13 ianuarie 2025

Contact us

Punct de vedere privind efectul catastrofal pentru firmele corecte în îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor la buget

 Punct de vedere privind efectul catastrofal pentru firmele corecte în îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor la buget

Camera de Comerț și Industrie Brașov, cea mai mare organizație de susținere și promovare a mediului de afaceri din Brașov, are următorul punct de vedere:

ORDONANŢA nr. 23 din 30 august 2017 privind plata defalcată a TVA, cu aplicare opțională de la data de 1 octombrie 2017 și obligatorie de la data de 1 ianuarie 2018, pentru toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art.316 din Codul Fiscal, nu aduce niciun beneficiu contribuabililor ci, din contră: costuri suplimentare cu deschiderea și administrarea unui nou cont bancar, îngreunarea sau chiar blocarea activității prin indisponibilizarea unei părți din capitalul de lucru ( pentru plătitorii de TVA la trimestru, chiar o sechestrare a 19% din valoarea adăugată pe o perioadă de trei luni, ca și când ar avea de plată o taxă pe vânzare de 19% și nu pe valoarea adăugată), nervi și pierdere de timp în reconcilieri nesfârșite cu autoritățile fiscale.

Pe termen lung, lovitura va fi dată IMM-urilor, pentru că vor avea probleme de cash-flow.

Investitorii străini consideră că introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri.
Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile, unitățile trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

Măsura, așa cum este gândită, introduce și amenzi uriașe, de 50% din suma, pentru plata greșită a TVA, un cuantum disproporționat în raport cu abaterea făcută.
Ne putem aștepta ca pe viitor, să se schimbe comportamentul contribuabililor care astăzi sunt corecţi, din cauză că vor fi blocaje în economie. Poate va fi mai interesant să cumperi din străinătate.

Măsura, denumită de mediul de afaceri split TVA, va fi benefică doar pentru statul român, pentru că TVA-ul va fi facturat şi virat la bugetul de stat.

ANAF nu e cunoscut ca un plătitor rapid, iar firmele trebuie să depună o cerere la ANAF pentru rambursarea TVA în termen de trei zile lucrătoare. Sunt îndoieli mari asupra capacităţii ANAF de a gestiona situaţia, deoarece noua măsură impune investiţii în sisteme noi din partea ANAF, iar achiziţia de software durează.

De asemenea, Ordonanța nu aduce clarificări ale unor aspecte procedurale cum ar fi: factoring-ul, rețineri de garanții de bună execuție, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele și contul altei persoane impozabile, compensări etc.

Romania va fi singura țară din UE care va aplica mecanismul privind plata defalcată a TVA în mod generalizat și obligatoriu începând cu data de 1 ianuarie 2018, fără consultări reale cu toate părțile interesate, fără analize de impact, fără testul IMM, fără testarea fezabilității mecanismului, fără clarificarea tuturor aspectelor procedurale, fără luarea în considerare a poziției partenerilor sociali, fără informarea și pregătirea contribuabililor.

Pe lângă aceste motive, Camera de Comerț și Industrie Brașov, împreună cu alte organisme, subliniază că NU susține măsura plății defalcate a TVA, pentru următoarele considerente:
– Inițiatorul proiectului (Ministerul Finanțelor ) nu a aplicat Testul IMM, nu a analizat efectele asupra activității întreprinderilor mici şi mijlocii, încălcând dispozițiile art. 91 din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, iar consultarea publică a fost făcută doar de formă.
– Inițiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalității, respectiv asigurarea informării contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal “prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”, precum și predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie să se asigure “stabilitatea impozitelor, taxelor și contribuțiilor obligatorii”, “pentru o perioadă de timp de cel puțin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii”.

Petiții pe această temă:
https://www.petitieonline.com/split_tva
https://www.petitie.org/petitie-spune-stop-platii-defalcate-a-tva-ului-318.html
https://www.petitieonline.com/eliminarea_obligativitatii_platii_defalcate_a_tva

CCI Brasov (3)

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.