19 aprilie 2024

Contact us

Raportul Comisiei de inventariere a arborilor periculoși din fondul forestier proprietatea municipiului Brașov

 Raportul Comisiei de inventariere a arborilor periculoși din fondul forestier proprietatea municipiului Brașov

Comisia de inventariere a arborilor periculoși pentru siguranța cetățenilor și bunurilor acestora, constituită prin Ordin al prefectului județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a elaborat raportul privind inventarierea acestor arbori din fondul forestier proprietate a municipiului Brașov.

Comisia – alcătuită din reprezentanți ai Gărzii Forestiere Brașov, Primăriei municipiului Brașov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt”, Serviciului Teritorial Brașov al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Serviciului Public Local Salvamont – a procedat la verificarea perimetrelor în care s-au produs doborâturi și rupturi masive cauzate de căderile abundente de zăpadă din perioada 16.03-18.03.2021. Verificările au vizat atât traseele turistice din aria protejată Muntele Tâmpa, zonă puternic afectată de acest fenomen meteorologic extrem, cât și alte zone în care fondul forestier se învecinează cu intravilanul municipiulul Brașov și în care, conform sesizărilor primite de Regia Locală a Pădurilor „Kronstadt”, există arbori doborâți, rupți, înclinați, ce reprezintă pericol pentru siguranța cetățenilor sau a imobilelor din vecinătate.

„În aria naturală protejată Muntele Tâmpa s-au produs doborâturi și rupturi masive, fiind afectați cu precădere arbori din specia pin amplasați în U.P. IV Brașov și u.a. 559, 560, 561, 562, 563, 4,5, 6, 7, 8 și 9. Din cauza numărului foarte mare de arbori afectați și distribuirii acestora pe întreaga suprafață a parcelelor, comisia nu a putut determina cu exactitate numărul de arbori ce trebuie extrași, urmând ca acest număr să reiasă în urma operațiunii de inventariere și marcare ce urmează să fie efectuată de către personalul silvic autorizat din cadrul RPLP Kronstadt RA.

Cu ocazia verificărilor efectuate în teren de către membrii comisiei, s-a constatat că toate traseele turistice care străbat Muntele Tâmpa sunt blocate de foarte mulți arbori doborâți (astfel cum reiese din imaginile anexate prezentului raport), motiv pentru care, la momentul prezentului raport, utilizarea acestor trasee de pe versantul sudic a Muntelui Tâmpa constituie un real pericol pentru viața și integritatea fizică a celor care doresc să le parcurgă, fapt pentru care comisia recomandă evitarea, pe cât posibil, utilizării acestor trasee. În cazul traseelor amplasate pe versantul nordic care sunt mai puțin afectate, respectiv Drumul Serpentinelor, drumul ce leagă Șaua Tâmpei de cartierul Șchei și Treptele lui Gabony, Serviciul Public Local Salvamont poate interveni pentru degajarea potecilor blocate, deoarece în aceste zone sunt puțini arbori, de dimensiuni mici, căzuți.

În vederea deblocării acestor trasee și pentru înlăturarea stării de pericol pentru utilizatorii acestora, membrii comisiei recomandă ocolului silvic punerea în valoare în regim de urgență a tuturor arborilor periculoși (doborâți, rupți sau/și înclinați) din parcelele enumerate, delegând un număr suficient de persoane astfel încât durata inventarierii și marcării arborilor să fie cât mai scurtă. După inventarierea și marcarea arborilor, constituirea actelor de punere în valoare, verificarea, aprobarea acestora și autorizarea spre exploatare a materialului lemnos se va face conform prevederilor legale în vigoare și a procedurilor aprobate pentru astfel de situații.

În legătură cu arborii periculoși pentru imobilele amplasate limitrof fondului forestier, comisia a verificat aspectele care au făcut obiectul sesizărilor depuse de cetățeni la RPLP Kronstadt SA și/sau la Primăria municipiului Brașov, ocazie cu care am constatat faptul că pericolul iminent descris în aceste sesizări este real. Pe lângă aspectele sesizate de cetățeni, membrii comisiei au mai identificat și alți arbori de dimensiuni mari care pun în pericol viața cetățenilor și imobilele acestora amplasate în municipiul Brașov pe străzile: Dobrogeanu Gherea, Petofi Sandor, Curcanilor, pe Tocile și Variștei. Comisia propune ocolului silvic ca la punerea în valoare a acestor arbori să participe și reprezentanți ai comisiei numite prin Ordin al prefectului județului Brașov. Totodată, comisia propune ca identificarea arborilor care trebuie extrași să fie făcută împreună cu aceștia în regim de urgență, analizând toate aspectele referitoare la: distanța la care sunt amplasați față de imobile, dimensiunile, gradul de înclinare atât al arborilor, cât și al terenului, starea fiziologică și orice alte aspecte care pot constitui un posibil factor declanșator pentru doborârea sau ruperea acestora”, se menționează în raport.

Instituția Prefectului – Județul Brașov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.