16 martie 2025

Rodica Matilda Miulescu: „De la una la alta”

 Rodica Matilda Miulescu: „De la una la alta”

DE  LA  UNA  LA  ALTA,

pornind de la articolele ,,Inflație și cercuri”,,Artă culinară postmodernă” și ,,Un fel de colind” de  Mihaela Malea Stroe 

Avem aici o voce clară a conştiinţei noastre.

Ea-şi cheamă înspre  traiul celor mulţi auditoriul.

Deşi de obicei senină ne conduce către Astre,

Acuma  spune  cu durere  prin ce trece muritorul.
Doar-doar acei care de noi toţi sunt aleşi, conducătorii,

Îşi vor aduce aminte din a cui pâine de secoli au mâncat,

Vor pune ţara mai presus de binevoitorii

Care doresc s-o aibă toată, bucată cu bucată, scoasă la mezat.
 

Dar Io Ştefan, deşi mort, toate le vede, totul ştie!

El va avea cuvântul greu de spus la judecată…

Atunci când vom ajunge fiecare-n veşnicie,

După a noastră inimă şi faptă vom primi răsplată.
Noi ne rugăm şi pentru ei ca pentru orişicine

C-aşa ne este datul sfânt ce vine din străbuni:

Să nu-i răspundem răului cu rău, ci cu mult bine,

Cu Dumnezeu uniţi în acţiune şi în gând să trecem prin furtuni.
****

SPOVEDANIE LA BISERICĂ

-Urăşti pe cineva?

După câteva momente de gândire, trecându-mi rapid în revistă  duşmanii, ezitând uşor:

-Cred că… nu. Când mă gândesc la cei care m-au urmărit. batjocorit, lovit, înşelat, nedreptăţit, furat, minţit, pe care altă dată aş fi vrut să-i văd morţi, dispăruţi de pe faţa pământului, nu mi se mai strânge stomacul, nu mi se mai încleştează pumnii, nu mi se mai întunecă mintea, nu mai simt nici furie, nici revoltă, nici reproş, nici regret. Nu-i mai judec. Simt doar ruşine.

-Ruşine? De ce?

-Pentru ce am gândit, pentru ce am simţit și făcut atunci, pentru ce aş fi vrut să se întâmple. Cred că i-am iertat, dar nu sunt prea sigură.

-De ce nu ești sigură?

-Pentru că, iată, nu pot uita ce mi-au făcut.

-Ar fi trebuit să fii tâmpită ca să uiţi!

Tresar și îmi îndrept spre preotul duhovnic privirile ţinute până atunci în pământ.

-Dar… se spune că ai iertat cu adevărat doar când ai uitat.

-Dacă ai uita, te-ar lovi din nou ei sau alţii şi nu ai şti să te fereşti. Te-au lovit ca să înveți. Să înveţi să te fereşti. Să înveţi să nu mai faci tu răul, să nu fi ca ei.

(din  Rodica Matilda  Miulescu și colaboratorii  ,,ÎN DRUM “ vol II pag 55-56  Editura Transilvania  Brașov 2015)

Au trecut  ani de atunci. Cuvintele părintelui duhovnic îmi răsună în urechi ori de câte ori sunt pusă în situația de a mă supăra pe cineva, de a detesta, de a urî și… iert… iert… iert. De fapt nu pot ierta instantaneu, dar mă străduiesc. Lucrez cu mine însămi atât de mult, încât în cele din urmă, cu ajutorul Celor de Lumină şi Iubire de Sus, reuşesc.

De ce v-am împărtășit fragmentul acesta?

Pentru că, ştiti bine, ceea ce ni se întâmplă acum, înregistrat  parțial pe retina, în mintea și sufletul doamnei Mihaela Malea Stroe, e menit  parcă a ne face să ne supărăm, să ne înfricoşăm, să detestăm, să criticăm şi să-i urâm pe cei care, prin modul de a conduce, ne-au adus țara în sapă de lemn, făcându-ne nesiguri nu numai pe ziua de mâine, ci şi pe clipa de față. Prin urmare este explicabil faptul că dorim a ne vedea scăpați de ei cât mai repede, deşi noi înşine i-am ales chiar dacă nu i-am votat.

Da, da, i-am ales, chiar dacă nu i-am votat!

-Cum aşa? vă întrebați cei asemenea mie, necunoscători în ale legilor şi ale politicii.

Încerc să vă explic, nu de alta, dar ca să înțeleg şi eu. La materia asta sunt ca profesorul  nu prea bine pregătit.  Cu toate că nu  pricepe lecția, fiind  obligat să o predea an de an, o explică de atâtea ori, încât în cele din urmă  minunea se întâmplă. Atunci exclamă fericit: ,,Aha! Aşa stă deci treaba! Măi, ce deştept sunt!”

Am căutat material didactic pe Google.  Am găsit

.Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare –Text actualizat

Spun drept:am citit  numai articolele care mă interesau. Iată ce am aflat:

1  În țara noastră a vota nu este o obligație, ci un drept.

2  Votul este secret.

3  Buletinele de vot sunt identice.

4 Pentru ca votul să fie considerat valid,  deci pentru a fi luat în seamă la numărătoare, ștampila cu inscriptia ,,votat” se pune obligatoriu într-un anumit fel.

5  Numărul de persoane cu drept de vot apare numai la stabilirea numărului de candidați.

6  La numărătoarea voturilor pentru anunțarea rezultatelor se ține seama doar de numărul voturilor valide,  nu  şi  de numărul celor care au votat.

Date fiind cele de mai sus, când se numără voturile nimeni nu știe dacă sau cum ai votat  tu, X tu, Y, tu, Z. Prin urmare nu poți cere nimănui să țină cont de părerea ta. Nu ai decât să votezi aiurea, că nu contează. E ca și cum nu ai votat deloc. Votul tău va fi considerat invalid și scos de la numărătoare. Prin urmare, dacă nu votezi sau dacă îți invalidezi votul crezând că astfel le dai o palmă celor propuși, de fapt îți dai palma ție însuți. Vei fi obligat, fie că îți place, fie că nu, să te supui hotărârii celor care au votat, mulți, puțini câți sunt, exprimându-și opțiunea prin punerea ștampilei conform indicațiilor clare stabilite de lege.

E ca la hotărârile luate în ședința asociației de proprietari. Dacă nu ai fost prezent sau, fiind prezent,  ai tăcut, neopunându-te în mod clar și ferm unei decizii pe care o consideri păguboasă,  se consideră că  ești de acord cu ea.

Se pune întrebarea:

-Ce mai putem face acum noi, cei mulți,  care simțim fiecare pe propria piele efectul hotărârilor luate de aleșii noștri? Oare chiar nimic?

Putem face multe, în funcție de pregătirea, de știința, de conștiința, de dorința fiecăruia de a se implica sau nu.

Primul lucru este chiar cel pe care îl face doamna Mihaela Malea Stroe: să ne spunem cât mai mulți, pe toate canalele posibile, în mod pașnic, civilizat, păsul. Să nu mai tăcem, să nu mai fim ,,mulțimea mută“ ca la alegeri, ci să arătăm ceea ce suntem în realitate, adică ,,mulțimea gânditoare și vorbitoare“ începând  chiar de acum!

De ce este nevoie să ne exprimăm?

Pentru că se pare că cei care ne conduc au pierdut legătura cu noi și noi cu ei. Pierzându-se această legătură, ei nu știu ce ne doare.

Din ce cauză s-a pierdut legătura ?

Unul dintre motive ar putea fi faptul că noi, acordându-le deplină încredere, nu i-am deranjat  nici cu e-mailuri ori scrisori, nici cu telefoane, nici cu cereri de audiențe, nici cu întâlniri, nici cu petiții, nici cu solicitări de vizite inopinate la fața locului, nici cu sugestii clare, serios argumentate,  prezentate calm,  hotărât,  pe limba lor, venite de la mai mulți oameni, nu numai de la unul-doi specialiști, buni cunoscători ai impactului pe termen scurt, mediu  și lung al  deciziilor pe care urmează  să le adopte, ori tocmai le-au adoptat, nici prin vreun alt mijloc necunoscut nouă, însă știut de ei și de lege.  Sau, poate, i-am deranjat prea puțin și nu prea des.

Şi, mai ales, pe cei mai mulți nu i-am deranjat niciodată, cel puțin după  știința mea, pentru a le spune un ,,mulțumim”, pentru a le arăta că  îi vedem și le apreciem eforturile, munca depusă în folosul țării, pentru a le cere scuze pentru obișnuința noastră de a fi darnici cu injurăturile și critica și  zgârciți cu laudele și  recunoștiința, obișnuință pe care poate, o au și  domniile lor, când le apărem în minte.

Prin urmare de unde să afle bieții oameni ce  gândim, ce simțim, ce trăim, ce vrem noi, cei care îi plătim pentru a ne apăra interesele? Căci da, banii pe care îi primesc drept leafă, bani care, din punctul nostru de vedere nu sunt tocmai puțini, banii de la buget, știe oricine, sunt tot ai noștri, preluați de stat din buzunarele noastre sau din resursele țării.

Este firesc deci ca unii, cărora le-a ajuns deja cuțitul la os,  precum și cei  care au o viziune mai largă și cam știu ce urmează să se întâmple dacă nu se intervine la timp, să își dorească să scape de ei.

Nu mă credeți?

Nici eu nu am crezut până în ziua în care, trimițând corespondenților mei un material intitulat PĂMÂNTUL STRĂVECHI AL ROMÂNIEI ,,VORBEȘTE” DE ISTORIA OMENIRII, am primit următorul răspuns:

,,De aia ne storc toți de bogății și noi acceptăm ca proștii prin clasa politică… Mare blestem pe neamul nostru… Cum să îl anihilăm…????”

Vă spun drept: m-au trecut fiori. În mintea mea mișunau năzbâtii.Mișunau pentru că în nopțile de veghe, ori  în cele de coșmar, nopți de chin, îi vedeam adesea în închipuire sau  în vis, pe posibilii noștri urmași. Erau  cumplit de triști și îmi spuneau acuzator:

-Buni, Matale ai trăit pe vremea aceea. Dumnezeu ți-a permis să te naști și să trăiești liberă în țara asta minunată. Știm că nu ai dus-o întotdeauna pe roze. Știm pentru că ai vrut și ai reușit, la fel  ca toți  ceilalți înaintași  ai noștri,  să lași în amintirea celulelor noastre ce ai avut mai bun. Îți și le mulțumim. Ne-ați  lăsat însă și amintirea frustrărilor, a durerilor, a tristeților, a emoțiilor nerezolvate, a  revoltei mute, a nedumeririlor. Pe lângă ale Matale și ale lor,  mai avem și noi dureri și nedumeriri.

-Ce dureri și  ce nedumeriri, iubiților?

-De ce ați acceptat ca din unicul popor care nu mai avea nicio datorie externă, să deveniți datori vânduți  în doar câteva decenii?

De ce ați acceptat și lăsat să devenim sclavi în țara noastră?

De ce ați fost de acord să ne pierdem identitatea?

De ce ne-ați condamnat la chin?

De ce exemplul  înaintașilor nu v-a fost călăuză? Cum de ați uitat de Decebal,  Mircea, Ştefan, Brâncoveni, Eminescu,  și de… și de… și de… și de …? ( Imi înșirau nume de personalități demult uitate sau de care nici nu auzisem.)  Cum?

De ce ați lăsat să se acopere cu otrăvuri mărturiile dăinuirii noastre pe acest pământ, averea noastră de neînstrăinat? Ar fi trebuit ca tot poporul să strige într-un glas ca unul: NU! NU! NU!

Unde e pământul curat pe cale l-ați moștenit,  pe care ar fi trebuit să ni-l lăsați nouă și  celor care vin după noi  în starea în  care l-ați primit,  unde sunt legumele și  fructele noastre sănătoase, cu gust ca niciunde în altă parte? Unde ne sunt albinele, cântătorii, pădurile, aerul nostru pur, apa noastră vie? Unde sunt atâtea altele?

Cum de ați permis uriașele, puternicele cuptoare cu microunde care vă distrugeau  încetul cu  încetul? Japonezii le-au interzis pe cele casnice, voi de ce le-ați cumpărat pe cele uriașe? De ce nu ați ascultat  ce spuneau  specialiștii, oameni cu aleasă  conștiință și știință solidă, de netăgăduit, care vă avertizau asupra pericolelor care urmau să vă pască?

Cum de ați  uitat toate cele învățate la orele de istorie  universală din școală, printre care și despre acei simpli țărani din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care au știut ce să facă atunci când au fost opresați ?

De ce ați acceptat să vă schimbe  pâinea cea de toate zilele  introducând în ea lucruri pe care  pe meleagurile noastre  numai păsările și reptilele le mănâncă, deoarece numai ele au enzime pentru a le digera?

Cum de nu v-ați putut organiza să vă uniți toți în rugăciune la aceeași oră pentru iertarea și  salvarea voastră, care ar fi fost și a noastră?

Nu v-au povestit stră-străbunicii voștri ce făceau  pe secetă prelungită sau ploi interminabile? Nu v-au spus că atunci când stihiile cerului se năpusteau asupra satelor, cu mic, cu mare, uitând de dușmănii personale, ieșeau cu preoții, prapurii și  icoanele în câmp și se rugau la Dumnezeu iar EL le  îndeplinea  rugămintea, oprind ca prin minune urgia?  Sau că, în timp de molime, pe lângă rugăciunea personală, o făceau și  pe cea  continuă  pentru binele colectiv și clopotele bisericilor băteau fără încetare? Poate nu credeți, dar molima îi ocolea! Da, da, clopotele băteau neîncetat! Nimeni nu se supăra că sunetul lor nu îl lasă să doarmă până târziu în week-end!  Ei intuiseră ce  demonstrează  savanții despre vibrațiile vindecătoare.

Voi, suflete aflate în trupuri de tină și lumină, de ce nu ați făcut atunci, la începutul secolului XXI, nimic, nimic, nimic  pentru binele vostru și al nostru?

Ce era să le răspund?  Aș fi putut să le spun despre lehamitea de care îmi vorbesc adesea cunoștințele,  de faptul că  avuseserăm prea multe așteptări care ne fuseseră  înșelate  și îmi aduceam aminte de vorba mamei mele, când mă bucuram pentru vreo schimbare de șef:  ,,Ei, mamă, mamă, zicea ea,  schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor!” Știa dumneaei ce știa! Acum o  înțelegeam: așa se  întâmplase  și cu noi, un popor întreg.

Încercam să le spun…  Mă linișteau; știau dinainte ce vreau să spun. Când mă trezeam dimineața, mă  întrebam:

-A fost coșmar sau a fost vocea conștiinței mele care nu  îmi dă pace, tot  așa cum nici a voastră, cei care citiți, nu vă dă uneori pace?

Cu mintea limpede le povesteam interlocutorilor mei nocturni că dădusem în urmă cu nu mai știu cât timp peste o emisiune cu master chefi în care un tinerel frumușel la chip și curățel, familist,  pregătise cu aplomb o ,,minunată” mâncărică din viermi, care, numai văzând-o, îmi produsese o puternică reacție viscerală, drept care îl concediasem de pe ecran cu un șut  imaginar în părțile moi și un ,,marș afară, măgarule!”, fără a mai aștepta hotărârea juriului, care sper că a fost  aidoma cu a mea.

Sau că, vorbind cu cei care, ziceam eu, se pricep cât de cât la tehnică și atrăgându-le atenția asupra  cuptoarelor cu microunde și întrebându-i despre delicatele, elegantele, sveltele  antene pe care le vedeam apărând în oraș, privindu-mă condescendent, mă linișteau spunând:

-Sunt foooarte bune!  Dumneavoastră  nu  sunteți bine informată! Datorită  acestor antene  îți apare semnalul la calculator  și la mobil cu… trei milionimi de secundă mai repede!  Cât despre cuptorul de care vorbiți am și  eu unul acasă și sunt mulțumit de el!

Ori că, sfătuindu-i pe cei ai căror copii mici sau alți membri ai familiei mai sensibili nu puteau dormi să scoată  telefoanele mobile din cameră și să închidă noaptea ruterele,  îmi răspundeau:

– De ce? Pe mine nu mă deranjează!  Eu dorm foarte bine și cu mobilul sub cap!

Aș fi putut oare să le  atrag  acestora atenția  că o mulțime dintre noi, inclusiv eu și ei, cu, ori fără telefon mobil sub cap, dormim  încă ,,în papuci” cu toate că ne vedem toată ziua de treburi?  Știau și  ei asta, dar nu doreau să  recunoască.

.         Totuși! Chiar și adormiți fiind, de ce nu facem nimic? mă întreb.

