„Silvia”, regina Ceardașului, pe scena Operei Brașov
Miercuri, 19 aprilie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, primul eveniment la care ne reîntâlnim, după Sărbătorile Pascale, este „Recitalul de la ora cinci”, susținut de soliștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Silvia Micu – soprană, Adrian Mărcan – bariton și Dan Popescu – bas.. La pian îi va acompania Lioara Popa. Prezintă: Simona Manole.
În programul recitalului sunt cuprinse arii din operele „Faust” și „Romeo și Julieta” de Ch. Gounod, „Pescuitorii de perle” de G. Bizet, „Hamlet” de A. Thomas, „Tezeu” de J.-B. Lully, dar și lied-uri din repertoriul francez: „Les Berceaux” de G. Fauré, „Les chemins de l’amour” de F. Poulenc.
- Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Vineri, 21 aprilie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm să luați parte la repetiția generală cu public a spectacolului cu opereta „Silvia” de E. Kálmán.
Preț bilet: 20 lei
Vineri, 21 aprilie 2023, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov, programăm o seară de muzică spaniolă intitulată „Nuit d’Espagne”, susținută de Anda Pop – soprană, solistă a Operei Brașov, și de interpreții la chitară clasică: prof. univ. dr. Corneliu George Voicescu la Facultatea de Muzică – Universitatea „Transilvania” Brașov și Andreea Voicescu, studentă la aceeași facultate.
Ne vom delecta cu piese din repertoriul hispanic, adaptate pentru chitară clasică, cum ar fi: „Danza Andaluza op. 37, nr. 5”, „Maja dolorosa nr. 2 și nr. 3”, și „Amor y odio” de Enrique Granados, „Nana” de M. de Falla, „Oblivion” de A. Piazzolla, „Habanera” de G. Bizet sau „Nuit d’Espagne” de J. Massenet. Aranjamentele pentru majoritatea pieselor din acest recital îi aparțin lui Corneliu George Voicescu.
„Colaborarea cu Opera Brașov este una mai veche, au fost mai multe ocazii de a reuni cele două instituții implicate și în recitalul de vinerea aceasta: Facultatea de Muzică din cadrul Universității «Transilvania» Brașov și Opera Brașov. De asemenea, și colaborarea cu excepționala soprană Anda Pop este de mai lungă durată.
Repertoriul serii de vineri este unul diversificat, în sensul că sunt abordate lucrări spaniole, aranjate de mine, în cea mai mare măsură. Un lucru inedit este și faptul că am inclus încă o chitară de acompaniament, de aceea a trebuit să reorchestrez partiturile, ele fiind, de fapt, scrise pentru voce și pian. În cadrul evenimentului, am cuprins piese de Enrique Granados, avem o «Ave Maria» mai specială, de William Gomez sau «La Petenera» de Federico Torroba, lucrări foarte frumoase. Folosind procedeul «scordatura» am reușit să ne adaptăm la orice tonalitate și la orice tip de voce. Și pentru soliștii vocali reprezintă o provocare, remarcabila soprană Anda Pop fiind, desigur obișnuită, să cânte cu acompaniament de pian sau cu orchestră. În consecință, nu numai impresia artistică va fi mult augmentată, ci și prestația ei va fi alta în momentul în care va cânta cu un instrument care nu are o dinamică atât de puternică. Sigur că este nevoie și de o adaptare a solistului la potențialul dinamic al chitarei clasice. Eu sper că va fi un recital reușit și să placă publicului”, afirmă prof. univ. dr. Corneliu George Voicescu.
- Recitalul durează o oră și 15 minute și nu are pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Sâmbătă, 22 aprilie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm la spectacolul cu opereta „Silvia” de E. Kálmán, o foarte îndrăgită lucrare.
Premiera mondială a avut loc pe 17 noiembrie 1915, la Teatrul Johann Strauss din Viena, având la bază un libret scris de Leo Stein şi Bela Jenbach şi revăzut apoi de István Békeffy şi Kellér Dezső; premiera operetei „Silvia” de la Opera Brașov – iunie 2012. Montarea actuală relevă atmosfera plină de viaţă a cabaretului unguresc, precum şi opulenţa palatelor vieneze, păstrând toată voioşia unei epoci frumoase, cunoscută sub numele de „La belle époque”.
Dragostea dintre Silvia, o celebră cântăreață de cabaret, și prințul Edwin este profund dezaprobată de familia lui Edwin. Mai ales mama acestuia, prințesa Cecilia, este deosebit de afectată de această relație, considerată scandaloasă, și încearcă să o împiedice prin toate mijloacele. Toate aceste uneltiri ale prințesei Cecilia duc la despărțirea celor doi îndrăgostiți.
Prietenii Silviei și ai lui Edwin (Boni, Feri și Miska) reușesc să o convingă pe prințesa Cecilia să recunoască faptul că și ea a fost, de fapt, în tinerețe, o cântăreață de cabaret, care și-a părăsit iubitul pentru a ajunge în rândul aristocrației. Cuprinsă de remușcările stârnite de amintirile tinereții, prințesa Cecilia – Cilico, pe numele ei de cântăreață – și-a dat consimțământul pentru căsătoria lui Edwin cu Silvia, care a devenit noua „regină a ceardașului”.
În distribuție: Silvia – Cristina Coatu, Edwin – Alexandru Aghenie, Stazi – Corina Klein, Boni – Mugurel Oancea, Feri von Kerekes – Valentin Marele (debut), Prinţul Leopold Maria – Marian Rește (debut), Cecilia – Lăcrămioara Schuller (debut), Mişka – Lorand Cristian, Generalul von Rohnsdorff – Paul Tomescu, Arhiducele – Ștefan Schuller, Notarul Kiss – Dorin Iuga, Martorii – Cristian Dicu, Emil Dumbravă, Daniel Vâlcoci, Leontina – Mariana Tomescu, Cristina – Irina Iftene, Carolina – Rodica Iuga, Fetițele vesele – Alina Ichim, Mihaela Marele, Andromeda Nemeș, Anca Panait. Își dau concursul Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Dorin Coșeriu. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Iulian Sandu.
- Spectacolul durează trei ore și 10 minute și are două pauze.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Biletele pentru repetiția generală se pot cumpăra atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 sau cu o oră înainte de începerea repetiției (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov