimoniul dispărut al Brașovului” (2018), ,,Studio Dacia Felix” (2018), ,,Brașovul / 3 M” (2019).
,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO – CULTURA, este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov, valorificarea primului proiect de cercetare despre istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, valorizarea unei colecții de patrimoniu cu bunuri culturale rare, vector de imagine pentru valența culturală a istoriei sportului.
Este un proiect care parcurge toate etapele/funcțiile definiției unui muzeu: proiect de cercetare curatorială, cercetarea patrimoniului propriu, descoperirea de bunuri culturale și dezvoltarea colecției muzeale, conservarea, restaurarea, clasarea patrimoniului național, valorificarea patrimoniului sub forma unei expoziții de bază, expoziții temporare și alte activități cultural-educative în scopul recreerii publicului larg și al popularizării istoriei.
Astfel, scopul proiectului este valorizarea patrimoniului cultural printr-o expoziție inovativă, cu bunuri culturale mobile de interes național și internațional. Autorul conceptului proiectului și autorul principal al cererii de finanțare este managerul muzeului, dl. Nicolae Pepene.
,,Ținta” principală a proiectului este amenajarea expoziției permanente ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan” în spațiul expozițional de la parterul clădirii Olimpia, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov (str. George Coșbuc, nr. 2, Brașov).
Tematica principală a expoziției ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului montan” este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent. Astfel, discursul expoziției identifică și reunește temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noțiuni istorice recunoscute atât la nivel național, cât și în afara granițelor României, analogiile facilitând înțelegerea.
Tematica este împărțită în patru subteme cronologice: Începuturile sporturilor (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), perioada interbelică, perioada comunistă și perioada contemporană. Structura subtemelor este organizată după discipline sportive. Reperele tematice sunt bunurile culturale cu o valoare istorică deosebită, printre care și cele 25 piese muzeale restaurate și clasate în cadrul proiectului, care vor beneficia de un focus interactiv cu ajutorul aparaturii multimedia.
Subtema despre ,,La Belle Époque” sportului cuprinde schiul și turismul montan sportiv, strâns legat la începuturi de practicarea schiului, prezentând cele mai vechi imagini de schiori transilvăneni, preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri; ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale, scrimă cu arme și măști.
Brașovul interbelic sportiv înseamnă în primul rând ,,capitala sporturilor de iarnă din România”, cu reprezentări, inclusiv filme de epocă, și piese istorice din domeniul schiului, patinajului și hochey-ului. În această subtemă mai sunt reprezentate fotbalul, călăria, atletismul.
Subtema ,,Sportul popular” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Pentru această secțiune, alături de piesele muzeale, remarcăm imaginile filmate din arhiva TVR și vitrinele speciale dedicate celui mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, Ion Țiriac, a primului campion olimpic brașovean, luptătorul Constantin Pârvulescu, și a celui mai important fotbalist brașovean, Marius Lăcătuș.
Subtema ,,Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, organizat la Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata-Cheile Grădiștei, primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți pentru istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele C.O.R., campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.
Avantajată de poziția privilegiată a Brașovului în istoria sportului din România dar și de cercetarea științifică modestă a temei până în prezent, tematica expozițională beneficiază de informații importante, inedite și interesante pentru publicul larg. Aceste informații vor susține prezentarea grafică a contextului istoric pentru patrimoniul muzeal inclus în expoziție. De asemenea, cu ajutorul noilor tehnologii, tematica va avea un suport interactiv cu elemente surpriză realizate cu ajutorul senzorilor de mișcare pentru vizitatori și al aplicațiilor tip ,,joc” și o folosire eficientă și dinamică a spațiului expozițional.
Expoziția permanentă a noii secții muzeale va fi realizată din grantul câștigat, respectiv 617.820 lei, reprezentând o rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Termenul de finalizare este 31 iulie 2021. Muzeul Județean de Istorie Brașov va adăuga finanțării asigurate de proiect, o echipă de lucru formată din restauratori, muzeografi, arhivist, conservator, personal de pază și supraveghere.
La finalul proiectului, evenimentul de deschidere al noii destinații muzeale, organizat de muzeu, va cuprinde și prima expoziție temporară de la Olimpia dedicată istoriei sportului și o expoziție outdoor de promovare, acțiuni culturale finanțate de beneficiar.