Putem avea un milion de motive: comoditate, frică, neștiință, lașitate, poate o poziție materială și socială avantajoase, privilegiate, ochelari de cal, etc. O mai fi și concepția cvasi-generală „las’că merge și așa”, ori faptul că obișnuiți a fi toleranți nici  nu ne-am gândit  să reacționăm  încă  sau, poate, neputință, sau faptul că bunicii noștri au trecut prin două războaie mondiale și tot n-au murit.

Da, așa este, însă atunci nu atenta nimeni și nimic la credința strămoșească, la familia tradițională, la ființa umană  așa cum este ea lăsată de Dumnezeu, adică o ființă demnă, conștientă de demnitatea ei, de identitatea ei conferită de un nume personal, nu de un șir de cifre! Atunci  nu se străduia nimeni să ne pervertească  sufletesc, fizic, mental  copiii. Nici  nu se  străduia  nimeni să ne învrăjbească unii împotriva altora pe nesimțite prin frică așa cum s-a întâmplat ulterior.

Să revin la cuvântul care mi-a dat fiori. Am luat Dex-ul:

,,ANIHILA  vb: a înlătura, a anula efectul unui lucru, acțiunea cuiva sau a ceva”.

De fapt corespondentul meu, căruia de asemenea  îi mulțumesc, mă întreba mai mult retoric, cum să împiedicăm înfăptuirea  altor rele mai mari și, eventual, cum  să le reparăm pe cele deja făcute.

Sincer: nu știu! Nu știu cum să anihilăm blestemul, cum  să anihilăm  sau măcar să atenuăm  efectele acțiunilor clasei politice, mai bine zis a unora din clasa politică, din punct de vedere sufletesc, mental, fizic, material. Partea de vindecare sufletească, mentală și fizică o las pe seama preoților, psihologilor, medicilor.  Pe cea materială  s-ar cuveni s-o las economiștilor, dar cui îi pasă de o oarecare ca mine?  În acest domeniu, merg pe mâna  lui Dumnezeu și îmi spun, la fel ca Mircea, Domnul Ţării Românești, din Scrisoarea III a lui Mihai  Eminescu: ,,De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi”.   Datorită  duhovnicului meu, căruia  îi rămân profund îndatorată, inclusiv pentru cuvintele pe care le-ați aflat la început,  știu cum să  atenuez  efectul acțiunilor dureroase pentru mine, cea de acum, și pentru ai mei, cei din viitor, câți și dacă va vrea Domnul să fie. Știu cum să mă și să îi protejez cât de cât din punct de vedere emoțional, sufletesc și mental, lucru nu tocmai ușor. Nu îmi e ușor pentru că nici nu am terminat bine cu un aspect și vin alte zece spre mine. Mă străduiesc să nu mă încarc cu resentimente, cu frică sau ură, ca să nu le transmit lor spre rezolvare.

Cum?

Prin  înțelegere, iertare și iubire.

Spunându-i acest lucru unei prietene, a sărit ca arsă:

-Cuuuum?! Tu vrei să-i înțeleg, să îi iert și să-i mai și iubesc pe ăștia care… și care…au făcut… și fac… etc. Nu, nu, nu! Nu pot! Nu pot și basta!

Era pornită rău.

-Spune-mi și mie de ce nu poți. Eu cum pot?

-Păi în afară de cele cu prețurile, cu știrile, cu situația internațională, în afară de toate indicațiile prețioase venite dinafară și respectate ad litteram, impuse nouă fără discernământ, mai sunt și altele impuse pe șestache, unele  de care te lovești unde nici cu gândul nu gândești. Ai ști și tu dacă ai fi pățit ca mine… Simt că mă sufoc!

– ????!!!???

-Să vezi: M-am gândit  într-o zi  să mă duc la medic, doar ca să văd cum mai stau cu sănătatea, că nu am nimic deosebit. Dar nu se știe niciodată… Ce mi-am zis? Ce să-l mai deranjez pe medicul de familie, hai mai bine să mă duc direct, contra cost, la un specialist de care auzisem că e grozav. Zis și făcut! Pun mâna pe telefon și sun la policlinica unde lucrează.

-Știu, știu, o întrerup eu, melodia enervantă, apoi bla-blaul cu ,,apelul poate fi înregistrat”, cu așteptarea…

-Nu, nu numai asta. Alta și mai „măreață”.

Eu: Domnișoară, aș dori să știu când oferă consultații domnul doctor X.

Ea: Numele Dumneavoastră, vă rog!

Am crezut că nu m-a auzit bine și îi repet numele doctorului.

Ea: Nu, nu al domnului doctor, al Dumneavoastră!

Deci m-a înțeles! Fată deșteaptă, ce mai!

Eu: Dar nu vreau să mă programați.

Ea, blând: Am înțeles. Numele Dumneavoastră, vă rog.

Pentru că nu mă prezentasem când apelasem, iar ea își spusese numele, am crezut că îmi atrage astfel subtil atenția asupra impoliteții mele. Ii spun deci numele.

Ea:  CNP -ul Dumneavoastră, vă rog!

Eu: Nu, nu vreau să mă programați acum. Acum aș dori  doar să-i cunosc  programul, ca să știu dacă pot veni și când anume.

Ea: Da, da, cnp-ul Dumneavoastră, vă rog!

CNP- ul? Pentru o informație, m-am gândit. Ce fac ăștia cu CNP-ul meu, că doar nu sunt la bancă să scot bani din cont!

Eu: Nu îl știu pe de rost!

Ea: Îmi pare rău! Nu vă pot spune când are consultație doctorul la care doriți să veniți, dacă nu cunosc cnp-ul Dumneavoastră!

Eu: De ce? Nu aveți acolo programul? Începusem să mă enervez.

Ea, tot calmă: Ba da, dar nu mi se deschide sistemul!

Fulgerător mi-a trecut prin minte că nu e prea deșteaptă sau că o fi foarte obosită de vreme ce nu poate răspunde la așa o întrebare simplă, fără consultarea ,,sistemului”cu ajutorul cnp-ului meu, mare specialist în calculatoare!

Eu: Atunci ce e de făcut?

Ea: Puteți veni aici, ca să aflați.  Cu buletinul! Că și aici trebuie să notăm CNP-ul ca să vă răspundem.

Ce era să fac? I-am spus numele, cnp-ul, mai urma să mă întrebe adresa, dar asta o poate afla oricine de vreme ce le știe pe celelalte două. Poate doar numărul de la pantofi îl mai am secret,  că nu mi-am mai cumpărat demult o pereche! Îți dai seama? Toate astea, la telefon!!!! Bine că nu mi-a cerut numărul contului bancar, că pe ăla chiar nu aveam de unde să i-l dau, că, știi bine, nu am cont.

-Ei, nu fi și tu așa…

-Stai, stai! mi-a tăiat ea vorba. Că nu știi tot! Ai mai trimis în ultima vreme bani cu poșta?

-Nu! De ce? am întrebat eu uimită nevăzând legătura.

-Eu, da! M-am dus la oficiul ,,meu” poștal. Mi-s dragi fetele  de acolo: amabile, săritoare. Deși își cunosc clienții vechi, nu stau la povești cu ei în dauna celor care așteaptă, dar în timp ce ochii și mâinile le lucrează, găsesc un cuvânt bun pentru fiecare. Dorind să le ușurez munca și știind că e de obicei coadă și că  oficiantele, puține la număr, nu au timp de pierdut, m-am dus pregătită până în dinți cu totul pe hârtie, ca la carte: destinatar, expeditor, cod poștal, ș. a. m. d,  plus bani potriviți,  Când mi-a venit rândul, i-am întins mândră și sigură pe mine angajatei cele pregătite și am așteptat liniștită să-mi dea chitanța. Începe ea să scrie și numai ce o aud:

-Ați uitat să treceți CNP-ul!

Zâmbesc bucuroasă:,,Bine că mai e cineva care face și glume!” și… tac. Ea insistă:

-Nu ați scris CNP-ul, doamnă…Z

Crezând că glumește cu mine, că ne știm de o viață și, fiind sub impresia pățaniei cu policlinica, zâmbesc din nou și întreb cu subînțeles:

-Al meu sau al destinatarului?

-Al Dumneavoastră!

-Și… fără, nu se poate?

-Din păcate, nu!

Să nu fi trimis banii, nu puteam, așa că i-am spus în gura mare CNP-ul, să-l audă toți cei din urma mea, că n-am nimic de ascuns.

Și tu pe ăștia vrei să îi  iert, ba încă să îi  mai și iubesc, pe ăștia cărora nu le mai plac numele noastre, ci ne vor pe toți cifre?!? Nu numai că ne vor, dar, considerându-ne probabil animale, insecte ori mai știu eu ce bâzdâganie, nici  nu au minima politețe de a ne întreba dacă vrem să fim cifre!       Cifre într-un ,,sistem”!!! Ei, uite; mie îmi place numele meu din moși-strămoși și n-am chef să mi-l schimb nici pentru un milion de cifre!

Mă tot întreb: la ce i-o fi trebuit la policlinică  cnp-ul pentru a-mi spune o informație, că plăteam, nu ceream gratuitate ca să păgubesc statul care are banii tot de la mine! Să vadă că nu sunt un strigoi venit la consultație, numai așa, de dragul de a speria lumea? La ce le trebuie cnp-ul la poștă și, mâine-poimâine, mai știu eu pe unde?

Nu, nu mă refer la angajați, că ei sunt ca mine și ca tine, respectă niște reguli aiuristice impuse de alții de aici și din afară. Tu ești oarbă de-a binelea? Nu îi vezi pe ăștia  cum sunt, ce fac? Cum să îi iubești?

Era ambalată rău.

-Stooop! Oprește-te! Te simți bine?

-Cum să mă simt bine?

Tocmai aici e clenciul: ca să te simți în primul rând tu bine, trebuie să îi  ierți și să îi iubești!

-???

-Altfel îi faci ostatici care îți dau bătăi de cap.  Ostatici ai gândurilor, ai simțirii tale, o armată de prizonieri nevăzuți, chinuitori, care te-ar bântui mereu.

Auzindu-mă, se mai înmuiase:

-Nu știu cum i-aș putea iubi. Dragoste cu sila nu se poate! Şi apoi, la ce ar servi? Ar simți? I-ar face mai conștienți, mai responsabili față de ei înșiși, față de noi, mai buni?

-Categoric! Orice ființă se schimbă când e văzută, când se simte, se știe apreciatâ,  iubită. Atunci dă tot ce e mai bun din ea. Amintește-ți cum erai când…

A rămas puțin pe gânduri zâmbind parcă unei umbre. Apoi:

-M-ai convins! Cum să procedez?

-La fel ca mine și ca mulți alții. Ascultă: Pe cine iubești tu mai mult și mai mult?

-Parcă n-ai ști că sunt singură! Pisica!

-Foarte bine! Uite: îți imaginezi că ființa pe care o iubești, în cazul tău, pisica,  se află în fața ta. Între tine și ea, în linie dreaptă, pui persoana pe care o detești sau o urăști, după care începi să îi transmiți pisicii iubire, iubire și iar iubire, un fluviu de iubire. O încarci deci cu iubirea ta. Între tine și ea aflându-se și persoana sau persoanele detestate, iubirea ta trece prin ele și le încarcă și pe ele.

-Și ele simt?

