Proiectul „Cărțile Vorbesc!”

Școala Profesională Germană Kronstadt, din Braşov, în perioada ianuarie-iulie 2021, derulează ProiectulCărțile vorbesc!în colaborare cu Teatrul pentru copii Arlechino și Biblioteca Județeană „George Barițiu”- Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret.

Proiectul presupune parteneriatul dintre instituții având ca scop principal: ,,Furnizarea de conținuturi educaționale în orele de limba și literatura română pentru elevi, în formă dramatizată”. Acțiunile parteneriatului vizeză sensibilizarea pentru lectură, dezvoltarea vocabularului și a culturii generale a elevilor școlii profesionale, îmbogățirea culturii artistice ( incluzînd arta spectacolului ), cultivarea imaginației elevilor școlii profesionale.

Acestea, se concretizează în sesiuni de lectură a materialului educațional, furnizat de către bibliotecă, cu actorii Teatrului Arlechino în formă live sau înregistrată, pentru orele ce se desfășoară la Școala Profesională Germană Kronstadt.

Activitățile live au loc o data pe lună, pe platforma ZOOM, media parțicipanților fiind de 70 de persoane: elevii, profesori coordonatori, actorii implicați, reprezentantul bibliotecii și invitații.

„Cărțile Vorbesc!” prin actorii teatrului Arlechino, în formă înregistrată sau live, indiferent că este vorba de opere în  proză, poezii sau teatru conform curriculei  școlare.

Pandemia a oprit timpul dar nu și procesul de învățare ci doar a schimbat stiluri și perspective. De aici și ideea proiectului de adaptare a tehnicilor didactice la noile condiții. Elevii trebuie ajutați și în același timp ”treziți” din monotonia creată de timpurile panademice.

Cu aportul unor oameni  minunați și motivați, care nu au văzut o barieră în desfășurarea activităților în mediul online ci o oportunitatea pe care au dorit să o pună în practică am reușit să transformăm prin ”upgradare” procesul de educație.

Captivi ai  înțelesului traditional al lecturii uităm ca nu doar cărțile ”citite” ci și cele pe care le-am auzit ”povestite” pot sa ne insufle o idee care sa ne inspire, să ne creeze o starea de bine sau să ne învețe lucruri noi  despre știință ori viața de zi cu zi.

În final, alături de parteneri, actorii principali ai acestui proiect sunt elevii Școlii Profesionale Germane Kronstadt care vor învăța să comunice, vorbească  și să se exprime frumos ceea ce este o calitate și denotă un grad superior de educație.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.