29 martie 2024

Contact us

Sărbătoarea Junilor, file din poveste

 Sărbătoarea Junilor, file din poveste

Ca în fiecare an, în prima duminică după Paști, denumită și Duminica Tomii, cele șapte cete de Juni Brașoveni – Junii Bătrâni, Dorobanții, Curcanii, Roșiorii, Albiorii, Brașovechenii și Junii Tineri – coboară călare în oraș, purtând portul lor de sărbătoare, într-unul dintre cele mai importante evenimente ale orașului și cele mai frumoase din țară, îndrăznesc să afirm, cu lipsa modestiei faptului că m-am născut și trăiesc în Brașov.

Iar în acest an a fost o sărbătoare deosebit de frumoasă, favorizată de vremea bună, de faptul că oamenii își doreau să iasă în natură și să își întâlnească prietenii, rudele și cunoștințele, dincolo de parada în sine. Pentru că au fost în oraș cca. 200 de cai și probabil câteva zeci de mii de oameni iar un lucru care mi-a atras atenția este acela că marea majoritate a oamenilor se îmbrățișau când se întâlneau deci le făcea plăcere!

Și dacă de azi-dimineață curg sute și poate chiar mii de fotografii pe mai multe rețele de socializare, legate de Paradă și de sărbătoarea ulterioară de la Pietrele lui Solomon, și dacă Junii au trecut călare în anul Centenarului Marii Uniri cu demnitate și mândrie, făcându-ne pe unii dintre noi să ne emoționăm la cote înalte, și dacă am avut ocazia să admirăm exemplare cabaline foarte frumoase, ei bine, a existat în acest an și un moment cu totul special și poate inedit (posibil că au fost și în alți ani, dar fără mediatizare): cererea în căsătorie adresată Carolinei, de către Călin.

Nu este vorba despre „Călin (File din poveste)” de Mihai Eminescu ci despre Călin, un June brașovean, care a descălecat de pe un cal alb și despre cea pe care a ales-o inima lui. Câtă emoție a fost acolo? Pentru o viață, cu siguranță! Drum lin în ceea ce ați început împreună și poveste frumoasă!

„Ce tresari din vis deodată?

Tu auzi pășind în tindă –

E iubitul care vine

De mijloc să te cuprindă

Și în fața ta frumoasă

O să ție o oglindă,

Să te vezi pe tine însăți

Visătoare, surâzândă. ”

Fotografiile au fost realizate prin captură de imagine din filmulețul doamnei Electra Ghiza, căreia îi mulțumesc.



Video: Electra Ghiza – facebook

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.