29 martie 2024

Contact us

Spitalul regional de urgență – un proiect comun al Primăriei Brașov, Consiliului Județean și Ministerului Sănătății

 Spitalul regional de urgență – un proiect comun al Primăriei Brașov, Consiliului Județean și Ministerului Sănătății

– La sfârșitul acestei luni vor fi prezentate brașovenilor conceptul arhitectural, structura și costurile pentru construirea spitalului regional –

Ieri, 9 martie, primarul Allen Coliban și președintele CJ Adrian Veștea au avut o conferință de presă comună având ca temă stadiul proiectului construirii spitalului regional și parteneriatul dintre cele două autorități și Ministerul Sănătății pentru edificarea lui. Cei doi au subliniat că acest proiect este una dintre investițiile importante ale regiunii, pe care cele două autorități publice trebuie să le implementeze împreună.

,,Astăzi am avut o discuție aplicată (cu președintele CJ Adrian Veștea n.n.) pe forma pe care o va avea acordul de parteneriat, pe demersul comun și pe faptul că spitalul regional Brașov este unul dintre cele 4 spitale regionale de care Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene ar trebui să țină cont în perioada următoare, în sensul de atragere de fonduri nerambursabile, cu atât mai mult cu cât țara noastră dispune de fonduri europene în domeniul sănătății. Am discutat, totodată, de perspectivele de continuare a acestui proiect, pentru că, așa cum știți deja, vorbim de o primă fază, pentru spitalul regional, care însumează paturile pentru medicina de urgență, dar vorbim și despre o fază a doua, care să adauge la clădirea principală a spitalului funcțiuni complementare, astfel încât, la final, să avem un concept de «medical city» la Brașov. Este un proiect important de investiții în infrastructura medicală din Brașov, un proiect important pentru comunitatea brașoveană, în care suntem parteneri, Consiliul Județean și Primăria Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.

Președintele CJ, Adrian Veștea, a subliniat importanța faptului că există o bună colaborare între cele două administrații pentru toate proiectele comune, iar proiectul spitalului regional este unul al brașovenilor, nu al unei administrații sau al alteia.

„Suntem o echipă, în ciuda unor discuții apărute în spațiul public, și vom face în așa fel încât să lăsăm deoparte orice ambiții și orgolii, pentru a materializa acest obiectiv extrem de important pentru Brașov. Sunt oportunități de finanțare pe care nu le-am mai avut până în prezent și cred că, împreună, trebuie să facem front comun pentru a materializa aceste proiecte importante pentru Brașov. Nu sunt proiectele lui Allen Coliban, nu sunt ale lui George Scripcaru sau ale lui Adrian Veștea, sunt proiectele brașovenilor și este foarte important să beneficiem de situația în care ne aflăm și să facem front comun pentru ca și Brașovul, alături de celelalte 3 spitale regionale, să primească atenția cuvenită pentru a putea duce la bun sfârșit acest proiect. Este o perioadă în care se pregătesc proiectele pentru a accesa fondurile existente pe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.n.). De asemenea, se pregătesc viitoarele oportunități de finanțare pe programele operaționale regionale, și cred că ar fi important să luăm startul cum trebuie, să elaborăm documentațiile necesare în așa fel încât să putem fi eligibili și să începem construirea acestui spital”, a precizat președintele CJ Adrian Veștea.

Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional Brașov a ajuns la faza finală, a stabilirii a detaliilor pentru scenariile tehnice și a detaliilor din devizul general. S-a făcut o evaluare a echipamentelor existente la nivelul spitalelor din Brașov, s-a elaborat lista de echipamente necesare pe fiecare specialitate, iar consultanții au făcut o cercetare de piață, astfel încât echipamentele prevăzute pentru acest spital să fie la cel mai înalt nivel. Toate aceste date au fost stabilite luând în calcul toate cele trei posibile scenarii tehnice.

După discuțiile și cu reprezentanții primăriei, experții au stabilit modul în care va fi structurat, din punct de vedere constructiv, acest spital. S-a stabilit, pe cele 3 scenarii, poziționarea clădirii, structura pe etaje și amplasarea secțiilor, amplasarea și numărul locurilor de parcare etc, pentru a se putea face calcule financiare cât mai detaliate.

,,La ora actuală, varianta de lucru este cea care ia în calcul 912 paturi pentru tratament de urgență și 56 de paturi pentru tratament de zi, în total 968 de paturi, în prima etapă. La sfârșitul acestei luni vom prezenta, în spațiul public, conceptul, atât arhitectural, cât și structura pe fiecare secție, inclusiv datele financiare ale acestui proiect”, a precizat primarul.

În ceea ce privește avizele necesare, este în lucru documentația pentru avizul de mediu și continuă discuțiile cu Autoritatea aeronautică civilă, pentru stabilirea înălțimii optime a clădirilor și a locației heliportului.

Studiul de fezabilitate este realizat de consorțiul de firme selectat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, în toată lumea.

În paralel, Municipalitatea a demarat discuțiile pentru extinderea suprafeței de teren alocată spitalului cu încă 6,45 de hectare. Terenul se află în proprietatea municipiului, dar trebuie schimbată destinația acestuia. Această suprafață se adaugă celor 8.2 hectare alocate deja pentru proiectul spitalului.

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.