29 martie 2024

Contact us

Războiul lumilor

 Războiul lumilor

“Războiul lumilor” este un roman scris de Herbert George Wells, în care Pământul (mai precis Londra și periferiile sale) este invadat de marțieni.

La începutul secolului XX, planeta Marte era considerată ca fiind mai veche decât Pământul. Fiind mai mică și mai îndepărtată, aceasta s-a răcit mai repede și prin urmare viața a apărut mai repede pe aceasta. Creaturile de pe Marte sunt așadar mult mai evoluate. Cum a început mai repede, viața pe Marte se va și sfârși mai curând. Răcirea planetei face deja viața pe ea o adevărată provocare. Sub aceste circumstanțe, marțienii au hotărât să atace Pământul. Și înainte de a-i judeca, să ne gândim la ceea ce i-a făcut omul păsării Dodo și altor animale, sau chiar altor oameni, precum aborigenii din Australia.

Totul a început într-o noapte de vară când, la ora 24, o uriașă explozie de flăcări fusese văzută de observatoarele din toată lumea, zburând dinspre Marte spre Pământ. Aceasta dispăru după câteva secunde. “Precum gazele aprinse care ies dintr-un tun” ar fi cea mai bună descriere. Fenomenul s-a repetat în următoarea noapte, și următoarea, pentru un total de zece nopți. Ceea ce nimeni de pe Pământ nu bănuia era faptul că zece proiectile zburau în fiecare moment spre ei, trase dintr-un imens tun construit de marțieni.

Multe zile mai tărziu, într-o noapte, o stea căzătoare zbură pe cerul Londrei. Era primul proiectil marțian. În dimineața următoare, astronomul englez Ogilvy găsi obiectul prăbușit pe islazul dintre Horsell, Ottershaw și Woking, în apropiere de Londra, la doar câțiva kilometri de casa naratorului, în Maybury (romanul este la persoana I). Era un cilindru uriaș, de aproape treizeci de metri în diametru, parțial îngropat în craterul pe care îl făcuse. Lui Ogilvy îi trebuiră câteva minute să realizeze că de fapt capătul cilindrului se deșuruba încet. Își dădu imediat seama că cilindrul era de pe Marte și că era ceva înăuntru, care îl deșuruba. Ogilvy fugi în Woking, unde îl întâlni pe jurnalistul Henderson și îi povesti cele întâmplate. Vestea se răspândi rapid, iar mulți oameni din împrejurimi, inclusiv naratorul, merseră pe islaz ca să vadă cilindrul. Cu acesta nu se întâmplă nimic până spre seară, când deșurubarea cilindrului se finaliză iar capacul căzu. Din cilindru ieși un marțian.

Pentru a afla prin ce peripeții trece naratorul și cum ajunge omenirea la un pas de distrugere, vă recomand să citiți romanul.

Lungu Cristian – Clasa a VII-a G2

Scoala Gimnaziala Nr. 12,  Brasov


Video: YouTube

Imagine preluata de pe playtech.ro

Redactia

2 Comments

  • Felicitari pentru toate aceste frumoase, utile si intelepte postari cat si pentru modul in care administrati aceasta pagina. DORESC sa fiu la current cu toate articolele scrise de dvs.va multumesc .victor din ploiesti

    • Si noi va multumim pentru ca ne urmariti si pentru aprecieri. Suntem onorati si in acelasi timp obligati sa ne continuam activitatea. Cu stima, Echipa La pas prin Brasov.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: