29 martie 2024

Contact us

Scrisoare de Crăciun: Copile drag, de pretutindeni

 Scrisoare de Crăciun: Copile drag, de pretutindeni

Săptămâna trecută am scris câteva rânduri pe o felicitare pentru un băiat de 14 ani, căruia sper că am reușit să îi fac o bucurie, cu un cadou mai mult simbolic, făurit cu implicarea mea, a puștiului meu și a părinților mei dar și cu regretul că facem astfel de lucruri doar de Crăciun. Pornind de la ceea ce i-am scris lui, am imaginat o scrisoare către copiii de toate vârstele sau cei care suntem acum adulți:

Copile drag, de pretutindeni,

Dintotdeauna, scrisorile s-au trimis de la tine către mine dar anul acesta îți scriu eu, ție. Eu, Moș Crăciun pe care poate că l-ai cunoscut ca Moș Gerilă, când erai mic. De acum ești mare dar aș vrea să știi că Moș Crăciun există și așa a fost mereu! Și îți spun de unde vine el de fapt: din sufletele oamenilor și din bunătatea lor căci da, oamenii ar trebui să fie buni mereu și nu doar de Crăciun.

Iar una dintre caracteristicile bunătății este modul de a folosi vorbele. Atunci când este rostit, cuvântul poate să mângâie sau să lovească, să aline sau să certe, să acuze sau să scuze, să salveze sau să sperie, să ridice sau să coboare, să caute sau să găsească, să folosească sau să încurce, să unească sau să despartă, să aducă iubirea sau ura, simpatia sau disprețul. Uneori alegem să nu îl rostim ci să îl așezăm undeva într-o cutie, pentru că nu vrem să rănim, tocmai pentru că am fost răniți.

Un alt semn al bunătății sunt zâmbetele pe care le dăruim și cele pe care le primim. Căci ce hrană și leac mai bun există pentru orice supărare sau tristețe a unei zile, în afară de lumina de pe chipul cuiva care zâmbește, fie că este cineva din cei apropiați, cineva dintre colegi sau pur și simplu cineva necunoscut?

Suntem buni și atunci când știm să îl ascultăm pe cel de lângă noi, să îi răspundem, dacă ne cere părerea și să dovedim astfel că ne pasă de el, că nu ne este indiferent. Fiecare ia propria decizie însă îi este de ajutor un sfat sau mai bine zis un strop de căldură.

Așadar, cele trei daruri pe care ți le ofer iar tu la rândul tău le poți oferi nu sunt aur, smirnă și tămâie ci: vorba bună, zâmbetul și înțelepciunea de a asculta.

Urmează-ți cu încredere calea căci dacă ai ales-o, înseamnă că este cea care ți se potrivește! Sărbători cu bucuria minunii că suntem și că ne avem unii pe ceilalți!

Te îmbrățișez cu drag,

                       Moș Crăciun

Credit foto: Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.