15 octombrie 2024

Contact us

„Tradiția creșterii cailor de rasă lipițană din România” a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO

 „Tradiția creșterii cailor de rasă lipițană din România” a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO

Ieri, 1 decembrie 2022, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reunit la Rabat, în Maroc, a decis înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Tradițiilor de creștere a cailor de rasă lipițană din cele 7 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria), în care acest patrimoniu este păstrat activ și neîntrerupt.

Pentru România, acest demers se datorează cercetărilor realizate de Ioana Baskerville în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, care a beneficiat de sprijinul constant și expertiza specialiștilor de la Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” – Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor R.A. (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), instituție care administrează cele două mari herghelii cu cai de rasă lipițană din România: Herghelia Sâmbăta de Jos, situată în satul Sâmbăta de Jos, comuna Voila (județul Brașov) și Herghelia Beclean, din orașul Beclean (județul Bistrița Năsăud).

Rasa lipițană, în varianta sa modernă, a fost creată în anul 1580, în localitatea Lipizza din sudul Imperiului Habsburgic (astăzi, Lipica din Slovenia). Pe teritoriul României, această rasă își are începuturile încă din secolul al XVIII-lea, odată cu extinderea acestei rase prin sistemul hergheliilor și depozitelor militare de armăsari ale Imperiului Habsburgic. Tradiția românească a creșterii acestor cai a apărut în anul 1874, datorită mutării efectivului hergheliei imperiale de la Mezőhegyes (astăzi pe teritoriul Ungariei) pe un domeniu de stat al imperiului aflat la Sâmbăta de Jos, pe valea Oltului. Pe data de 8 octombrie 1920, Statul român înfiinţează Herghelia de Stat Sâmbăta de Jos, folosind în acest scop mai cu seamă cai de la crescătorii din satele Țării Făgărașului, aflate în vecinătatea hergheliei. Astăzi, la Herghelia Sâmbăta de Jos sunt crescute 7 din cele 8 linii ale rasei, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai importante herghelii de cai lipițani din lume. De-a lungul timpului, popularitatea cailor din această rasă a fost întreținută de ținuta lor elegantă și impunătoare, rezistența la efort, inteligența și devotamentul arătat în relația cu omul.

Acest nou element din patrimoniul cultural imaterial național este reprezentat de un set de cunoștințe, practici și aptitudini legate de creșterea, îngrijirea și antrenarea cailor de rasă lipițană din România, transmise cu precădere pe cale orală și din generație în generație, prin experiență directă. La acestea se adaugă o serie de practici culturale și sociale dezvoltate de comunitățile de crescători ca parte a unor ritualuri, evenimente, competiții ecvestre (de anduranță, tracțiune, dresaj) și meșteșuguri tradiționale specifice (potcovar, șelar, herghelegiu) care includ prezentarea și promovarea acestei rase cabaline.

Prezența importantă și meritorie a României în acest dosar, la invitația experților din țările partenere, a confirmat relevanța acestei tradiții pe teritoriul țării noastre și eforturile instituțiilor statului care au susținut nucleul tradiției de creștere a cailor lipițani, timp de mai bine de un secol.

Delegația României aflată la Rabat mulțumește cu această ocazie coordonatorilor dosarului, și anume delegația Sloveniei, precum și celorlalte țări-partenere, pentru efortul susținut și parteneriatul excepțional dezvoltat pentru atingerea acestui obiectiv și pentru a asigura, încă o dată, vizibilitatea internațională a patrimoniului românesc, cu atât mai importantă astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a României. Prin acest rezultat, Ziua Națională dobândește o și mai mare valoare astăzi, întrucât această reușită oferă șansa unei sărbători comune a celor șapte state afiliate la acest dosar, într-un cadru de recunoaștere internațională.

Notă: În Țara Făgărașului la Sambata de Jos există cea mai mare herghelie de cai lipițani din lume ~ Herghelia de Lipitani Sâmbătă de Jos , atât de iubiți de oamenii locului, cum se vede din fotografia realizată de Dan Strauti pentru Acasă, la origini ~ Acasă la origini, Sâmbăta de Sus !

Comunicat preluat de pe pagina: http://www.cultura.ro/traditia-cresterii-cailor-de-rasa-lipitana-din-romania-fost-inclusa-lista-reprezentativa

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.