Spălatul iilor la râu, șezătoare urbană cu rol demonstrativ
Un alun bătrân și plin de roade ne-a adăpostit la umbra lui în timp ce soarele albea iile vechi, proaspăt limpezite în apa rece de munte. Bijuteriile noastre tradiționale, originale, unice, încărcate de semnificații respiră istoria celor ce le-au purtat, pentru că la fiecare spălare ne întrebăm cine a fost cea care a purtat-o și cum a reușit să parcurgă proba timpului fără transformări vizibile.
A mea are puțin peste 80 de ani și mi-aș dori să reziste încă pe-atât. Pentru ca acest vis să fie realizabil, trebuie să ne amintim procedeele pe care le foloseau bunicile și străbunicile noastre. Îndrumați de un istoric pasionat, Alexandru Stanescu, completând informațiile cu amintiri ale doamnelor care împărtășesc aceleași pasiuni și care au trăit o copilărie la țară prin preajma bunicilor, putem reconstitui pas cu pas etapele parcurse.
Deși trăim la oraș, nu uităm de unde am plecat și mai ales, nu uităm moștenirea culturală ce ne definește și ne diferențiază de restul lumii, ADN–ul nostru. Varietatea modelelor, croielilor, formelor, culorilor și simbolurilor ne transmit informații ce pot fi tălmăcite, interpretate. IA nu este un simplu articol de îmbrăcăminte, este o stare. Mă repet când spun că atunci când îmbraci IA te simți specială, ca mireasa-n ziua nunții. Mireasă ești pentru o zi dar îmbrăcând IA te simți ”mireasă” în fiecare zi.
De aceea mă bucur că, cel puțin în Brașov, la inițiativa Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului a debutat zilele acestea un proiect cultural – ”Muzeul din Casa Junilor” – care încearcă să pună în valoare moștenirea culturală brașoveană și ardeleană prin realizarea unor activități muzeale, expoziții tematice dedicate portului Junilor din Șchei, a costumului popular din Țara Bârsei și Transilvania, a simbolurilor și motivelor specifice preluate de pe ii, de pe cămășile junilor, ștergare și alte obiecte ce aparțin colecției Uniunii Junilor dar și unor colecții private.
Cu ajutorul unor meșteri artizani și a unor specialiști în etnografie și restaurare, se vor desfășura ateliere, șezători și demonstrații de cusut, țesut, brodat, vizite ghidate, video–proiecții pe diverse teme. Toate categoriile de vârstă au acces la informații și pot participa la ateliere. Mulțumim pentru invitație.
Următoarele luni din an se anunță interesante. Tradiția merge mai departe pentru că ni se alătură mulți copii pasionați de cusături tradiționale și dornici să învețe.
Mulțumesc dragilor mei colaboratori Remus Costan, Alma Almita și Mircea Tomescu pentru că m-au ajutat să completez acest album, astfel am reușit să termin de cusut ceea ce îmi propusesem.
1 Comment
Dragut articol, aceste obiceiuri ramase sunt ca o capsula a timpului.