Tort răcoritor, de vară
Pentru ca ne apropiem de sfârșitul de săptămână și este cald, mi-am amintit despre o rețetă de vară, pe care v-o propun în continuare.
Ingrediente:
– un pachet de pișcoturi;
– 500ml frișcă lichidă;
– 1 iaurt de 450ml cu fructe (sugestia mea este pentru caise);
– 1 compot din aceleași fructe ca iaurtul.
Preparare:
Frișca proaspătă se bate împreună cu 4-5 linguri de zahăr iar apoi se amestecă, prin răsturnare, cu iaurtul și cu bucățele de fructe din compot sau proaspete. Compoziția obținută se ține la frigider, minimum o jumătate de oră.
Zeama de la compot se toarnă într-un vas întins și se trec pișcoturile prin ea; nu toate deodată ci pe rand, atunci când se lucrează cu ele.
Într-un vas de yena sau alt material, dar de preferat cu formă pătrată sau dreptunghiulară, se așează un rând de pișcoturi înmuiate (ele nu se lasă în zeamă ci doar se introduc și se scot imediat căci altfel se moaie), peste care se toarnă un strat din crema de la frigider, apoi încă un strat de pișcoturi și încă unul de cremă și tot așa, atât cât permite înălțimea vasului.
Deasupra se poate orna cu fructe proaspete, frunze de mentă etc., după care, până la servire, se păstrează în frigider. Poftă dulce!
Înainte de a se inventa
număratul zilelor
oamenii trăiau mai mult
trăiau de la răsărit
şi până la apusul soarelui
acum
nostalgicii
împăturesc anii
în blaturi de tort
le trec zilele
prin ochi
cu viteza
versului
străpuns
cu degetul
arătător
al numărătorii
în faţa nopţii
şi în spatele zilei
apusurile
închid tot atâtea destine
răsăriturile
tot atâtea iubiri… (Înainte, de Iulian Lorinz)
Credit foto: Antonela Lungu