19 mai 2024

Contact us

Turneul de muzică contemporană cultă Encore începe săptămâna aceasta la Brașov

 Turneul de muzică contemporană cultă Encore începe săptămâna aceasta la Brașov

Pe 3 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Patria a Filarmonicii Brașov, pianista Adriana Toacsen va inaugura turneul Encore, un proiect care promovează muzica contemporană cultă și aduce în centrul atenției miniaturile muzicale, cunoscute popular ca „bisuri”. Concertul este organizat în parteneriat cu Filarmonica Brașov și este cu acces gratuit. Acest eveniment marchează începutul unei serii de cinci concerte care vor avea loc în cele mai importante centre culturale ale României între 3 octombrie și 8 noiembrie 2023.

Pianista Adriana Toacsen va aduce în prim-plan 12 bisuri contemporane, 8 din ele create în cadrul și la inițiativa proiectului Encore. Bisurile sunt creații sonore compacte și spectaculoase, menite să rămână în memoria afectivă a publicului la final de concert. În lumea muzicii clasice, bisurile întruchipează surpriza, celebrarea efortului interpretativ și a conexiunii dintre solist și public.

Să te duci la un concert de bisuri e mare șmecherie! Imaginați-vă, este ca și cum ai sări peste felul 1 și felul 2 și ai trece direct la cireșele de pe tort. Adriana Toacsen ne invită la Brașov, la Sala Patria, la o degustare de bisuri contemporane, în cadrul căreia am și eu un „ecler”, piesa Mirror Spiders, decorată în final cu 3 degetare.” – Șerban Marcu – compozitor brașovean.

Inițiat de pianista Adriana Toacsen și organizat de asociația Art&Co, proiectul Encore își propune să îmbogățească repertoriul de bisuri, să pună în valoare compozitorii români, dar și să descopere noi talente. Din programul turneului, format din 12 lucrări muzicale, patru sunt compoziții deja existente, patru au fost comandate special în cadrul proiectului, și ultimele patru sunt câştigătoare ale Concursului Național Encore, adresat tinerilor compozitori români cu vârsta de până în 30 de ani. Autorii lucrărilor sunt: Dan Dediu, Șerban Marcu, Diana Rotaru, Cătălin Crețu, Cristian Bence-Muk, Sabina Ulubeanu, Gabriel Malancioiu, Sebastian Androne-Nakanishi, Irina Perneş, Andrei Petrache, Andrei Virgil Popescu și Rubin Szabó Bázsa Lovász.

Turneul Encore debutează la Brașov și continuă în următoarele orașe:

Cluj-Napoca: 14 octombrie, ora 19:00, Colegiul Academic, Sala Auditorium Maximum

Timișoara: 17 octombrie, ora 19:00, Sinagoga din Cetate, Filarmonica „Banatul”, în cadrul Festivalului Internațional „Remus Georgescu”

Iași: 26 octombrie 2023, ora 17:00, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, în cadrul Festivalului Muzicii Românești

București: 8 noiembrie 2023, ora 19:00, Filarmonica „George Enescu”, Sala Mică, în cadrul Festivalului Internațional Meridian

Adriana Toacsen este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, instituție în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A apărut în fața publicului în diverse ipostaze, în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale și și-a dedicat, în ultimii ani, o mare parte a timpului susținerii muzicii contemporane.

Mai multe informații despre proiect  sunt disponibile  pe pagina dedicată evenimentului din Brașov https://www.facebook.com/events/863700948433404 și pe https://encoremusic.ro/, o platformă care include interviuri exclusive cu muzicienii implicați în proiect, dar și un jurnal interactiv de interpret care va debuta odată cu primul concert al turneului și care va pune în discuție  aspecte ale procesului creativ.

Proiectul Encore este organizat de Asociația Art&Co și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Ambasada Republicii Federale Germania la București, Stalfort Legal. Tax. Audit. Partenerii proiectului: Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica Brașov, . Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI, CIMRO, Societatea Muzicală, Actualitatea Muzicală, Bookhub, Metropotam.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.