Sezatoare in Schei, acasa la Juni
O manifestare cât mai aproape de ceea ce reprezentau șezătorile pe vremea bunicii începută dis-de-dimineață la Mediatecă și continuată la Casa Junilor.
Încercăm să ne întoarcem la origini, să trăim frumos și curat ca strămoșii noștri, să redescoperim vechi meșteșuguri (mai puțin poluante sau, dacă se poate…deloc nocive), vechi rețete de bucate, gusturi și mirosuri întipărite în mințile și inimile noastre.
După vizionarea unui scurt documentar despre obiceiurile și tradițiile Junilor din Săptămâna Luminată și o prezentare a unor produse tradiționale preparate în casă după rețete străvechi s-a trecut la partea de degustare. Brânzeturi, cozonaci, slănină și aperitive făcute în casă. Toate au fost stropite cu băuturi tradiționale ale junilor.
O rețetă veche, simplă, care s-a păstrat în Șchei este un aperitiv numit ”Krampampuli”.
În armata austriacă soldații primeau în fiecare dimineață cafea, iar cei care nu doreau cafea primeau o ceașcă cu supă de chimen. Unii păstrau supa de chimen și își făceau Krampampuli, cu un pic de zahăr și o cană de alcool, date în clocot.
Numele provine de la o băutură cu ienupăr numit Krambambula (1598) și este adus de Ambrosiuns Vermöllen (originar din Olanda, stabilit în Danzig). Fiind o băutură ieftină, cu o largă răspândire în centrul Europei, era cunoscută mai ales printre militari și studenți, datorită amestecurilor de arome diferite de la o zonă la alta (în Polonia și Galiția se punea vodcă, în spațiul german amestecul se făcea cu gin sau alcool cu ienupăr.). Și denumirea băuturii a suferit mai multe transformări de-a lungul vremii, însă baza preparării a rămas aceeași. Venind din partea unor descendenți ai acestui vechi cartier, informațiile oferite de Istoricul Dr. Alexandru Stanescu sunt neprețuite.
Am admirat două cămăși autentice cu o vechime de aproape două secole (sper să fi reținut corect) purtate de juni la sărbătorile din an, cămăși care vor fi modele pentru viitoare replici pe care vom încerca să le realizăm în viitorul apropiat. Elemente de pe aceste cămăși au fost reproduse pe obiecte din lemn care decorează pereții casei.
Făcând referire la aceste elemente decorative utilizate în cusăturile din Șchei, am reținut două dintre cele mai importante – frunza de stejar și ghinda, specifice locului.
Sunt convinsă că nu multă lume știe ce semnifică data de 22 aprilie. ONU a declarat această zi ca ”sărbătoare oficială a planetei Pământ și o expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.”
(https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Planetei_P%C4%83m%C3%A2nt )
Eu personal, am avut dublă motivație și, cu bună știință, am sărbătorit și ”Ziua Planetei Pământ” la Casa Junilor.
Bucuria revederii și timpul petrecut împreună este întotdeauna valoros iar grupul de turiști care și-a exprimat dorința să cunoască obiceiuri și tradiții ale noastre au fost o surpriză plăcută și un prilej de mândrie pentru noi.
Mulțumim din suflet gazdelor pentru invitație, care pe lângă scopul principal al reuniunii ne oferă întotdeauna și unul adiacent, un bonus-surpriză, care completează informațiile despre tradiția locului și ne face să ne simțim mândri de moștenirea noastră culturală.
Credit foto: Dan STRĂUŢI
Video: YouTube