-Categoric!  Nu numai că simt, dar și reacționează!  Își schimbă atitudinea. Am probat și nu numai o dată.

-Și crezi că merge și cu draga noastră clasă politică?

-Și! Poate cu unul-doi politicieni nu, dar cu ceilalți, da! Da! Le acord încrederea mea, deși  au ajuns acolo și neaveniți fiind favorizați  de sistemul votării pe liste de candidați. Și apoi gândește-te la presiunea care e pusă pe ei, aflați între ciocan și nicovală! Fie vorba între noi nu aș vrea să fiu în locul niciunuia.

Imaginează-ți pentru o clipă: o țară întreagă să le trimită  iertare și  iubire, iubire și iertare  pornite din inimă, tuturor politicienilor, tuturor celor aflați la conducere, tuturor celor din ministere, din tot aparatul de stat… sau, măcar să se roage pentru ei, ca și cum s-ar ruga pentru propria familie!!! Am vedea minuni! S-au mai făcut rugăciuni colective cu rezultate uimitoare în America, în alt context și cu alt scop, pentru unii mai răi decât ei.  Am auzit asta de la domnul Dumitru Constantin Dulcan și  nu numai  de la dumnealui!  Au mai scris, au spus și alții demni de încredere. Chiar dacă n-ar fi decât istorisirea despre rugăciunea colectivă continuă a întregului sat în timp de molime de care ți-a povestit străbunica ta  și tot ar merita să fie încercat. N-ar avea nimeni nimic de pierdut,  nu ar face nimănui niciun rău.

-Poate că ai dreptate. La urma urmei țara este ca un sat imens, o familie uriașă, cu tot felul de membri. De ce să nu ne rugăm cu înțelegere și iubire pentru toți?

A rămas pe gânduri. Se vedea că o frământa ceva. Am tăcut, lăsând-o să se adune până când am auzit-o:

-In sat nu era mare lucru  să se roage toți în același timp. Dacă  începeau să bată clopotele, știau  ce  înseamnă asta  și făceau ce le spunea preotul, el bucurându-se, la fel ca  în unele sate din zilele noastre, de cea mai mare  putere de influențare, mai mare decât a  primarului ori a jandarmului, dacă or fi avut  jandarm.

Cum să se roage  în aceeași zi, la aceeași oră, în același minut, toată suflarea României în  seolul XXI?    Ce rugăciune  să alegi, că toate sunt bune…

-Oare cea a părintelui Gherontie Puiu, întemeietorul și  fostul stareț al mânăstirii Caraiman ar fi potrivită?

-Aa, da! Aceea cu ,,Întoarce-i, Doamne, la bunătate și la rugăciune pe toți vrăjmașii mei. Amin”?

-Da, da! Aceea!  Îți amintești? Părintele o dădea scrisă fiecărui om care venea  la cuvioșia  sa cerându-i  sfat și o însoțea doar de indicația: ,,Spune Mata rugăciunea asta  de 30 de ori pe zi, timp de 40 de zile și ai să vezi!”, fără alte precizări.

Am  spus-o, când a fost cazul, concentrându-mă pe ea, cam oriunde. Uneori nu aveam timp s-o gândesc de  treizeci  de ori la rând, că intervenea câte ceva. O  continuam mai târziu. Ştii ce am observat?. Mă simțeam extraordinar de bine când o spuneam cu bucurie, ca și cum rezultatul era deja dobândit. Cred că aplicam intuitiv niste recomandări din Biblie, n-aș putea  spune care, recomandări confirmate de cercetările savanților: emoția pozitivă și dorirea binelui celuilalt, te ajută în  primul rând pe tine  însuți. Incet încet i-am făcut niște adăugiri  după capul meu. Acum o spun așa:

  ,,Cu iubire, bucurie, smerenie și recunoștință  Îți mulțumesc Doamne, că  îi  întorci la bunătate și la rugăciune pe toți vrăjmașii noștri și ne  întorci și pe noi toți, așa cum este cel mai bine din toate punctele de vedere pentru  fiecare, toți, toate, tot. Amin. Mulțumesc tuturor. Amin, amin, amin!”

-De ce ,, noștri” și nu ,,mei” , de ce  să ne întorci ,,și pe noi toți”?

De ce,,așa cum este cel mai bine din toate punctele de vedere pentru fiecare,  toți, toate, tot”?

Cine sunt acei ,,tuturor” ca să le mulțumești?

De ce tuturor?

-Când spun ,,noștri”, ,,și pe noi toți”  cuprind  toată familia: veri, unchi, toate rudele, prietenii,  vecinii, cunoscuții. E posibil ca și ei să aibă vrăjmași pentru care nici nu concep că se pot ruga,  cu toate că și aceia au nevoie de ajutor pentru a se putea schimba  în cazul  în care ar dori să  facă acest pas. Şi apoi, cinstit vorbind,  sunt eu  bună  întotdeauna? Dacă aș fi bună, aș mai  avea dușmani? Vorba aceea: ,,nu iese fum până nu faci foc”  iar pe Dumnezeu nu  IL mint, nici  pe mine.

Ţi-am mai povestit de nașii mei minunați, Ilie  și  Maria. Mă miram că se roagă atât de mult pentru noi, fără  a aștepta măcar un ,,mulțumesc”. Ştiam că se roagă: simțeam.  I-am întrebat într-o zi de ce se ostenesc atât pentru mine. Mi-au răspuns: ,,Tu ai avut și ai poverile tale. Nu ai știut sau nu ai putut să te rogi pentru ajutor. Uneori nu poți nici acum, că te potopesc și trebuie să le faci față. Nu-ți mai stă gândul la rugăciune. Se cuvine să  te ajutăm să le duci, să ne  ducem poverile unii altora atunci când sunt prea grele și  nu mai putem. De aceea înmulțim rugăciunea, ca  să fim  ajutați toți”. Ce mă împiedică să le urmez exemplul dacă pot, atunci când pot?

De ce ,,așa cum este cel mai bine din toate punctele de vedere…”?

Pentru că, poate, unii nu vor să se întoarcă, nu vor să se schimbe.  Li se respectă liberul arbitru, fără însă a face rău celorlalți.

-Măi, ce deșteaptă ești!

-Nu eu sunt deșteapta. Asta am învățat-o de la Mitruț  Branc.

-Cine sunt acei ,,tuturor”?

-Sunt o mulțime. În primul rând Dumnezeu care îmi ascultă  cererea și  mi-o  îndeplinește,  apoi Maica Domnului care l-a inspirat  pe părintele Gherontie,  părintele însuși  care mi-a dat-o,  vrăjmașii care au venit în viața mea  pe de o parte ca să mă  învețe ce este răul  pe care să nu-l fac  și  pe de altă parte pentru a-mi arăta că nu sunt perfectă, că mai am de lucru cu mine însămi. Suntem  de asemenea  noi toți, cei care ar trebui să fim întorși  la bunătate și  la rugăciune, spre binele nostru  și al tuturor. Poate că mai sunt și alții care nu-mi vin în minte în acest moment.

– M-ai convins.  Cred că am să spun și eu ca tine rugăciunea parintelui Gherontie Puiu.  Mai am o  dilema: cu viitorul ce faci? Nu mă refer la viitorul personal, ci la cel al  României.

-Cu viitorul?  Viitorul începe azi. Nu stiu cine a spus asta, dar mi de pare frumos și  mobilizator. Familiar  vorbind,  ÎI ,,pasez”  lui  Dumnezeu problema, fără a-L lăsa numai pe El să muncească. Îmi fac și eu partea de treabă. Pentru că  sunt  politicoasă încep prin a-I mulțumi  pentru conducătorii  minunați pe care ni-i va scoate în cale  și  pentru înțelepciunea pe care ne-o dă pentru a-i putea vedea, aprecia, pentru puterea de a-i susține.

– De unde crezi tu că  ne scoate EL  astfel de conducători? Face așa… hocus-pocus  și …uite conducătorul ideal, coborât cu hârzobul din cer? Ia-l, neamule!?

Am izbucnit amândouă în râs. Apoi:

-Hm! N-ar fi rău să ne pice para  mălăiață în gura lui Nătăfleață, dar pe Terra nu prea merge așa. Oamenii nu apar din neant;  pot fi văzuți, cunoscuți. Unii, fie că se află acum la conducere, fie că nu,  sunt sau  au mai fost în  atenția  opiniei publice,  se găsesc materiale despre ei.  Trebuie numai să  le căutăm,  să comparăm ce au făcut cu ceea ce au declarat persoanele respective și  să vedem  dacă  faptele  și spusele lor sunt  în armonie și răspund nevoilor și  dorințelor, aspirațiilor poporului, națiunii, țării.

            – Îți dai seama ce spui? Noi suntem milioane și ei câteva sute, ori mii. Cum să le  știe, ba să le mai și satisfacă pe toate ?

  –Nu e chiar atât de greu.

 –Convinge-mă!

-Bine. Te rog să  îți imaginezi  cum ai vrea să fie partenerul tău de viață, luat cu acte în regulă. Calitățile fizice nu  sunt importante.

 -Nu văd legătura, dar  fie! Va dura ceva timp: sunt foarte pretențioasă.

-Am răbdare.

           În timp ce  se gândea, mi-am trecut în  revistă răspunsurile altor câțiva prieteni. Incepuseră cu  dragostea: dragostea pentru ei / ele, copii, pentru toți ai lor si capacitatea de a-și considera partenera/ partenerul egal cu ea/ el. Abia apoi   veneau celelalte:  respectul  față de propria persoană, de ceilalți, discernământul, fermitatea și curajul  în situații limită, omenia, diplomația, compasiunea, intransigența în fața amestecului altora, oricât de apropiați, în  treburile interne ale familiei,  la nevoie ieșirea din tipare, din spiritul de turmă, hărnicie,  înțelepciune, chibzuința în  administrarea bunurilor materiale, grija și puterea de a asigura siguranța fizică, materială  și emoțională, capacitatea de a-și  înfrânge orgoliul personal  când e spre binele familiei și  altele.   Fiecare le prioritizase altfel,  însă aceste  calități se găseau cam la toți cei întrebați, e drept nu prea mulți

A inceput și ea: iubirea…  A continuat  aproximativ la fel ca ceilalți.

            –Să-ți  arăt  acum legătura. Chiar tu ai remarcat faptul că țara poate fi asemuită cu un sat mai mare, cu o familie uriașă. Ei bine, așa cum vrei și ar trebui să fie capul familiei, așa ar trebui să fie capul țării. Ţi-am citat-o pe Sanda, pe care o cunoști  și tu. Când spunem ,, capul țării” nu ne referim numai la o singură persoană, ci la toți cei mari sau mai puțin mari  care conduc orice colectiv, fie el cât de mic.  Dacă ei ar conștientiza cât de importanțti sunt în  calitate de ,,cap al familiei” și și-ar asuma responsabilitatea, lucrurile ar merge altfel. Iar în  privința hotărârilor luate pe repede  înainte, le amintim  obiceiul  de a se ruga pentru ajutor de Sus al  medicilor buni care asta fac  înainte  de a se afla în fața pacienților iar în cazuri  deosebite uită de orgolii și cer părerea confraților.  Se gândesc nu numai la actul medical punctual, ci și la consecințele lui, la viitorul  bolnavului. Nici croitorii nu se grăbesc: măsoară  de trei ori înainte de a tăia o dată.  Sunt atâția alții, din toate profesiile care întâi chibzuiesc și apoi acționează.