Serviciile de proiectare și execuția de lucrări pentru reabilitarea, consolidarea și schimbarea de destinație a clădirii Olimpia vor fi finanțate în întregime de către Consiliul Județean Brașov, proprietarul clădirii și autoritatea tutelară a Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Schimbarea de destinație pentru Olimpia presupune împărțirea spațiilor actuale conform necesităților unei secții muzeale. Astfel, cea mai mare parte a parterului a fost alocată expoziției de bază, iar etajul a fost împărțit în sală de expoziții temporare, bibliotecă, birouri și depozite pentru bunuri culturale. Mansarda podului va fi amenajată pentru birouri și sală de documentare. Terasele exterioare ale clădirii vor funcționa ca spații pentru activități cultural-educative.
Proiectul reamenajării Olimpiei nu presupune modificări de ordin structural. De asemenea, nu se realizează intervenții sau modificări asupra fațadelor în afară de tratarea lemnului și înlocuirea tuturor închiderilor exterioare (ferestre și uși) aflate într-o stare avansată de degradare. Interiorul va fi amenajat cu finisaje de calitate bună, conform temei de proiectare întocmite de beneficiar, astfel încât să răspundă exigențelor de calitate și imagine specifice funcțiunii de spații expoziționale și culturale. Cu o atenție deosebită este tratată necesitatea asigurării microclimatului muzeal și securitatea clădirii. Astfel, Olimpia va beneficia de instalații moderne de microclimat și instalații tehnico-edilitare noi (electrice, sanitare, securitate). Toate lucrările vor respecta rigorile statutului de monument istoric deținut de Olimpia (cod LMI Bv–II–m–B-21054).
Valoarea totală estimată pentru proiectare și execuția lucrărilor este de 1.331.188,85 lei (exclusiv TVA), iar durata de execuție este stabilită pentru un termen maxim de 8 luni.
MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE BRAȘOV este între cele mai importante instituții culturale ale județului Brașov, reunind cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese) și liderul muzeelor Brașovului după numărul anual de vizitatori, inclusiv beneficiari tineri şi elevi.
În ultimii 5 ani, muzeul a beneficiat de un management nou care l-a dinamizat printr-o politică de proiecte concentrate pe patrimoniul său și istoria locală, o schimbare radicală de atitudine față de comunitate și turismul cultural. În anul 2016, expoziția ,,Brașov 1916″ a folosit atât piese muzeale cât și, în premieră națională, artefacte din Primul Război Mondial descoperite de pasionați de detecție militară chiar în perioada 2014 – 2016.
După un apel al muzeului, brașovenii au participat la expoziție cu documente și obiecte din arhiva personală. Expoziția a avut un aspect inovativ, folosind tehnologii moderne (Kinect, senzori de mișcare etc).
Poate impactul cel mai important pentru comunitate l-a avut proiectul dedicat aniversării ,,15 Noiembrie 1987”, care a cuprins un film documentar (coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov & TVR, nominalizat la Premiile GOPO), o carte de benzi desenate (Cartea anului 2017 în Brașov), o gală festivă și expoziția organizată în Casa Sfatului cu piese istorice primite de la participanții la revolta din 1987 și instituții locale fără profil cultural (ISU, Jandarmerie, Poliție, unități militare).
În 2017 – 2018, proiectele ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin” (finanțat de Comisia Europeană, programul ,,Europa pentru Cetățeni – Memorie istorică europeană”, cu parteneri din Tirana, Dunaújváros, Varna și Katowice) și ,,Orașul Stalin pe înțelesul tuturor” (finanțat de AFCN) au beneficiat de campanii importante în fostele cartiere muncitorești din Brașov, cu constituirea unei arhive digitale de documente și obiecte istorice prin care brașovenii au participat la realizarea expoziției ,,Orașul Stalin”, o expoziție inovativă deschisă la Casa Sfatului, apreciată de mediul cultural local prin titlul de Expoziția Anului 2017 în Brașov. O subtemă a expoziției a fost ,,Sportul Popular”.
În anul 2017, expoziția ,,Promenadele de altădată” de la Bastionul Graft (curator Adina Nanu) a cuprins și o prezentare despre începuturile ciclismului la Brașov. În anul 2018, proiectul ,,Monumente în mișcare – Patrimoniul dispărut al Brașovului” a cuprins activități de educație non-formală, ghidaj cultural, itinerarea aparaturii multimedia cu aplicații interactive în școli din Brașov și Țara Bârsei și amplasarea în spațiul public a două sculpturi contemporane de mari dimensiuni, temporare.
În anul 2019, muzeul a inițiat modernizarea și extinderea amenajării expoziționale de la Bastionul Țesătorilor prin proiectul ,,Brașovul/3M”, care a cuprins punerea în valoarea a machetelor istorice cu ajutorul unor instalații interactive și a unei aplicații de video mapping, realizarea machetei ,,Brașovului muncitoresc”, dar și cursuri de arhitectură și amenajare expozițională dedicate elevilor.
Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov