19 aprilie 2024

Contact us

Tradiție: artă populară la românii din Șercaia

 Tradiție: artă populară la românii din Șercaia

În Transilvania de Sud, anume în Țara Bârsei, este practicată în preajma sărbătorilor de Paști, atât de români cât și de sași.

În Țara Făgărașului această artă este mai puțin răspândită, dar o excepție face Șercaia, unde femeile românce au performat, de-a lungul timpului, dând naștere unor adevărate opere de artă.

Mari maestre a căror artă frumoasă aduce cinste comunității sunt : Cornelia Opaiț, Florentina Popescu, Eugenia Edward, Dana Brodeală, Iuliana Munteanu, Cristina Morda, Sorina Boamfă, Daniela Hartman.

Creațiile acestor doamne poartă în culoare amprenta personalității fiecăreia, dar motivele sunt aceleași, străvechi, locale, cu profunde semnificații :

– religioase : ”Crucea” (în variante : ”a Floriilor”, ”a Paștilor”, ”Crucea părăsită”, ”Crucea simplă”, ”Sfânta cruce”), apoi ”Calea rătăcită”, ”biserica”, ”stea”;

– vegetale : ”coprină”, ”lăcrămioare”, ”trifoiaș”, ”frunza de ștejar”;

– din lumea necuvântătoarelor : ”fluturele”, ”coarnele berbecului”;

– unelte : ”fierul plugului”, ”greblă”;

– elemente ale naturii : ”unda apei”;

– dar și alte obiecte : ”brâu”, ”evantai”, ”butoiaș”.

În trecut, gospodinele alegeau ouăle ce urmau să fie închistrite, începând de la jumătatea postului sfintelor Paști. Coaja trebuia să fie cât mai albă și netedă, ca să se poată lucra mai bine. După spălat și fiert, ouăle se lucrau călduțe pentru ca ceara să se lipească bine de coajă. Și azi ouăle decorate cu ceară se mai numesc ”muncite”, deoarece presupun un timp îndelungat de realizare, multă pasiune și pricepere. Doamnele care stăpânesc această artă au deprins-o din copilărie, în familie.

Începând cu anul 2015 și până în 2019, artizanele încondeierii ouălor au adus în atenție și au făcut vizibilă această artă – deocamdată la nivel local, trezind conștiințe : au organizat în doi ani consecutivi manifestări la Căminul Cultural Șercaia, au realizat parteneriat și derulat activități cu alte grupuri de doamne artizane din Țara Făgărașului, precum Mărgineni – Asociația Comunitară David Urs, au împărtășit din arta încondeierii pe ou, în cadrul unor ateliere-șezători, organizate în Muzeul parohial din sat.

Chiar dacă împrejurările impun și anul acesta, prin pandemie, continuarea tradiției în mediu privat, în gospodărie, dorim să aducem un omagiu acestei arte deosebite și, totodată, un îndemn la neuitarea patrimoniului cultural local. O artă minunată – precum cea a încondeierii (”închistririi”) ouălor la Șercaia, trebuie transmisă generațiilor care vin.

Text : Dana Streza

Fotografii :

https://www.primaria-sercaia.ro/…/festivalul-oualor…/

– Colecția Muzeală Etnografică Șercaia (Biserica ”Sf. Nicolae”)

Text preluat integral de pe pagina Fiii Satului Șercaia

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.