-Buun! Am înțeles. Să revenim la punctul de la care am plecat.  După ce te-ai documentat, ce faci?

-Nu numai după, ci chiar de acum! Acționez!

-Acționezi?!? Cum?

-După puterile mele. Şi bine ar fi să nu fiu singura.  De pildă  mi se pare normal să nu facem economie de laude și recunoștință atunci când  sunt corecți, să le atragem atenția  ferm, dar civilizat, cu blândețe și bună cuviință când credem că greșesc și, mai ales, să le spunem ce dorim, ce așteptăm de la ei.  Nu e cazul și nici momentul de a ne menaja  telefoanele, calculatoarele, ori pixurile și foile de hârtie.

-Tu vrei ca eu să scriu?!? Nici nu mă gândesc! Eu n-am talent la scris!

-Da, da, eterna scuză a unora modești!  Nu-ți cere nimeni să ai talent ca doamna Mihaela Malea Stroe,  însă nu e mare scofală să scrii  într-un e-mail cam  așa:

 Stimate Domnule/  Stimată Doamnă( funcția, prenumele, numele )

 Sunt…..( prenumele  și numele tău), cetățean român.

          Vă mulțumesc  pentru modul în care ați( vorbit, votat, susținut cauza , etc…) Intervenția Dumneavoastră la… m-a bucurat.

 Vă felicit  din toată inima.

 Cu aleasă prețuire, ….

       prenumele  și numele tău

 sau:

 Stimate Domnule/ Stimată Doamnă.(funcția, prenumele, numele)

 Mă numesc……

           Cu nespus regret mă văd nevoit/ă  a vă spune ca m-ați dezamăgit  prin ( votul ,  declarația, felul în care ați abordat ,  etc) care s-au dovedit a fi dăunătoare pentru interesele României și  ale poporului român din care am onoarea de a  face parte.

  Respectuos vă rog ca pe viitor să…

 Cu  cele mai bune gânduri,  

prenumele și  numele tău

Să  știi ca ei citesc toată corespondența.  De ce să nu o folosim? Și nu în ultimul rând, să ne rugăm  ca buni creștini ce ne suntem,  măcar cum putem  fiecare, cum știm, unde și  când putem, poate chiar cu rugăciunea  dată de părintele Gherontie

Vrei să-ți  mai spun una  care mi-a mers la inimă? Am găsit-o în cartea domnului profesor doctor Pavel Chirilă  ,,MĂNĂSTIREA CĂLUGĂRA – UN PUSTNIC CARE STRIGĂ DIN PUSTIU: (Editura Christiana – București 2021), la pagina 6.

       ,,Învață-i, Doamne, pe robii Tăi să nu otrăvească leagănul creației Tale, să-l păstreze întreg și curat și să trăiască în pace cu toți oamenii, ca să nu fie ei înșiși pricină a suferinței lor.

           Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-ne putere ca să-i iubim pe vrăjmașii noștri, pentru ca binecuvântarea și viața să  stăpânească în inimile noastre și în toată lumea Ta.Amin!”     

                                                            ***

Pusesem punctul final și  mă pregăteam să semnez când a sunat telefonul.

– Te-am deranjat? Ce făceai?

-Tocmai terminasem de transcris un fragment de rugăciune care îmi place și pe care doresc

să-l împărtășesc.

-Rugăciune? Tu crezi că ne mai ascultă cineva, că noi mai contăm în fața lui Dumnezeu, așa biciznici cum suntem?

-Da! Contăm! Contăm foarte mult!  Dacă fiecare picăturică de apă din ocean, chiar și  dintre cele din  adâncul cel mai adânc al Groapei Marianelor ar fi gândit ca tine, tu n-ai mai putea vedea marea, oceanul

-și  dacă fiecare fir de nisip… mi-a preluat ea vorba

-Da, pe umerii fiecărui firicel de nisip, pe umerii fiecărei picături de apă se sprijină Cerul!

Depinde numai de picătura de apă din  adâncul oceanului sau  de firul de nisip din întinsul pustiului să Il vadă, căci EL  pe fiecare ne știe, ne vede, ne ascultă, ne ajută!

Note

Acest material nu ar fi  fost conceput și scris

-dacă doamna Mihaela Malea Stroe, la care fac referire  în  versurile de la  început, nu ar fi   semnalat  cu suflet îndurerat, cu emoție autentică, aleasă știință și talent aspectele consemnate în  articolele menționate în titlu,

-dacă ele  nu ar fi fost publicate de minunata revistă ,,La pas prin Brașov”,

-dacă discutând uneori îndelung cu prietenele  Lidia, Sanda, Loredana, Mihaela, Lucia, Camelia  și prietenul Ioan, ei nu mi-ar fi semnalat și lămurit, fie și numai printr-un singur cuvânt, o singură observație, unele aspecte  necunoscute sau neînțelese de mine până atunci,

-dacă ,,domnii” Google și  Dex  nu mi-ar fi stat la dispoziție cu informații pertinente la orice oră,

-dacă nu m-ar fi trecut prin gând că ceea ce scriu i-ar putea fi de folos fie și numai unui singur om.

Le mulțumesc deci cu aleasă recunoștință domniilor lor, tuturor celor pomeniți aici, tot la fel cum vă mulțumesc și dumneavoastră, cei necunoscuți mie,  pentru bunăvoința  și răbdarea de a-l citi.

   Rodica Matilda Miulescu

Material publicat în premieră pe pagina La pas prin Brașov

    Redactia

    Lasă un răspuns